Svenska regeringens drag – för att stoppa Huawei

Huawei är ett kinesiskt telekombolag som har varit ledande på 5G.
Foto: ALEX TAI/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / ALEX TAI/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Huawei har byggt de flesta 5G-näten i världen.

Men i Sverige vill man sätta stopp för den kinesiska telekomjätten – med en ny lag, enligt SVT Nyheter.

– Säkerheten i radiokommunikation och mobilnät blir allt viktigare, säger digitaliseringsminister Anders Ygeman till SVT.

Under 2020 väntas 5G-tekniken rullas ut i stor skala världen över. I Sydkorea och USA ligger man dock i framkant, där har 5G redan testats skarpt. Även Kina ligger långt fram i utvecklingen.

Det är också den kinesiska telekomjätten Huawei – världens största leverantör av mobilnät – som har byggt de flesta 5G-näten utanför Kina, enligt SVT Nyheter. Dock inte i USA, där man har pekat ut Huaweis 5G-nät som ett globalt säkerhetshot.

Även i Sverige stöter bolaget på patrull.

Ändrar lagen – för att stoppa Huawei

SVT rapporterar nu om att en lagändring kan stopp för den kinesiska leverantören. 

Med den nya lagändringen kommer Säpo och försvarsmakten kunna föreslå villkor för mobiloperatörerna, och därmed säga nej till vissa tillverkare att leverera utrustning till 5G-näten.

Enligt uppgifter till SVT är regeringskansliets uttalade syfte just att stoppa Huawei.

Digitaliseringsminister Anders Ygeman, S, vill inte peka ut ett specifikt land eller någon specifik leverantör. Men han säger till SVT:

– Den här lagändringen gör det ju möjligt att neka ett tillstånd om en leverantör skulle utgöra ett hot mot svensk säkerhet. Det ger också möjlighet att återkalla tillstånd från operatörerna.

Ygeman fortsätter:

– Vi kan helt enkelt inte tillåta säkerhetsfarliga komponenter. Jag och regeringen har sett ett värde i att ha den nya lagstiftningen på plats innan auktionen för nya 5G-licenser görs i början av 2020.

Forskare: ”Inte acceptabelt”

SVT har pratat med flera mobiloperatörer, som hävdar att de inte sr något säkerhetsproblem med Huawei som leverantör av G5. Redan i dag har de svenska operatörerna en del utrustning från det kinesiska bolaget.

Men Jerker Hellström, forskare på Totalförsvarets Forskningsinstitut, har en annan uppfattning.

– 5G-nätverken kommer att genomsyra hela samhällena. Det handlar inte bara om kommunikation mellan människor utan mellan prylar, självkörande bilar och kritisk infrastruktur. Det är då det inte blir acceptabelt med sådana oklarheter som finns kring Huawei. Än så länge är det till exempel mycket som är höljt i dunkel vad gäller ägandet av Huawei, säger han till SVT Nyheter.

Så svarar Huawei om 5G

Detta får Huawei att reagera. Bolaget säger till SVT att det inte har någon extern ägare, som kinesiska staten, att man inte utgör något säkerhetshot och att man följer lokal lagstiftning.

Den nya lagändringen är tänkt att klubbas igenom under hösten.

När 5G lanseras skarpt i Sverige är ännu oklart.