Vändning i mutskandalen kring Samsungs arvtagare

Lee Jae-yong på väg till rättegången 2017.
Foto: CHUNG SUNG-JUN / AP TT NYHETSBYRÅN
Dåvarande presidenten Park Geun-hye, hennes vän Choi Soon-sil och Samsung-arvatagen Lee Jae-yong har varit i fokus i mutskandalen.
Foto: YONHAP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: AHN YOUNG-JOON / AP TT NYHETSBYRÅN

Mutskandalen med Samsung-arvtagaren Lee Jae-yong i centrum, där tre hästar donerades från Samsung till en av dåvarande president Park Geun-hyes vänners ryttardotter, kommer att rulla vidare.

Det stod klart på torsdagen efter ett avgörande i Sydkoreas högsta domstol, något som fick flera aktiekurser i bolagsimperiet att rasa.

En tidigare lindrande dom gällande arvtagaren till och de facto-ledaren av tech-imperiet, skickades tillbaka för en ny process sedan rätten funnit att definitionen av muta varit för snäv i den lägre instansen.

Högsta domstolen menar att överklagandedomstolen, den lägre instansen, gjort fel då gåvan av hästarna inte klassats som en muta för att vinna fördelar åt Samsung från den tidigare presidenten.

Avgörandet, som innebär att processen nu rullar vidare och torde lämna mindre tid till övers att fokusera på att leda Samsung, vars verksamhet lidit av fallande lönsamhet och de senaste veckorna hamnat i skottgluggen för den diplomatiska exportkonflikten mellan hemlandet och Japan.

Dömdes till fem års fängelse

Lee Jae-yong, som formellt är vice ordförande i Samsung, dömdes 2017 till fem års fängelse för att genom muta ha försökt säkra kontrollen över konglomeratet efter sin far. Han frisläpptes efter att ha suttit av ett år av straffet, sedan ett överklagande delvis vunnit gehör och hans straff sänkts och senarelagts i väntan på processens utfall i sin helhet.

Moderbolaget Samsungs aktie föll 2 procent på Seoul-börsen sedan utslaget offentliggjorts under morgonen, medan dotterbolagen Samsung Biologics och Samsung C&T båda föll cirka 5 procent.

Lee Jae-yong har nekat till anklagelserna.

Park Geun-hye avsattes som president 2017 och dömdes ett år senare till 24 år i fängelse.