Tesla-grundaren Elon Musk orsakade bitcoin-krasch

Elon Musk.
Foto: Francois Mori / AP / AP
Bitcoin-priset rasade efter Musks besked.
Foto: BEATA ZAWRZEL/NURPHOTO/SHUTTERST / BEATA ZAWRZEL/NURPHOTO/SHUTTERST SHUTTERSTOCK

För bara några månader sedan nådde bitcoin nya redkordnivåer.

Men när Tesla-grundaren Elon Musk under torsdagsnatten meddelade att Tesla avbryter fordonsköp med kryptovalutan kraschade bitcoinpriset.

Anledningen? Att utvinningen av bitcoin kräver så mycket fossila bränslen.

Det var i februari som Tesla köpte kryptovalutan bitcoin för ungefär 12,5 miljarder svenska kronor. Samtidigt meddelade Teslas grundare Elon Musk att det ”inom kort” skulle bli möjligt att använda bitcoin som betalningsmedel för deras produkter. 

Något som fick bitcoin-priset att rusa till nya redkordnivåer.

Men nu meddelar Musk på Twitter att Tesla avbryter fordonsköp med bitcoin.

”Vi är oroade över den snabbt ökande användningen av fossila bränslen vid utvinning av och transaktioner med bitcoin, speciellt kol som ger de värsta utsläppen av alla slags bränslen”, skriver Musk och fortsätter:

Bitcoin rasade flera tusen 

”Kryptovaluta är en bra idé på många nivåer och vi tror att det har en lovande framtid, men det kan inte ske på bekostnad av miljön”.

Han skriver också att man inte tänker sälja av sina bitcoin och att man tänker använda det i framtiden när det inte är lika resurskrävande. Beskedet gjorde att priset på kryptovalutan gick ner med flera tusen dollar och många har rasat på sociala medier mot Musk efter beskedet.