Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tjäna tusenlappar på ’glömda’ rutavdraget

Är din kyl, frys, tvättmaskin eller spis trasig kan du utnyttja rutavdraget.
Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank, menar att det är svårt att hänga med i nya regler kring rut och rot och att avdrag kan glömmas bort.

Har du också missat det nya rutavdraget?

Sedan årsskiftet kan du spara tusenlappar när du reparerar din kyl, frys eller diskmaskin.

Men efterfrågan på reparationer har inte ökat, uppger branschorganisationen.

– Vi upplever att konsumenterna inte vet så mycket om det här, säger Amanda Rafter Ekenman, PR-ansvarig på Installatörsföretagen.

Det nya rutavdraget, "vitvarurut", infördes den 1 januari 2017. Du kan spara halva arbetskostnaden när du låter reparera vitvaror som kyl, frys, diskmaskin eller tvättmaskin.

Regeringens tanke är att vi ska köpa färre nya saker och laga mer och på det sättet minska de skadliga miljöeffekterna.

Arbetet måste ske i ditt hem och du kan dra av arbetskostnader upp till 25 000 kronor per år.

Precis som med rutavdrag för städning får du tjänsten billigare från företaget, som sedan i sin tur söker avdrag från Skatteverket.

Många känner inte till

Men hos branschorganisationen Installatörsföretagen märker man ingen rusning efter reparationer.

– Vi har inte märkt att efterfrågan hade ökat. Vi upplever att konsumenterna inte vet så mycket om det här, säger Amanda Rafter Ekenman, PR-ansvarig på Installatörsföretagen.

Sharon Lavie, familjeekonom på Ikano Bank, säger att det kan vara svårt att hänga med när rut- och rotavdragen ändras.

I augusti 2016 utökades rutavdraget med bland annat flyttjänster och trädgårdsarbete. Och från årsskiftet blev det möjligt att dra av reparationer i hemmet.

– Funderar man på att göra reparationer i hemmet är det bra att gå in på Skatteverkets hemsida och kolla vad som gäller och hur mycket du får dra av, säger Sharon Lavie.

Men kom i håg att arbetet inte får vara utfört av en nära släkting. I år kontrollerar Skatteverket extra noga att man inte anlitar närstående.

Betala under tusenlappen

Agne Carlsson, vd för Elektrotjänst i Katrineholm, säger att det oftast går att reparera vitvaror även efter att garantin gått ut.

– Det finns inga andra hinder än kostnadsfrågan. När garantin gått ut är det konsumenten som bestämmer om man vill reparera eller köpa nytt, säger Agne Carlsson.

”Vi upplever att konsumenterna inte vet så mycket om det här, säger Amanda Rafter Ekenman”, PR-ansvarig på Installatörsföretagen.

Han berättar att ett nytt kylskåp av bra kvalitet kostar mellan 6 000 och 10 000 kronor.

Att reparera vitvaror kostar oftast från 1 500 kronor upp till 4 000 kronor.

Men nu kan man alltså få reparationen till halva priset med hjälp av rutavdraget. Det blir alltså möjligt att laga vitvaror för under tusenlappen.

Elektrotjänst i Katrineholm gör elinstallationer och säljer nya vitvaror och hushållsmaskiner. Reparationer som görs efter att garantin gått ut är mindre än en procent av företagets omsättning.

– Det nya rutavdraget verkar inte ha slagit igenom hos allmänheten, konstaterar Agne Carlsson.

Vitvarurut: Det här får du dra av

I vitvarurut" ingår reparation av:

• Kyl, frys, vinkyl.

• Diskmaskin.

• Tvättmaskin, torktumlare, torkskåp, mangel.

• Spis, spishäll, ugn, mikrovågsugn.

• Köksfläkt, spiskåpa.

• Viktigt att komma ihåg: arbetet måste utföras i hemmet. Om du skickar i väg varan för reparation gäller inte rutavdrag.

Det här gäller för rut

• Du får dra av 50 procent av arbetskostnaden. Du får inte dra av material, utrustning eller resekostnader.

• Säg alltid i förväg till företaget att du vill använda dig av rutavdrag. Då betalar du ett billigare pris redan när du köper tjänsten.

• Om du är under 65 år får du dra av max 25 000 kronor i rutavdrag per år.

• I summan ingår alla rutavdrag. Du kan alltså till exempel dra av 20 000 kronor för städning och 5 000 kronor för reparationer, inte 25 000 kronor för städning och 25 000 kronor för reparationer.

• Om du fyllt 65 år får du dra av max 50 000 kronor per år.

• Observera att rot- och rutavdraget tillsammans är på max 50 000 kronor per år och person oavsett ålder.

• Det är på ditt ansvar att kontrollera att du inte överstiger maxbeloppet för rut- och rutavdrag. Eftersom du redan fått rabatten när du köpt tjänsten kan du bli återbetalningsskyldig efter deklarationen om du överskridit gränsen.