Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tonåring handlade med bitcoin för 35 miljoner – från pojkrummet

Tonåringen handlade under flera års tid med bitcoin från pojkrummet.
Foto: RICK BOWMER / AP TT NYHETSBYRÅN
Mannen sålde bitcoins för drygt
Foto: DAVE HUNT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

19-åringen handlade med bitcoin för över 35 miljoner kronor från pojkrummet.

Med hjälp av Swish och ett konto på en handelssajt sålde han sedan vidare kryptovalutan. 

Nu står tonåringen åtalad för grov ekonomisk brottslighet och riskerar ett långt fängelsestraff. 

En 19-årig man från Mellansverige har sedan 2016 bedrivit en omfattande handel med kryptovalutan bitcoin från sitt pojkrum. 

I polisförhör berättar han om hur hans övriga inkomster bestod av studiebidraget på 1 050 kronor när han satte i gång med handeln. 

Med hjälp av swish-transaktioner, dubbla bankkonton och ett nystartat bolag har tonåringen omsatt över 30 miljoner kronor, enligt åtalet. 

Handeln växte i rask takt: 

 2017 köpte han bitcoins till ett värde av 3 356 000 kronor. Han sålde för 3 292 000 kronor. 

2018 ökade köpen till 18 434 000 kronor och försäljningen desto mer: 20 593 000 kronor. 

Under 2019 köpte han för 11 622 00 kronor och sålde för 12 491 000 kronor.  

Växte snabbt

Det framgår i förundersökningen hur bedragare lurat sina offer till att swisha pengar till den nu misstänkte mannen – för att köpa Bitcoin åt dem. Åklagaren menar att tonåringen agerat pengatvätt åt brottslingarna. 

”Verksamheten har bedrivits i stor omfattning, i vinningssyfte, på distans, i huvudsak via swish och med för NN okända individer trots att handel med kryptovalutor innebär särskilt hög risk för penningtvätt”, skriver kammaråklagare Catharina Linné i åtalet. 

19-åringen står åtalad för grovt näringspenningtvättsbrott och grovt bokföringsbrott – brott med straffskala som uppgår till sex års fängelse. 

Yrkar på miljonbot

Ekobrottsmyndigheten har även lyckats säkra 750 647 kronor från 19-åringens verksamhet. Åklagaren yrkar på 19-åringens företag ska betala en företagsbot om 1 000 000 kronor och att 19-åringen meddelas näringsförbud. 

19-åringen har i förhör nekat till brott. Hans advokat Allan Stutzinsky meddelar att det är för tidigt att kommentera åtalet:

”Vi har ännu inte fått del av åtalet, varken jag eller min huvudman, och avvaktar med att kommentera till dess att vi kunnat gå igenom det”, skriver Allan Stutzinsky i en kommentar.