Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges techbolag tredje mest värdefulla i Europa

Riskkapitalbolagets Zeniths grundare, Tommy Jacobson, intervjuas av Di Digital.
Klarna är Sveriges mest värdefulla techbolag, enligt GP Bullhound.
Foto: Sebastian Kahnert / TT NYHETSBYRÅN
På andra plats kommer musiktjänsten Spotify.
Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix TT NYHETSBYRÅN
Även bolaget Sinch finns bland de svenska enhörningarna.
Foto: Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den svenska techbranschen är framgångsrik.

Bara Storbritannien och Israel placerar sig högre när GP Bullhound rankar de mest värdefulla techbolagen i Europa.

De svenska bolagen, med Klarna och Spotify som främsta fanbärare, beräknas vara värda 130 miljarder dollar.

– Svenska bolag ligger långt framme i ett internationellt perspektiv. En viktig förklaring till framgångarna är att de måste överväga internationell expansion mycket tidigare än bolag som har större hemmamarknader, säger Carl Wessberg, partner på GP Bullhound, i en kommentar.

Årets placering är dock ett tapp för Sverige, som knep förstaplatsen på GP Bullhounds lista över Europas techjättar i fjol. Förstaplatsen var den första sedan GP Bullhound år 2014 började med sammanställningen av de högst värderade europeiska teknikbolaget som grundats år 2000 eller senare.

- I Sverige är värdena mer koncentrerade till färre företag än i andra geografiska områden och har tyngts mer av den allmänna nedgången, säger Carl Wessberg.

Carl Wessberg är partner på GP Bullhound.
Foto: Pressbild

Klarna är den svenska storvinnaren

När avstämningen inför rankningen ägde rum den 16 maj i år hade de svenska techbolagen ett sammanlagt värde på 130 miljarder dollar. Årets vinnare Storbritannien stod för ett värde på 245 miljarder dollar, och techbolagen från andraplatslandet Israel är värda 154 miljarder dollar.

Israel ligger inte i Europa men landet ingår ändå i GP Bullhounds rankning på senare år, då man anser att många israeliska techbolag har en stark närvaro även i Europa.

Högst värderat av de svenska techbolagen är Klarna, som i maj meddelade att 10 procent av de anställda behövde sägas upp på grund av besparingar. 

Näst största svenska bolag är musikjätten Spotify.

Klarna grundades av Victor Jacobsson, Sebastian Siemiatkowski och Niklas Adalberth 2005.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Övriga svenska enhörningar (ett startup-bolag värderat till över en miljard dollar) inkluderar Sinch, Evolution, Epidemic Sound, Kry, Neo4j och Truecaller.

Enhörningarna tar över

De onoterade bolagen blir en allt större del av de europeiska tech-enhörningarna. Sedan i fjol har 120 bolag blivit till 283 och motsvarar nu 64 procent av de totala enhörningarna. De onoterade enhörningarnas värde mäter totalt 684 miljarder dollar. För ett år sedan utgjorde de onoterade bolagen bara 30 procent, motsvarande 242 miljarder dollar.

– Antalet enhörningar ökade under förra året till följd av en kombination av snabb tillväxt i bolagen, och allt högre värderingar drivet av låga räntor och stora mängder kapital som jagat dessa investeringar. Att värde-andelen för onoterade ökat beror också på att en prisnedgång för onoterat tar längre tid att synas i statistiken, säger Carl Wessberg.

Klarna-grundaren om framtiden: ”De som vågar agera kommer belönas”

Sebastian Siemiatkowski spånar om framtiden för techsektorn.