Jätteaffären mellan Telia och Bonnier Broadcasting har efter långa förhandlingar nu gått i lås. Nu återstår bara att myndigheterna godkänner affären.
Telia blir då ägare av Sveriges näst största tv-kanal TV4, över Cmore och finländska MTV. Därmed blir Telia en av landets största innehållsproducenter.
– Branschen är i en stark förändring. Det går inte att stå still. Vi kan inte bara vara en tv-distributör om vi ska möta konkurrensen. Våra kunder kräver mer och mer, och nya upplevelser, säger Johan Dennelind, Telias vd, på den presskonferens som hållits under dagen.
– Vi har svårt att hänga med om vi bara är en tv-distributör, säger han vidare, och sammanfattar:
– Det här är mitt i prick för vår strategi. Vi kan inte hitta en bättre partner om man ska ge sig in i innehållsvärlden i Sverige och Finland.
Med försäljningen så lovar också Bonnier att inte inom en viss framtid starta upp ett konkurrerande bolag till TV4.
– Som i alla affärer normalt sett när man säljer en verksamhet, så brukar man åta sig att inte konkurrera med den verksamheten de närmaste åren. Och ett sånt åtagande har vi gjort också, säger Tomas Franzén, vd på Bonnier AB.
Men han understryker att Bonnier i sina andra medieföretag kan fortsätta sin verksamhet som vanligt.
– Vi har full frihet att fortsätta vår verksamhet i våra övriga medier. Det finns inga sådana begränsningar, säger han.
Staten blir störst i telekom-media
Affären gör att staten, som är dominerade ägare i Telia, blir störst i telekom-media. Det har funnits uppgifter om att Bonnier skulle vilja behålla 10-20 procent av sin tv-verksamhet. Men när affären nu är färdig visar det sig att Telia köper 100 procent av Bonnier Broadcasting.
Försäljningssumman landar på 9,2 miljarder kronor.
– Det är ett ganska dyrt förvärv för Telia, man betalar 15 gånger vinsten, säger Ulf Petersson, analytiker på Dagens Industri i Expressen TV.
LÄS MER: Telia kan tvingas betala en miljard om affären spricker
Staten är störste enskilde ägare i Telia, med en andel på 37,3 procent. Förra året omsatte bolaget 80 miljarder och redovisade en vinst på 13 miljarder.
Casten Almqvist, vd för Bonnier Broadcasting, kommer fortsätta vara vd för verksamheten även om Telia blir nya ägare.
– Det är så tydligt att den här affären har perfekt passform. När jag ser framåt så kommer konkurrensen bli magnifik och öka med Netflix, Amazon och Google. Med Telias teknik och distributionsförmåga och vårt innehåll så kommer vi att stå starkt i konkurrensen, säger Casten Almqvist till Di TV:s Jon Åsberg.
Han räknar med synergier i form av för abonnenter och samordning av plattformar för distribution.
Jon Åsberg tar upp att det talas om ett incitamentsprogram från Telia för Casten Almqvist och andra chefer på Bonnier Broadcasting, som väljer att stanna med nya ägaren.
Vad kan du berätta om det?
– Inte så värst mycket. Men det stämmer att det finns en diskussion kring en liten grupp medarbetare där man belönar de som vill stanna, en liten grupp i ledningen, säger Casten Almqvist.
Affären innebär alltså att staten nu genom Telia - förutom SVT som man redan kontrollerar genom en stiftelse - också blir ägare av TV4, vilket har kritiserats av både regeringen och Allianspartiet Moderaterna.
– Vi får se om det här innebär att staten säljer sina procent i Telia. Det har i alla fall gjort att sannolikheten är större. Telia vill inte ha staten som ägare, det har man gjort klart när man nu köpt TV4 trots deras ägares kritik vad det gäller en sådan här affär, säger Ulf Petersson, Di:s analytiker.
Telias vd Johan Dennelind säger under presskonferensen att han inte vill kommentera de politiska diskussionerna.
– Mitt fokus är att säkra att vi får igenom den här affären. Sen får vi se vad som händer i övrigt, säger han.
Att staten skulle hota med att dra tillbaka TV4:s sändningstillstånd, är heller inget som han vill spekulera i.
– Jag har inga kommentarer eller spekulationer till uttalanden som precis kommit från alla håll och kanter, säger han och understryker att hans bedömning är att affären kommer att godkännas.
Telias vd säger på presskonferensen också att man inte planerar att köpa danska TV2.
Thomas Franzén, vd på Bonnier AB, säger i Di TV att man inte har förhållit sig till ägarna, utan gjort affären med Telias ledning och styrelse.
– Vi har försäkrat oss om att Telia har förstått vad det innebär att vara medieägare och de har varit tydliga med att de kommer värna den publicistiska friheten. Vi har ingen anledning att tvivla på det, säger Thomas Franzén, vd på Bonnier AB i Di TV.

Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande för Bonnier AB, säger att Bonnier är övertygade om att detta är en bra affär för familjeföretaget.
”Bonnier har som ett familjeägt företag ett utpräglat långsiktigt perspektiv, och den här försäljningen ger samtliga verksamheter en förstärkt finansiell bas och bästa möjliga förutsättningar framåt”, säger han i pressmeddelandet.
För Telia blir affären den andra stora att slutföras på bara en vecka. För bara några dagar sedan presenterade Telia att de köper danska TDC:s verksamhet med bredbandsoperatören Get för nästan 23 miljarder kronor, skriver Dagens industri.
LÄS OCKSÅ: Staten gör tummen ner för Telias Bonnier-affär
I skuggan av affären presenterade Telia sin delårsrapport för andra kvartalet.
Omsättning hamnade på 20,8 miljarder kronor, ett lyft från 19,8 miljarder kronor för samma period förra året.
Det justerade rörelseresultat (ebitda) hamnade på 6,4 miljarder kronor, upp en aning från samma period året innan då motsvarande siffra var 6,0 miljarder kronor.