Tillägget för pensionärer som kan ge tusenlappar

Med bostadstillägget kan du få tusentals kronor varje månad.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Många pensionärer kan behöva mer pengar varje månad.
Foto: NTB scanpix

Det finns ett sätt för pensionärer att utöka sin pension om den är låg, som inte så många känner till.

Det handlar om bostadstillägget. Om du har rätt till tillägget kan det handla om en extra inkomst på flera tusenlappar i månaden.

För pensionärer som har en lägre pension finns det ett sätt att få in mer pengar i kassan som de flesta inte känner till.

Det är ett tillägg till den allmänna pensionen som kallas bostadstillägg.

Ungefär 290 000 pensionärer får det i dag, men uppemot 100 000 utnyttjar inte sin rätt att få ta del av det. Det kan bero på att man tror att det handlar om ett bidrag eller man tror att man inte har rätt till tillägget.

”Det är inget bidrag”

– Det är inget bidrag, det är en rättighet du har eftersom du har betalat skatt, varit hemma med barnen, arbetat deltid. Du ska kunna leva ett vettigt liv som pensionär, sa dåvarande socialminister Annika Strandhäll till Dina Pengar 2017.

Att ansöka om bostadstillägg är inte svårt, men det kan vara bra att räkna på hur mycket du kan få först.

Maxbeloppet är 5 560 kronor per månad. Det kan du få som ensamstående. Om du bor med någon handlar det om max 2 780 kronor.

Bostadstillägget är skattefritt och du har rätt till det även om du har tillgångar. Då kan det dock sjunka.

Vill få ut informationen

Pensionsmyndigheten vill få ut mer information om bostadstillägget och har samarbetat med pensionärsorganisationer i just det syftet.

– Vi har tagit fram ny förenklad information som vi försöker sprida med hjälp av andra, säger pensionsspecialisten Linda Nygren.

På Pensionsmyndighetens sajt kan du ansöka om bostadstillägg. Då görs också en prövning om du har rätt till äldreförsörjningsstöd.

Bostadstillägget

Du kan få bostadstillägg om du:

Är över 65 år gammal och tar ut hela pensionen.

Hyr eller äger din bostad.

Är ensamstående och har en pension på omkring 15 000 kronor efter skatt eller lägre. Om du bor tillsammans med någon gäller dock andra belopp.

Källa: Pensionsmyndigheten

Tre räkneexempel

PENSIONÄR A 

Ensamstående med en allmän pension på 12 000 kronor i månaden, och en tjänstepension på 1 500 kronor i månaden. Fritidshuset som köptes för 20 000 kronor på 60-talet har i dag ett taxeringsvärde på 500 000 kronor.

Allmän pension före skatt: 144 000 kronor

Tjänstepension före skatt: 18 000 kronor

Avgift för bostadsrätten: 3 000 kronor

Lån på bostadsrätten: 1 500 000 kronor

Övriga tillgångar: Fritidshus med 500 000 kronor i taxeringsvärde

Pensionsmyndighetens bedömning: Du ligger på gränsen för att få bostadstillägg. (Hade fritidshuset varit taxerat till hälften skulle Pensionär A varit berättigad till ett bostadstillägg på 1 300 kronor i månaden.)


PENSIONÄR B 

Gift och sambo där båda lyfter allmän pension på vardera 14 000 kronor i månaden medan Pensionär B även har en mindre tjänstepension.

Allmän pension före skatt: 168 000 kronor.

Din partners pension före skatt: 168 000 kronor.

Hyra: 7 000 kronor.

Pensionsmyndighetens bedömning: Inte rätt till bostadstillägg.


PENSIONÄR C 

Ensamstående i villa en villa på 100 kvadratmeter och där lånen betalats av men med utgifter för värme, fastighetsavgift, tomträttsavgäld och annat som hur småhus till. Låg pension efter att ha varit hemma med barn eller jobbat halvtid under yrkeslivet.

Allmän pension före skatt: 144 000 kronor.

Pensionsmyndighetens bedömning: Du har rätt till 2 000 kronor i bostadstillägg per månad.