Bilderna visar: Nu preppar svenskar

Expressen TV sänder direkt.
Utplockat på Coop i Sundbyberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Köttfärsen går åt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Även frysta grönsaker.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Plasthandskar ligger slängda utanför Coop i Sundbyberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Pastan på väg att ta slut.
Foto: Läsarbild
Även toalettpapper går åt.
Foto: Läsarbild
Bröd är populärt.
Foto: Läsarbild
Även kött.
Foto: Läsarbild
Och bönor.
Foto: Läsarbild
Rensat i butikhyllorna på Ica Kvantum i Kungens kurva i södra Stor-Stockholm.
Foto: PRIVAT
Ica kvantum i Kungens kurva.
Foto: Läsarbild
Sveriges överbefälhavare Micael Bydén.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
1 / 14

Butikshyllorna gapar tomma och köerna ringlar långa. 

Svenskarna bunkrar mat som aldrig förr, vittnar de stora livsmedelskedjorna om.

Samtidigt har 42 nya fall av smittade bekräftats i Sverige under fredagen.

– Det har varit helt galet i dag. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger en butiksanställd på Ica i Kungens kurva.

Bröd, ris, pasta och frysta färdigrätter. På torsdagskvällen var mycket bortrensat vid stora Ica Kvantum i Kungens kurva, söder om Stockholm. Köerna ringlade långa fram till stängning. Och runtom i landet kommer liknande vittnesmål.

Svenskarna hamstrar mat i coronasmittans spår.

– Vi har dagliga planeringsmöten som jobbar kring frågan både centralt och ute i butikerna. Det är en speciell grupp som jobbar med frågan och håller ihop helheten, säger Fredrik Hägglund, vd för ICA handlarnas förbund. 

Köprestriktion på apoteket

Kan det bli aktuellt att handlarna inför frivilliga restriktioner, t ex att det inte kan handla 15 kilo ris eller liknande?

– Apoteket Hjärtat har infört att man bara får handla två förpackningar handsprit. Men när det gäller maten är det inga sådana restriktioner. Alla dagligvaruaktörer hade i går ett möte med ministern. Det pågår en diskussion, alla känner att försörjningen av varor ska vara tryggad.

På flera håll ser nu dagligvaruhandeln ett klart förändrat köpbeteende hos konsumenterna.

– Köpmönstren har förändrats de senaste veckorna. Folk handlar mer, och det är en betydligt större åtgång av torrvaror med längre hållbarhet, säger Magnus Törnblom, presschef för Axfood.

Bolaget äger bland annat Hemköpbutikerna och sajten mat.se. När det gäller hemleveranser av mat är det bra att beställa i god tid, enligt Törnblom. 

– Det är ett högre tryck även online. Det kan vara lite svårare att få de leveranstider man vill ha, eftersom vi bara har ett visst antal bilar att köra ut med. 

Coops bästa vecka någonsin

Det som kanske främst sticker ut är den plötsligt ökade försäljningen av mjöl och socker. Tarik Belqaid, pressekreterare på Coop, ser också en ökad åtgång av torrvaror och konserver.

– Vi hade vår bästa vecka någonsin förra veckan när det gäller hemleveranser. Alla enheter går på högtryck, och man måste vara ute i god tid om man vill att maten ska levereras hem. Men om man är lite kreativ går det att hitta lediga luckor samma dag, säger han.

Rensat på pastahyllorna i Coop i Sundbyberg.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Toapapper bunkras upp av många.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Tomma hyllor för värktabletter på ett apotek i Stockholm.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Expertmyndigheterna har hittills inte rekommenderat att bunkra mat, enligt Tarik Belqaid.

– Instruktionerna är att det inte behövs, sedan får folk göra som de själva vill.

”Utmaningen är att det fylls på”

Både han och Magnus Törnblom på Axfood är överens om att det i nuläget inte finns någon som tyder på att matvarorna kommer ta slut från leverantörer eller lager.

– Vi har fortfarande en ganska väl fungerande påfyllning i butiker, eftersom leveranser och lagerhållning inte har påverkats så mycket hittills. Det kanske tar slut tillfälligt i butik, men sedan har vi kunnat fylla på, säger Magnus Törnblom.

– Det är ett högt tryck på varuförsörjningen och att se till att det skickas ut mer i butikerna. Utmaningen är att det fylls på. Vår uppgift är att se till att det finns varor i butik, säger Tarik Belqaid.

Under fredagen har hittills 42 nya fall av coronasmitta bekräftats i Sverige. 33 av dessa är i region Skåne, sex personer i region Östergötland och resterande i region Kalmar.

Förkylning, influensa eller corona? Symptomen att hålla koll på.

Grafik: Helen Rasmusen

TV: Kjell drabbades av corona: ”Började med vanliga förkylningssymptom”

Psykologen: Så hanterar du din corona-oro.