Trumps Twitter påverkar priset på din bensin

Thina Saltvedt, energianalytiker vid Nordea.
Foto: NORDEA / NORDEA
Skatten på bensin sänks den 1 juli som en effekt av M+KD-budgeten.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Den politiska situationen runt Persiska viken och Trumps handelskrig är två viktiga faktorer som inverkar på ditt bensinpris.

– Trumps Twitterkonto påverkar oljepriset på en nervös marknad, säger Thina Saltvedt, energianalytiker vid Nordea.

Samtidigt väntar en skattesänkning på bränslet i sommar.

Priset på olja steg under fredagsförmiddagen, för att sedan sjunka tillbaka under eftermiddagens handel.

Råoljepriset påverkar i slutändan vad du får betala för bensinen på din lokala mack. Det är komplicerade mekanismer som styr oljepriset, förklarar Thina Saltvedt, energianalytiker vid Nordea.

Ingen iransk olja lämnar exporthamnarna

– Skulle det bli ett omfattande handelskrig mellan USA och Kina kan det dämpa tillväxten i den kinesiska ekonomin. Då minskar efterfrågan på olja i världen och priset går ned, säger Saltvedt och fortsätter:

– Just nu är det svårt att åt vilken håll oljepriset ska gå, det är svängningar och Trumps utspel på Twitter påverkar också oljemarknaden.

Samtidigt är det oro runt Persiska viken sedan USA satt press på de länder som köpt olja av Iran.

Enligt Bloomberg News har iranska oljeleveranser på grund av bojkotten rasat i maj och statistik visar att inte ett enda fartyg har lämnat Irans oljeterminaler för avfärd mot utländska hamnar. Det skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Skräckscenariot i sundet

Utan olja från Iran minskar tillgången och världsmarknadspriset stiger. Dessutom är det kaos i oljerika Venezuela.

Ett skräckscenario är att Iran försöker stänga av Hormuzsundet som förbinder Persiska viken med Omanviken och Arabiska havet. Positionen är enormt strategisk, eftersom den som kontrollerar sundet därmed kontrollerar större delen av oljeflödet från hela regionen.

Svag krona = dyrare bensin

– Det finns en rädsla för att en sådan politisk utveckling ska ske och bara oron bidrar till att lyfta oljepriserna. Man talar om en riskpremie. De som handlar med olja är beredda att betala lite extra i dag för att man är orolig över att något kan hända på kort sikt, säger Thina Saltvedt vid Nordea.

För Sveriges del tillkommer en svag krona. Olja handlas i US dollar och för en sådan fick man på fredagen betala 9.61 kronor. Vid årsskiftet kostade en dollar 9,02 kronor. Då blir vårt bränsle dyrare.

Enligt Nordeas analys kommer den svenska kronan att vara fortsatt svag mot dollarn framöver.

– Kronan kan stärkas något under en tremånadersperiod, men det är inga störa förändringar, uppger Thina Saltvedt.

Ytterligare en prisfaktor, den största, är skatten. I Sverige är cirka 60 procent av priset på bensin och diesel skatt. 

Sänkt bränsleskatt den 1 juli

Sedan 2014 har den rödgröna regeringen höjt skatten på bensin och diesel fem gånger, med totalt 1,75 kronor per liter bensin inklusive moms, enligt Skattebetalarnas förening.

Den första juli kommer det dock att bli en skattesänkning! Det beror på att överindexeringen av skatteuttaget stoppades av M+KD-budgeten som gäller året ut.

Skatten sjunker den 1 juli med 13 öre.

– Skatteförändringar brukar slå igenom på priset fullt ut. Samtidigt kan sänkningen ätas upp av säsongseffekt och växelkurs, men det är svårt att säga redan nu vad effekten av allt blir, säger Göran Lindell, biträdande direktör vid Svenska Petroleum och biodrivmedelinstitutet.