– Svenska bolag ligger långt framme i ett internationellt perspektiv. En viktig förklaring till framgångarna är att de måste överväga internationell expansion mycket tidigare än bolag som har större hemmamarknader, säger Carl Wessberg, partner på GP Bullhound, i en kommentar.
Årets placering är dock ett tapp för Sverige, som knep förstaplatsen på GP Bullhounds lista över Europas techjättar i fjol. Förstaplatsen var den första sedan GP Bullhound år 2014 började med sammanställningen av de högst värderade europeiska teknikbolaget som grundats år 2000 eller senare.
- I Sverige är värdena mer koncentrerade till färre företag än i andra geografiska områden och har tyngts mer av den allmänna nedgången, säger Carl Wessberg.

Klarna är den svenska storvinnaren
När avstämningen inför rankningen ägde rum den 16 maj i år hade de svenska techbolagen ett sammanlagt värde på 130 miljarder dollar. Årets vinnare Storbritannien stod för ett värde på 245 miljarder dollar, och techbolagen från andraplatslandet Israel är värda 154 miljarder dollar.
Israel ligger inte i Europa men landet ingår ändå i GP Bullhounds rankning på senare år, då man anser att många israeliska techbolag har en stark närvaro även i Europa.
Högst värderat av de svenska techbolagen är Klarna, som i maj meddelade att 10 procent av de anställda behövde sägas upp på grund av besparingar.
Näst största svenska bolag är musikjätten Spotify.

Övriga svenska enhörningar (ett startup-bolag värderat till över en miljard dollar) inkluderar Sinch, Evolution, Epidemic Sound, Kry, Neo4j och Truecaller.
Enhörningarna tar över
De onoterade bolagen blir en allt större del av de europeiska tech-enhörningarna. Sedan i fjol har 120 bolag blivit till 283 och motsvarar nu 64 procent av de totala enhörningarna. De onoterade enhörningarnas värde mäter totalt 684 miljarder dollar. För ett år sedan utgjorde de onoterade bolagen bara 30 procent, motsvarande 242 miljarder dollar.
– Antalet enhörningar ökade under förra året till följd av en kombination av snabb tillväxt i bolagen, och allt högre värderingar drivet av låga räntor och stora mängder kapital som jagat dessa investeringar. Att värde-andelen för onoterade ökat beror också på att en prisnedgång för onoterat tar längre tid att synas i statistiken, säger Carl Wessberg.