Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Trådlösa högtalare: Det ska du tänka på före köp

Under vatten eller på stranden. Tänk på att leta efter vattentåliga högtalare om du ska använda dem utomhus.
Märket Sonos är lite dyrare än de flesta, men brukar placera sig bra i test.
Foto: Sonos

Klipp alla sladdarna!
Med trådlösa högtalare kan din musik vara lika fri som du.

Men det finns några saker du ska tänka på innan du slår till.

Därför kan det vara bra med trådlösa högtalare

Det finns massor av anledningar. En är att slippa alla härvor av sladdar i vardagsrummet. Nåja, alla försvinner inte, men några. Har du en hembioanläggning med högtalare i hela rummet vet du hur krångligt det är att placera bakhögtalarna snyggt.

Ett annat skäl är att du gärna vill ta med dig musiken där du går. Att kunna bära med dig musiken på båten eller vid stranden så att alla kan lyssna utan att sitta inkapslade i sina lurar. En liten lätt bärbar högtalare som drivs på batteri är lite som en transistorradio eller bergssprängare, bara det att det är du som bestämmer vad du ska lyssna på och du slipper lyssna på kassettband.


LÄS MER: Ska du köpa in ear-hörlurar? Tänk på det här 


Hur fungerar trådlösa högtalare?

För att en högtalare ska klassas som trådlös ska du inte behöva en sladd mellan högtalaren och ljudkällan, som kan vara din mobil eller läsplatta. 

Men högtalaren behöver ström för att funka. Många drivs på batteri så att du kan ta med högtalaren till picknicken eller stranden. Andra, lite större högtalare, kräver ett eluttag. Men poängen går ändå inte förlorad. Lyssnar du på musik via mobilen kan du gå runt med din telefon, har du trådlösa bakhögtalare slipper du fundera på hur du ska dra flera meter kabel runt i rummet.

Med bluetooth-tekniken blir det enklare att koppla in din eller en kompis mobil till högtalaren.


LÄS MER: Bluetooth-högtalare i stort test – här är vinnaren 


Många ljudvänner är dock skeptiska till bluetooth-högtalare, eftersom de hävdar att ljudkvaliteten blir lidande av användarvänligheten. Är du osäker ska du både lyssna och jämföra med andra, trådbundna, högtalare.

Vilka typer av trådlösa högtalare finns det?

Många väljer små bärbara för någon tusenlapp styck. Enligt tidningen Ljud & Bild som testat ett antal under 1 500 kronor i deras maj-nummer 2018 så är det stor skillnad i kvalitet, allt från plastigt ljud till musik med hyggligt bra bas. En finess många små högtalare har är att man kan koppla ihop flera för att få en riktig stereoupplevelse. 

Tänk också på hur tåliga dessa högtalare är mot fukt. Vissa klarar ett bad, andra knappt några enstaka droppar. Att köpa en snygg högtalare som inte tål fukt gör den i princip oanvändbar utomhus.

En annan sak att titta på är hur lång batteritid högtalaren har. En del klarar bara sex timmar (vilket förkortas ju äldre batteriet blir) till 20 timmar.


LÄS MER: 6 trådlösa högtalare – perfekta för resan 


Vad är multiroom-högtalare?

Musiksystem som exempelvis Sonos erbjuder multi-rumshögtalare. I Sonos fall har du ett system av högtalare som är sammankopplade via ditt hems nätverk. Du kan lyssna på olika musikkällor i de olika rummen, eller koppla ihop allt, så att du kan röra dig från rum till rum och höra samma musik, eller radioprogram.

Vill du kan du flytta högtalarna som du vill i ditt hem. Tänk på att högtalarna måste synka perfekt, annars hör du eko av musiken från de andra högtalarna.


LÄS MER: Testvinnare – här är årets bästa hörlurar 

ANNONS: NY TJÄNST. Vilken högtalare passar bäst för just dina behov? Testa dig själv hos QURIE!