Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Thedéen: ”Vårt läge är det sämsta man kan ha”

Susanne Spector, Nordea, och Andreas Wallström, Swedbank, om svensk inflation som återigen överraskade på uppsidan.
Riksbankschef Erik Thedéen menar att läget är mycket tufft många svenskar.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inflationen fortsätter stiga.

Riksbankschef Erik Thedéen menar att läget är mycket tufft för många svenskar.

– Vårt läge är det sämsta man kan ha, om man har hög skuld och rörliga räntor, säger han till GP.

På onsdagen kom SCB:s nya siffror för den svenska inflationen.

Den steg från januaris siffror på 11,7, till 12 procent (KPI).  

Den drivande faktorn är prisökningen på mat, enligt SCB.

Flera bedömare säger nu att Riksbanken väntas höja räntan med minst 50 punkter i april.

Riksbankschefen Erik Thedéen säger i en intervju med Göteborgs-Posten att räntehöjningar är det enda sättet att kyla av ekonomin.

Tufft läge i svensk ekonomi

Det handlar inte om en ”lite för hög inflation”, utan om en ”mycket för hög inflation” och att det inte rör sig om någon ”finjustering” som krävs för att få ner den ”ganska snabbt och ganska mycket”.  

– Vi har ett tufft läge i svensk ekonomi. Svensk ekonomi är högt skuldsatt i privat sektor, framför allt hushållen, säger han. 

Sämst läge har de som är högt belånade och har rörlig ränta. Ungefär 80 procent av svenska bolån är bundna i max ett år.

Ljusglimten är enligt Thedéen att det är en relativt begränsad grupp som är riktigt högt belånade, och att flertalet inte kommer att drabbas lika mycket. 

Han tar som exempel ett medianhushåll i Göteborg med en inkomst på 52 000 kronor i månaden och som har ett bolån på 2,9 miljoner kronor. De drabbades av 1 600 kronor mer i månaden på grund av räntehöjningar 2022, men inflationen gröpte ur hushållets köpkraft på 4 100 kronor. 

Oklart vad det är som driver inflationen

Flera experter har riktat kritik mot den förda penningpolitiken och menar att höjda räntor inte biter på en inflation som de menar framför allt är importerad. 

Thedéen förstår resonemanget; att energipriserna rusat och varit drivande, men påpekar att situationen nu har utvecklats till att flera områden haft omfattande prisökningar. 

– I varukorgen är det mer än 85 procent av priserna som stiger mer än 4 procent, och det är frisörer, djurvård, bilreparationer – för att inte tala om livsmedel. Så inflationen är mycket bredare än bara energipriser, säger han.

Exakt vad det är som fortsätter att driva upp priserna är det ingen som har ett riktigt svar på – och det oroar Riksbankschefen, som menar att de nu ser ett prissättningsbeteende som inte är hållbart. 

Under onsdagsförmiddagen kom nyheten att finansminister Elisabeth Svantesson kallar till sig matjättarna. 

– Många parter måste göra sin del, Riksbanken gör sin del, vi gör vår del, men företag i sina branscher måste göra sin del, säger hon till TT.