Tiotusentals per dygn drabbas av pilotstrejken

LIVE-TV: Senaste nytt med Expressen TV
900 piloter varslar om strejk.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Något avtal mellan SAS och 900 piloter är ännu inte klart, och hotet om strejk ligger fortsatt kvar.

Mitt i semestertiderna kan 45 000 resenärer per dygn hindras från sina resor om inte SAS och pilotfacken når ett avtal före midnatt, natten mot onsdag, rapporterar DN.

SAS har till och med midnatt natt mot onsdag på sig att verka fram ett nytt avtal med pilotfacken. Annars går 900 piloter på strejk – mitt i semestertiderna.

Sedan facken varslade om strejk för dryga två veckor sedan har såväl svenska Medlingsinstitutet som de danska och norska motsvarigheterna varit inkopplade. Resultatet av medlandet är hittills ovisst, då ingen vill kommentera läget i förhandlingarna, enligt DN.

Kan påverka 45 000 resenärer per dygn

Medlaren Jan Sjölin, som försöker hjälpa parterna att komma till en lösning i förhandlingarna som hålls i Näringslivets hus på Östermalm sammanfattar läget som följande:

– Det är ofantligt komplext. Det är många stora och svåra frågor. Det är inte bara någon peng hit och dit utan det är ett stort och komplext problem, säger han till DN.

Taktiken för de sista två förhandlingsdagarna sammanfattas krasst ”vi jobbar på”.

Kontentan är den att om pilotfacken utlyser strejk så kommer 900 piloter från och med en minut över midnatt på onsdag vägra jobba.

Det kan komma att stoppa mer än 250 flygningar, och 45 000 resenärer per dygn.

Konsumentjuristen: ”Förfärligt”

Strejken kan inte komma mer olägligt för semesterfirarna konstaterar Hevi Aziz, jurist på Konsumentverket.

– Normalt sett är det här högsäsong med högt bokningstryck, men i år är det ett enormt bokningstryck. Om det blir strejk så är det tyvärr väldigt många som inte kommer att komma i väg på sina semesterresor och det är förfärligt, säger hon till DN.

Hon konstaterar dock att SAS är skyldiga att omboka inställda flyg, i den mån konsumenten önskar det.

Därför riskerar det att bli pilotstrejk – så påverkas du som resenär