Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Telia krävs på miljardbelopp

Foto: Telia
"Vår initiala reaktion till förslaget är att summan är väldigt hög", säger Telias vd Marie Ehrling i ett pressmeddelande.
Foto: Olle Sporrong

Teliaskandalen i Uzbekistan kan stå bolaget dyrt.

Myndigheter i USA och Nederländerna vill att Telia betalar motsvarande 12 miljarder kronor i en förlikning om Uzbekistanaffärerna.

– Boten är ju något slags rekordbelopp, konstaterar sparekonomen Joakim Bornold som ändå tror att böterna kan vara positiva.

Amerikanska och nederländska myndigheter har sedan 2014 utrett transaktioner som gjordes i samband med att Telia köpte sig in på den uzbekiska marknaden 2007.

Nyetableringen har under de senaste åren kantats av skandaler och mutanklagelser, och nu kan Telia få betala ett dyrt pris.

Nu har de respektive ländernas myndigheter lagt fram ett förlikningsförslag där Telia förpliktigar sig att betala 1,4 miljarder dollar - motsvarande 12 miljarder kronor.

Telia: "Väldigt hög summa"

– Jag har många gånger tidigare sagt att Telias inträde i Uzbekistan gjordes på ett oetiskt och felaktigt sätt och vi är villiga att ta fullt ansvar. Vi samarbetar fullt ut med myndigheterna för att bringa klarhet i ärendet. Med det sagt, vår initiala reaktion till förslaget är att summan är väldigt hög. Vi kommer nu att analysera informationen och besluta hur vi går vidare med de pågående diskussionerna med myndigheterna, säger Marie Ehrling, vd på Telia.

Telia har inte ändrat något vad gäller sin utdelning eller sin utdelningspolicy.

Det meddelade vd Johan Dennelind vid presskonferens under torsdagen, uppger Nyhetsbyrån Direkt.

"Kan vara positivt"

Joakim Bornold som är sparekonom på Nordnet konstaterar att det är något av ett rekordbelopp.

– Det är ett gigantiskt bötesbelopp. De siffror som nämnts innan har varit ungefär hälften, konstaterar Bornold.

Det är oklart var summan kommer att landa, menar Joakim Bornold, som tror att beloppet kommer att dras några varv till.

Han tror ändå att det här kan vara en chans för Telia att lämna historier bakom sig och gå vidare – något som kan vara positivt för aktierna.

– Pratat man aktiemässigt är det något som är helt klart är positivt för Telia att det rullat vidare, sedan har man kvar biten att göra sig av med verksamheten, säger Joakim Bornold.


Till Dagens industri säger Marie Ehrling;

– Den information som vi fick sent i går kväll innebär ett förslag från myndigheterna i USA och Nederländerna, och de har då angett det här beloppet. Sedan är det vår sak att analysera den informationen som vi har fått, och så småningom ge ett svar på det förslaget.