Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Uppstickarnas hot mot apoteksjättarna

Joanna Elmes, Meds..
Foto: JANA ERIKSSON
Statliga Apoteket går nu också in i kriget om kunderna med snabba hemleveranser av medicin.
Foto: DENNIS YLIKANGAS / BILDBYRÅN
Ica-ägda Apoteket Hjärtat hade under förra året en omsättning på 12,8 miljarder kronor. Hjärtat växer snabbt på nätet.
Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
Nätapoteksjätten Apotea hade under förra året en omsättning på 1,5 miljarder kronor och räknar i år med att spränga 2-miljardersvallen.

Nu krigar apoteken om att plocka andelar på den underutvecklade e-handelsmarknaden. 

Med vapen som korta leveranstider, gratis hemkörning och låga priser hoppas alla bli vinnare. 

– Det vi främst konkurrerar med är vår snabbhet, säger Joanna Elmes, farmaceut och grundare till uppstickaren Meds, till Di Digital. 

Med snabbare leveranstider och gratis hemkörningar konkurrerar apoteken på en onlinemarknad som fortfarande befinner sig i sin linda, med 7 procent försäljningen online. 

Tillväxtpotentialen är enorm och under förra året ökade statliga Apoteket AB sin e-handel med drygt 40 procent. 

I början av året gick Apoteket ut med ett löfte om hemleverans av varor inom två timmar – dygnet runt.  

Eric Lundberg, marknadsdirektör på Apoteket.
Foto: Johan Töpel/Apoteket

–  Hemleveranserna kommer att göra det enklare för våra kunder att få snabb tillgång till sina läkemedel. Det är viktigt för oss att möta kunden på bästa sätt både på apotek och i digitala kanaler, sa Eric Lundberg, marknadsdirektör på Apoteket AB i ett uttalande. 

Nätapoteksjätten Apotea hade under förra året en omsättning på 1,5 miljarder kronor och räknar i år med att spränga 2-miljardersvallen. 

Även Apotea erbjuder snabba hemleveranser och fri frakt, till ett lågt pris.

Enligt Google står Apotea bakom 55 till 60 procent av apoteksförsäljningen online i Sverige. 

Pär Svärdson, vd och grundare av Apotea.
Foto: fotograf Peter Joensson/Apotea

– Vi har haft fantastiska resultat i försäljning och avkastning på investeringar, och därför har vi valt att lägga större delen av våra marknadspengar på Google, har vd och grundare Pär Svärdson uttalat sig i en kommentar till Google

Pär Svärdson har även grundat en annan framgångssaga inom e-handel – bokjätten Adlibris. 

Ica-ägda Apoteket Hjärtat hade under förra året en omsättning på 12,8 miljarder kronor. Hjärtat växer snabbt på nätet. Under andra kvartalet växte apotekshandeln med 38 procent på nätet medan Apotek Hjärtats onlineförsäljning lyfte med hela 51 procent, enligt nyhetssajten Market. 

Att onlineförsäljningen av apoteksvaror fortfarande utgör en så pass låg procentandel av marknaden kan ha tekniska orsaker, menar farmaceuten Joanna Elmes. 

– Det är helt otroligt om man jämför med andra marknader. Det tror jag beror på komplexiteten att få in recepthanteringen i hela processen, säger hon till Di Digital

Tillsammans med kompanjonerna, vd Björn Thorngren och teknikchef Adham Shawwaf, grundade hon under förra året nätapoteket Meds som drog i gång i mars med ett löfte om en timmes leveranstid.  

Under våren pumpades 44 miljoner kronor i riskkapital in i bolaget av en rad kända entreprenörer, bland andra  Tradedoublers grundare Felix Hagnö och Insplanets grundare Richard Båge som klev på uppdraget som ordförande i Meds.  

Målet, i den kraftiga konkurrensen med de stora apotekskedjornas näthandel och de renodlade nätapoteken, är att bli nummer ett i branschen inom fem år. 

Di Digital har besökt bolagets lagerlokal i Västberga industriområde i Stockholm. 

Härifrån jobbar de drygt 30 anställda med att ta emot beställningar och packa ihop läkemedel för hemkörning. 

Joanna Elmes, Meds.
Foto: JANA ERIKSSON

– Att erbjuda kostnadsfria hemleveranser är alltmer förväntat men det vi främst konkurrerar med är vår snabbhet. I Storstockholm levererar vi nu inom 1–2 timmar från ordergodkännande, säger Joanna Elmes till Di Digital