Tunga diplomater rycker ut till Anna Lindstedts försvar

Anna Lindstedt karriär som diplomat står på spel om domstolen fäller henne.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Den pensionerade toppdiplomaten Sven Hirdman dömer ut UD:s agerande
Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

Stockholms tingsrätt kräver besked från UD om Sveriges tidigare Kina-ambassadör Anna Lindstedt riskerar få sparken.

Samtidigt backas nu Lindstedt upp av flera tunga gamla ambassadörer.

– Det är absurt, säger den tidigare toppdiplomaten Sven Hirdman om åtalet. 

Anna Lindstedt, Sveriges tidigare Kinaambassadör misstänks för att på egen hand utan tillstånd av sina chefer på UD ha förhandlat om frigivningen av den fängslade svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai med affärsmän som gått kinesiska statens ärenden. Saken förvärrades av att bokförläggarens dotter Angela Gui lockats dit. Platsen var hotell Sheraton i Stockholm.

Expressen har i flera artiklar granskat fallet och turerna som ledde till att Anna Lindstedt kallades hem från sin befattning i Peking och senare åtalades.

Inför den kommande rättegången, som inleds den 19 mars i Stockholms tingsrätt, begär domstolen besked av Anna Lindstedts arbetsgivare, utrikesdepartementet, om hon riskerar avsked vid en fällande dom. Ett avsked kan påverka straffet om hon fälls.

Tingsrätten skriver:

”Med anledning av att Lindstedt är anställd hos er begär nu tingsrätten att ni yttrar er i fråga om hur hennes anställning skulle påverkas för det fall hon döms för det hon är misstänkt för.”

Kritiska diplomater backar Lindstedt

Flera svenska diplomater är direkt upprörda över åtalet visar Expressens fortsatta granskning av fallet.

UD-veteranen Sven Hirdman, som anställdes inom utrikesförvaltningen 1963, var svensk ambassadör i Moskva mellan augusti 1994 och hösten 2004 då han gick i pension.  I ett samtal med Expressen i december är Sven Hirdman mycket kritisk till sin gamla arbetsgivares agerande–

– Jag har haft liknande konsulära fall där det gällt att få någon frigiven. Det är en fullkomligt självklar uppgift för en ambassadör att engagera sig. Jag höll på i sex månader på heltid med de två pingstvänner som tagits i Tjetjenien. 

Missionärerna Paulina och Daniel Brolin kidnappades i den ryska delrepubliken Dagestan i januari 1998 och fördes över till Tjetjenien där de hölls inspärrade i en jordkällare.

Paret var utsänt av pingstförsamlingen i Västerås och kidnappades av muslimska fanatiker. De tvingades leva under mycket svåra förhållanden i fångenskapen och visste inte om de skulle överleva.

Efter en 165 dagar släpptes paret i juni 1998. Under den långa fångenskapen hade paret misshandlats och i ett tidigt skede gjorde kidnapparna en video för att bevisa att de hade det svenska paret tillfångatagna.

Fångenskapen är över. Daniel och Paulina Brolin tillbaka i Sverige i augusti 1998. De satt inspärrade i 165 dagar.
Foto: Jan Forsman/FLT-PICA / TT NYHETSBYRÅN

Sven Hirdman säger att han under de månader som dramat pågick jobbade mycket efter eget huvud med fallet utan detaljstyrning från UD i Stockholm.

Vad har UD gjort för fel i fallet med den i Kina fängslade svenske bokförläggaren Gui Minhai? UD tycks inte ha gått i takt med ambassaden?

– Det verkar ha varit ett förtroendeproblem mellan personalen på UD och Anna Lindstedt. Personligheterna har inte fungerat bra tillsammans och sedan tycks det ha blivit någon form av prestigekamp från UD:s sida.

FALLET GUI MINHAI: DETTA HAR HÄNT

  Den 17 oktober 2015 försvinner Gui Minhai från sitt semesterboende i Pattaya, Thailand. Kidnappades av kinesiska agenter och förd till Kina.

• I januari 2016 sände den statskontrollerade kinesiska tv-kanalen CCTV en video med Gui Minhai i vilken han säger att han återvänt till Kina för att ta ansvar för en påstådd trafikolycka.

• 1 oktober 2017. Gui Minhai släpps ur häkte och beordras till kommunarrest med begränsad rörelsefrihet.

• 20 januari 2018 slet civilklädda poliser Gui Minhai av tåget mellan Shanghai och Peking när han med hjälp av svenska diplomater var på väg till den kinesiska huvudstaden för ett läkarbesök. 

I augusti 2018 fick han träffa svensk läkare. Sedan dess vet ingen var han befinner sig.

Sven Hirdman har bara följt fallet på distans och under åren på UD träffat Anna Lindstedt vid några få tillfällen. Kritiken mot Kina tycker han är befogad.

– I det här fallet tog kineserna honom i Thailand. Visst ska man kritisera kineserna, det ska man göra. Men det viktiga måste vara att få ut personen, frågan är vilken metod som är bäst.

Sven Hirdman ställer sig dock frågade till UD:s agerande när det gäller hur man har hanterat fallet efter krisen på hotell Sheraton som slutade med ett rättsligt efterspel för Sveriges tidigare Peking–ambassadär Anna Lindstedt.

Vice chefsåklagare Hans Ihrman har åtalat Anna Lindstedt för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Enligt åtalet har brottet ”inneburit fara för Sveriges fredliga förhållande till Kina” och det menas att Anna Lindstedt ”begick gärningen med uppsåt”.

– Det är absurt att använda den här åtalspunkten som åklagaren gör. Den är avsedd för krig och konflikter. Den är orimlig i det här fallet. Jag har kontakt med flera andra gamla kolleger som delar kritiken, säger Sven Hirdman.

