Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thomas Bodströms jättehyllning av Allra

Allras huvudkontor på Sveavägen i Stockholm.
Foto: Jonas Ekströmer / TT NYHETSBYRÅN
Thomas Bodström har ännu inte velat bemöta pressen. "Jag har inga synpunkter på att andra personer har åsikter om mitt nya uppdrag", har han sagt i en skriftlig kommentar om att han utnämnts till landshövding.
Foto: Marcus Ericsson / TT NYHETSBYRÅN

Han har kritiserats hårt för att ha godkänt en extra utdelning på 20 miljoner kronor till Allras ägare.

Men i en film på Allras hemsida gör Stockholms blivande landshövding Thomas Bodström ändå reklam för det skandaldrabbade bolaget.

"I dag är Allra den moderna utmanaren till storbankerna", säger han i filmen där han hyllar bolaget.

https://www.youtube.com/watch?v=vJtUSkW2uhA

Turerna kring Allra har varit många. Under fredagen ställs två av de absoluta topparna inom bolaget inför häktningsdomare i Stockholms tingsrätt.

Grundaren Alexander Ernstbergers nära medarbetare Olle Marcusson, 40, häktades och fördes ur salen i handbojor strax före lunch. Han är misstänkt för grovt trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott. Efter lunch hålls häktningsförhandlingen mot Ernstberger, som misstänks för grovt trolöshet mot huvudman. 

Olle Marcusson häktades på fredagsförmiddagen och efter lunch hålls även häktningsförhandling mot Alexander Ernstberger.
Foto: LARS PEHRSON / SVENSKA DAGBLADET

LÄS MER: Ernstberger köpte Sveriges dyraste villa 

Thomas Bodström i reklam för Allra

Samtidigt har den förre justitieministern och blivande landshövdingen i Stockholms län, Thomas Bodström, dragits in i härvan i egenskap av före detta medlem i Allras styrelse. Dina Pengar har tidigare berättat hur Bodström godkände en extra utdelning på 20 miljoner till Allras ägare – däribland till den nu brottsmisstänkte Ernstberger.

LÄS MER: Bodström styrelsekollega med misstänkte Allra-grundaren

Detta har fått flera – bland annat ett antal anställda vid Pensionsmyndigheten – att gå till attack mot regeringens utnämning av Bodström till landshövding.


Brevet som de anställda på Pensionsmyndigheten skickade till finansdepartementet.

Men trots all kritik förekommer Thomas Bodström fortfarande i en reklamfilm för Allra, som Svenska Dagbladet först skrev om.

Bodström hyllar Allras verksamhet

Den drygt två minuter långa grafikspäckade filmen ligger på Allras hemsida. Bodström är speaker. I filmen hyllar den före detta styrelsemedlemmen Allra som "en smart pensionsrådgivningstjänst för privatpersoner".


https://www.youtube.com/watch?v=vJtUSkW2uhA

Han berättar om Allras utveckling, från 2008 och framåt.

– Inom ett år hade över 10 000 personer fått hjälp till en bättre pension, säger Bodström i reklamfilmen.

Thomas Bodström används som speakerröst i en reklamfilm som fortfarande ligger kvar på Allras hemsida.
Foto: Skärmavbild Allra

LÄS MER: Finansministerns nya besked om Bodström 

Han går vidare och berättar om hur Allra växte fort och med åren blev "den moderna utmanaren till de traditionella storbankerna".

– Vi är alternativet till den traditionella bank för dem som värdesätter en personlig kontakt och pålitlig hjälp med ekonomiska beslut i vardagen. Ja, som en bank borde vara, avslutar Thomas Bodström.

Skandalen rullades upp

I filmen nämner han också hur Allra etablerade ett eget fondbolag i Luxemburg under 2015, och ett värdepappersbolag i Dubai.

Så här ser reklamfilmen ut på Allras hemsida.
Foto: Skärmavbild Allra

Filmen producerade förra året, enligt SvD. 

I februari i år, när det började blåsa kring Allra, lämnade Thomas Bodström Allras styrelse i stillhet – men reklamfilmen där han hyllar bolaget ligger alltså kvar på bolagets hemsida.


LÄS MER: Bodströms krav: Badkar i palatset 


Efter Bodströms sorti bara växte skandalen och i mars köpstoppades Allras fonder på premiepensionens fondtorg. Skandalbolaget anklagas för att ha förskingrat hundratals miljoner kronor från pensionsspararna.

Stefan Löfven står fast vid beslutet

Men trots alla turer kring Allra och trots kritiken mot Bodström har regeringen klängt sig fast vid sitt beslut om att utse den förre ministern till landshövding.

Stefan Löfven säger att man inför utnämningen gjorde en bedömning, precis som "i alla utnämningar av myndighetschefer".

– Vid den tidpunkten fanns inget som tyder på att vi inte skulle kunna göra den bedömningen. Vad jag vet så finns det inget brottsåtal eller något krav på skadestånd ställt mot Bodström. Så länge det är så kan jag inte se att vi ska ska behöva ändra på beslutet, säger statsministern.


LÄS MER: Pressen på regeringen om Thomas Bodström ökar 


Men du har ju varit väldigt kritisk till hur det här bolaget har agerat? 

– Ja, det är sant. Men när vi gör bedömningen om Thomas Bodström kan fungera som landshövding tittar vi på en helhet, i vilket det här ingår. Om det inte finns något skadeståndskrav på Thomas Bodström eller åtal eller misstanke om brott ligger beslutet kvar.

Du har ingen kritik mot Bodströms agerande att han ändå har varit med och godkänt den här utdelningen på 20 miljoner?

–  Jag har inte hela bilden av vad som skett i det bolaget eller den bolagsstyrelsen så kan jag inte uttala mig om varken det ena eller andra.