Uppgifter: Amazon släpper 8 nya produkter med Alexa

Amazon förväntas presentera detaljer kring åtta nya produkter utrustade med AI-assistenten Alexa på ett event senare i september.
Foto: TED S. WARREN / AP TT NYHETSBYRÅN
Amazons VD och grundare, Jeff Bezos, hoppas på en framtid där hemmet styrs av AI assistans.
Foto: CLIFF OWEN / AP TT NYHETSBYRÅN

Är du också trött på att tappa bort kontroller och behöva fibbla med tröga knappar? Snart kan det bli ett minne blott! 

Enligt CNBC ryktas det om bland annat en mikrovågsugn utrustad med Amazons röststyrda AI-assistent Alexa.

Tidigare har både mobilttelefoner och högtalare utrustade med Alexa blivit populära produkter på listan över bästsäljare i USA. Nu tros Amazon planera en lansering av inte mindre än åtta nya Alexa-gadgets redan i höst. Det enligt uppgifter till CNBC. Bland de nya produkterna kommer bland annat en mikrovågsugn och en ljudförstärkare att finnas. 

– Vi vill att våra kunder ska kunna använda Alexa vart de än är, säger Jeff Bezos, Amazons grundare, i ett pressmeddelande.

Lampa ska dra skämt 

Amazons röststyrda assistent Alexa har sedan länge tävlat med Google Assistant om en första plats som världens bästa AI-assistans. Resultatet har blivit att båda företagen byggt in funktionen i så många produkter som möjligt. Röstassistenterna är sedan länge ett självklart inslag i alla smarta mobiltelefoner men trenden har nu anammats i fler produkter. Idag kan man ställa sig i förköpskö för en lampa med Alexa inbyggt. Lampan ska kunna reglera ljuset i rummet men också svara på frågor om vädret, läsa upp nyheter eller till och med dra ett skämt. 

Smart mikrovågsugn 

Amazons nya produkter är fokuserade kring att förenkla det vardagliga livet i hemmet. Mikrovågsugnen till exempel, skulle kunna bli hemmets viktigaste köksutrustning då den kan läsa upp och söka recept samt hålla koll på när pastan är klar. Trots det vet man inte hur kommersiellt gångbara de nya produkterna kommer att bli, enligt CNBC. Tidigare försök med smartprodukter för hemmet har haft varierande framgång. 

Fler detaljer kring de förmodade produkterna och förväntat datum för lansering tror man kommer att ges på ett av Amazons event senare i september. 

Kan dröja till svensk lansering 

Oavsett lanseringsdatum i USA lär det dock ta ett tag innan vi kan köpa produkterna på blågul mark. Hittills är AI-högtalaren Echo den enda produkten, utöver mobiltelefoner, i Sverige som har Alexa integrerat. Kanske kommer vi ändå kunna använda oss av produkter anslutna till Alexa inom en snar framtid då Amazon nyligen lanserade "Alexa Gadget Toolkit" vilket gör det möjligt för företag att förse sina elektronikprodukter med vissa delar av Alexas färdigheter. Bland annat leksakstillvärkare har visat stort intresse för verktyget. 


Vad är Alexa?

Alexa är en virtuell assistent som är lanserades november 2014 för att konkurrera med Apples Siri och Google Asisstant. Tanken är att man ska kunna ge Alexa instruktioner för att utföra uppgifter som man annars behöver en pekskärm eller ett tangentbord för. Alexa kan bland annat läsa upp väderrapporter, skicka sms och ringa samtal. 


Idag finns Alexa inbyggt och som tillbehör till flera enheter och Amazons vision är att hemmet ska kunna styras helt av AI-intelligens. Tänk dig ett kylskåp som både kan tala om vad som bör stå på din inköpslista och stänga av lamporna du glömde släcka i bilen. Det är framtiden! 

Källa:  IT-ord