Han är förhörd i utredningen på begäran av Anna Lindstedts försvarare, advokat Conny Cedermark.

– En ambassadör representerar Sverige och ska lösa problem. Det är absurt att anklaga en ambassadör för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Det är vad en ambassadör ska göra inom rimliga gränser. Och i det här fallet handlade det inte om någon främmande makt utan några affärsmän som hade affärsintressen i Sverige, säger Sven Hirdman.

UD-ledningen togs med överraskning

Stora larmet gick internt på UD när ledningen fick klart för sig att Gui Minhais dotter Angela Gui sammanförts med de bägge affärsmännen, kinesen Kevin Liu och lankesen John Meewella, under överinseende av ambassadör Anna Lindstedt. För UD:s ledning kom det som en överraskning att Lindstedt närvarat vid det okända mötet.

Angela Gui och Anna Lindstedt lämnar mötet på hotell Sheraton på kvällen den 25 januari 2019.

Drygt en vecka senare inleddes en formell brottsutredning som sköttes av Säkerhetspolisen. 

– Mycket egendomligt hanterat från UD:s sida att överlämna henne till Säpo. Om nu UD anser att hon i några avseenden hanterat det omdömeslöst då ska det hanteras inom UD som ett disciplinärende. Det finns många sådana exempel. Men att UD ställer sig bakom en brottsanmälan tycker jag är mycket underligt. Det går inte att fråga UD om allt hela tiden. Jag gjorde aldrig det. Det var ingen som kritiserade mig.

Det var dock inte UD som polisanmälde Anna Lindstedt utan Säkerhetspolisen upprättade en egen anmälan sedan det kommit frågor från UD dramatiken på Sheraton.

Sven Hirdman säger att det är möjligt att det brustit i informationen, men att det ska leda till åtal enligt brottsbalken är absurt.

– Då måste man ha haft uppsåt att skada svenska intressen. Hon har jobbat till hundra procent för att lösa det här, ibland kan det gå fel.

Enligt Sven Hirdmans kritiska åsikt är UD:s agerande heller inte bra för moralen internt på UD.

Tystnad råder i Arvfurstens palats - Utrikesdepartementets högborg.
Foto: JOHANNA SVENSSON

Expressen har pratat med flera andra ambassadörer. De är i aktiv tjänst och vill inte bli citerade med namn. Men de delar Sven Hirdmans kritik.

– Det finns säkert fog för kritik av Annas hantering. Men åtal, det är galet. Huvudärendet med Gui Minhai är mycket känsligt och det kräver åtskilligt med tålamod. Jag är dock inte riktigt säker på att vi har hanterat allt smidigt i dialogen med vår beskickning i Peking. 

” De är skräckslagna”

En annan ambassadör, som heller inte vill bli citerad med namn, anser att UD Stockholm försöker snäva in handlingsfriheten för ambassadörerna.

– De är skräckslagna på UD. Frågan kring Gui Minhais fall har utvecklat sig till en mardröm och Anna Lindstedt har kommit i kläm. Det är groteskt att åtala henne.

Lars-Göran Engfeldt, är före detta ambassadör med 44 år bakom sig inom utrikesförvaltningen där han bland annat har varit chef för FN-enheten på UD:s politiska avdelning, ambassadör och andreman vid FN-delegationen, miljöambassadör samt ambassadör i Nairobi och Belgrad. Han delar kritiken mot åtalet.

Tidigare ambassadören Lars-Göran Engfeldt har gett ut boken ”Diplomati i förändring” på Ekerlids förlag.

– En sådan roll som ambassadören har är att lösa uppkomna bekymmer och problem. Och det har ambassadören i det här fallet försökt göra, sa Lars-Göran Engfeldt i december.

Och han står fast vid sin kritik.

”Gripit efter ett halmstrå”

Jon Åström Gröndahl, chef för UD:s konsulära enhet, är den huvudansvarige på UD när det gäller Gui Minhai–ärendet. Han är hörd i Säkerhetspolisens utredning och anser att Anna Lindstedt gjorde fel när hon arrangerade mötet på Sheraton. Han är också ett av åklagarens vittnen i den kommande rättegången där han ska höras bakom stängda dörrar. 

Jon Åström Gröndahl, chef för den konsulära avdelningen på UD.

Han har också sin egen teori om varför Anna Lindstedt handlade som hon gjorde.

– Min bild är att Anna har gripit efter ett halmstrå, en sista chans att lösa det här väldigt plågsamma konsulära ärendet – inte minst för henne själv. Jag tror det finns ett mått av revanschism i ärendet – att visa för Stockholm att hon kan lösa detta och att det var fel att be henne komma hem tidigare. Detta är min personliga uppfattning och spekulation. Detta är mitt sätt att försöka förstå det här ur ett psykologiskt perspektiv, säger han i ett polisförhör.

Anna Lindstedt, som förnekar brott, är arbetsbefriad så länge den rättsliga processen inte är slutförd.

Fakta: Egenmäktighet vid förhandling med främmande makt

En svensk medborgare som, utan att vara behörig, låter sig användas som ombud för en främmande makt i en diplomatisk angelägenhet som rör Sverige kan dömas för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt till fängelse i högst två år eller, om Sverige var i krig, högst fyra år.

Detsamma gäller om någon utan behörighet – svensk medborgare eller någon annan – uppträder som ombud för Sverige och inlåter sig i diskussioner med någon som företräder en främmande makts intressen i en diplomatisk angelägenhet som rör Sverige.

KÄLLA: ÅKLAGARMYNDIGHETEN

.