Turbulent dag för Fingerprint på börsen

Fingerprint Cards försäljningsprognos har läckt ut i förväg. Aktien har nu handelsstoppats på börsen.
Foto: Pressbild
Bolagets ordförande har bekräftat siffrorna som läckt ut.
Foto: COLOURBOX
VD för Fingerprint Jörgen Lantto.
Foto: Pressbild
Christina Malmberg Hägerstrand, pressansvarig på Stockholmsbörsen bekräftar att aktien har handelsstoppats efter läckan men vill inte kommentera hur läckan har kunnat uppstå eller vad som händer framöver.
Fingerprint Cards storägare och tidigare vd Johan Carlström har ställts inför rätta för grovt insiderbrott på sju punkter.

Fingerprint Cards slutade på minus efter förmiddagens läckta försäljningsprognos och det efterföljande handelsstoppet. Vid Stockholmsbörsens stängning hade aktien tappat 4,69 procent.

Stockholmsbörsen utreder om förmiddagens handel ska makuleras och företagets vd Jörgen Lantto skyller läckan på den mänskliga faktorn.

Nu tar nyhetstjänsten PR Newswire på sig skulden för läckan.

När Stockholmsbörsen OMX stängde 17.30 låg Fingerprint Cards aktie på 610 kronor. Det är ett tapp på 4,69 procent, till följd av dagens turbulens kring den väntade försäljningsprognosen för nästa år.

Under onsdagsförmiddagen publicerade pressreleasetjänsten PR Newswire den försäljningsprognos för 2016 som Göteborgsbaserade Fingerprint Cards skulle släppa först klockan 13.  Pressmeddelandet plockades upp av nyhetsbyrån Bloomberg, och 14 minuter senare handelsstoppades aktien på Stockholmsbörsen.

På onsdagskvällen tog nyhetstjänsten PR Newswire på sig ansvaret för felet.

"Vi kan bekräfta att nyheten gjordes tillgänglig för marknaden tidigare än vår klient hade gett instruktioner om", säger Europachefen Lisa Ashworth till Dagens Industri.

Nu utreder Nasdaq om de köp som genomfördes under tiden innan aktien stoppades ska makuleras, det vill säga dras tillbaka.

– Vi har inte fattat något beslut än. Nu måste vi bottna ordentligt i vad som har skett och vilka volymer av transaktioner det handlar om, skapa oss en så klar bild som möjligt, säger Claes Eliasson.

När kommer ni att fatta beslut om det?

– Jag vågar inte spekulera i hur lång tid det tar, allt beror på hur komplext det är. Men vi jobbar på det för fullt och så fort vi har tillräckligt med underlag så kommer vi fatta beslut även i den frågan.

12.25 återupptogs handeln med aktien, efter samråd med Finansinspektionen.

Vid en presskonferens under eftermiddagen presenterade företagets vd Jörgen Lantto siffrorna från den redan läckta prognosen. Företagets försäljning nästa år väntas uppgå till någonstans i intervallet 6,5-8,5 miljarder kronor. Bolagets prognos är att ta cirka 50-70 procent av marknaden nästa år.https://twitter.com/Claes_Hemberg/status/674579539717193728

LÄS OCKSÅ: Fingerprints vd skyller på den mänskliga faktorn.


Lantto var under presskonferensen fåordig om den läckta prognosen, men säger till Dina pengar att det han inte vill kalla det en läcka utan att det är ett misstag som skett av någon.

– Vi kommer att prata vidare med det bolag som distribuerar våra pressmeddelanden för att förstå vad som har hänt, säger han.

I en intervju med Dagens Industri berättade han också om möjligheten att få Samsung och Apple som kunder.

– Vi får ofta frågan om Samsung, jag svarar som tidigare: marknaden är stor nog med eller utan Samsung. Det finns mycket tillväxt i marknaden. Men med det inte sagt att Samsung inte är en möjlig kund, sa han bland annat.

Bolagets ordförande Urban Fagerstedt berättade under förmiddagen för Dina Pengar att han är lika chockad som alla andra över de läckta uppgifterna.

– Vi vet inte vad som har hänt. Nu för vi en diskussion med Stockholmsbörsen om hur vi ska hantera den här situationen, säger han, till Dina Pengar.

Företagets högsta prioritering just nu är att se till att ingen tar skada av den läckta informationen, säger Urban Fagerstedt.

– Vi försöker hålla folk skadelösa. Det finns ett regelverk som går ut på att vi ska tala om när vi går ut med sådana här siffror, nu har de läckt i förväg. Det kan innebära att någon har hunnit agera på börsen innan aktien handelsstoppades. Men förhoppningsvis är det ingen som tagit skada, börsen agerade snabbt.https://twitter.com/JockeNordnet/status/674561354003533824


LÄS OCKSÅ: Fingerprint Cards förre vd åtalas

"Ingen har blivit vilseledd"

Det är inte bra att informationen har läckt, men Urban Fagerstedt tycker ändå att det är positivt att det var den korrekta prognosen som spreds.

– Det hade varit värre om det var falsk information. Det är ingen som har blivit vilseledd.

– I ett senare läge får vi naturligtvis undersöka om vi kan ta reda på hur det har läckt ut, tillägger Urban Fagerstedt.


LÄS OCKSÅ: Fingerprint rusar på börsen efter vinst

Aktien sjönk efter läckan

Fingerprints aktie sjönk från 5,5 till 0,8 procent efter att siffrorna läckt ut, innan handeln stoppades. Under eftermiddagen fortsatte aktien att sjunka och vid 15-tiden hade den fallit till minus 6.  Varför aktien sjönk på prognosen kan inte Urban Fagerstedt svara på.

– Det är svårt att sia om, det råder väldigt varierade förväntningar.

Själv ser han positivt på prognosen.

– Det är ett tydligt besked om att vår marknad fortsätter att växa och att vi har god lönsamhet.

Analytiker har förutspått prognoser från allt mellan under 6 miljarder kronor upp till 10 miljarder. Dagens Industri trodde på en prognos inom intervallet 6-8 miljarder kronor, alltså något lägre än de siffror som nu har läckt ut.

Skulle ha släppts efter lunch

Investmentbanken Carnegie spådde en uppgång för aktien om prognosen låg på 6 miljarder kronor eller mer. De siffror som nu läckt ut på 6,5-8,5 miljarder väntas ge en kursuppgång på minst 40 kronor per aktie, och som mest över 130 kronor.

Hittills i år har Fingerprint Cards börsvärde ökat från 2,2 miljarder kronor till 41 miljarder kronor, skriver IG. 


LÄS OCKSÅ: Mathias Fredriksson mångmiljonär på Fingerprint Cards

Följ Dina Pengar på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.