Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

TeliaSonera anklagas för korruption – igen

TeliaSonera anklagas för korruption - igen.
Foto: Izabelle Nordfjell
Enligt USA:s justitiedepartement kan TeliaSonera vara inblandad i samma muthärva som den rysk-norska telekomjätten Vimpelcom.
Foto: Cornelia Nordström

TeliaSonera anklagas för korruption - igen.

Enligt USA:s justitiedepartement kan TeliaSonera vara inblandad i samma muthärva som den rysk-norska telekomjätten Vimpelcom, enligt TT och Reuters.

Amerikanska och nederländska myndigheter har nu fryst 4,6 miljarder kronor, som misstänks vara mutpengar från bland annat Vimpelcom och TeliaSonera.

Det var i natt som det amerikanska justitiedepartementet, DOJ, presenterade nya dokument i samband med åtalet mot den Amsterdambaserade rysk-norska telekomjätten Vimpelcom, som riskerar att få betala 6,7 miljarder i böter för korruptionsbrott i Uzbekistan.

LÄS OCKSÅ: TeliaSonera överger Eurasien efter mutanklagelserna

Handlingarna avslöjar att det amerikanska justitiedepartementet misstänker att även TeliaSonera kan vara inblandad i den korruptionshärva som Vimpelcom anklagas för.

Myndigheter i USA och Nederländerna har fryst omkring 4,6 miljarder på olika konton i Schweiz, som misstänks utgöra mutpengar “betalda av Vimpelcom och två andra telekombolag”.

LÄS OCKSÅ: TeliaSonera anklagas för att "låna ut" miljarder till vitrysk affärsman

Av rättegångshandlingarna framgår att ett av de “andra” telekombolaget är TeliaSonera.

Pengarna betalades ut för att underlätta att komma in och göra affärer i Uzbekistan, enligt det amerikanska justitiedepartement, rapporterar Reuters.

– Så fort vi har någon information om en uppgörelse kommer vi att kommunicera det. Vi har i dag ingen sådan indikation, säger Telias kommunikationsdirektör Peter Borsos till  TT.

Expressen har sökt TeliaSonera för en kommentar.