Att få in ett virus i datorn kan vara en plåga. Symtomen att du drabbats är olika, beroende på vad som hänt. Datorn kan bli onormalt långsam, programmen kan börja uppföra sig konstigt och du kan förlora filer, texter, bilder och egna filmer.
Men viruset kan även ta din dator som gisslan och kryptera allt, där du sedan tvingas betala en utpressare för att få tillbaka allt.
Vad är poängen med ett virus?
De första datorvirusen uppstod på 70-talet av unga hackare som ville visa hur enkelt det var att ta över någon annans dator. De utnyttjade säkerhetshål i datorn och mjukvaran, oftast för att de kunde. Lite som att skryta för kompisarna.
Numera skapas virus för att antingen tjäna eller stjäla pengar. Tjäna, för att ta över din eller din grannes dator och skicka ut spam till miljontals användare, eller stjäla för att sabotera datorn och sedan reparera den mot en kostnad. Virusskaparna är ute efter så stor förtjänst de kan, vilket betyder att det mest är Windowsdatorer som drabbas. Virus till Mac har tidigare varit okänt, men ökar enligt bedömare. Anledningen är att antalet Macanvändare ökar och de flesta är inte lika säkerhetsmedvetna som de genomsnittliga PC-användarna.
Ett annat slags virus som används av fildelare är det som tar över delar av datorn för att "mina" bitcoin. Datorkraft används för att hantera andras bitcointransaktioner.
LÄS MER: 11 frågor och svar om valutan bitcoin
Så skyddar du dig mot virus
Använder du en hyggligt modern dator med Windows 8 eller senare är du redan skyddad. I operativsystemet ingår "Windows defender" med svenska menyer och som ger ett grundläggande skydd för din dator.
Defender och Windows inbyggda brandvägg fungerar bra för de flesta som bara är försiktig på nätet. Kritiken mot Defender är att det inte finns så många inställningsmöjligheter och det hittar sällan förstadags-virus, zero-day virus, de som precis skapats och börjat spridas.
ANNONS: Jämför nio olika antivirus på Expressen Bäst-i-test (Extern länk)
Därför ska du inte googla på "gratis virusprogram"
Ett av de vanligaste sökorden på nätet är "virusskydd gratis" eller "gratis virusprogram". Har man redan drabbats, eller tror att man har virus i datorn, är det lätt att gripas av panik och börja googla desperat efter billiga lösningar.
När du googlar kommer du då att få massor av träffar där du erbjuds att ladda hem virusprogram gratis. Men att ladda ner program gratis är inte samma sak som att de är gratis att använda.
Många av dem som du kan ta hem, installera och använda, får du bara använda gratis i 30 dagar. Sedan måste du betala, eller göra om proceduren med gratisprogram igen. Ett bra antivirusprogram kan kosta 500–800 kronor om året, beroende på hur skyddad du vill vara och hur många datorer det finns i ditt hem.
Men det finns äkta gratisprogram att hämta.
LÄS MER: Läsplatta eller surfplatta – vilken ska jag välja?

Kan man lita på gratis antivirusprogram?
Både ja och nej. Ingen arbetar gratis. Och att ta fram ett antivirusprogram som alltid är uppdaterat kostar pengar.
Några företag som Panda, Avast och AVG erbjuder gratis antivirusprogram. Anledningen är att de vill gå över till deras betalprogram, med större och mer omfattande hjälp.
När du bestämmer dig för att uppgradera blir du alltid erbjuden ett bättre pris än listpriset. Bli inte stressad, det är inte ett erbjudande som försvinner.
Men se upp för gratis antivirusprogram som inte har några mer omfattande betalprogram. Även dessa företag måste få intäkter och hur de skaffar dem brukar inte redovisas. Enligt sajten antiviruskoll.se kan följande ske:
■ De ändrar din sökmotor i webbläsaren. När du klickar på annonser tjänar företaget pengar på ditt beteende.
■ De ändrar din startsida i webbläsaren för att du ska gå till sidor andra valt åt dig.
■ De installerar Ask-verktygsfältet i din webbläsare. Nej. Du vill inte ha Ask, som många numera klassar som virus.
■ Och de installerar andra oönskade program. Var noga när du installerar antivirusprogrammet. Det är lätt att klicka okej på allt utan att se vad du gör. Risken är stor att du installerar program du inte vill ha och som kan vara riktigt svåra att ta bort.
LÄS MER: Det här är Bank-ID – svar på de vanligaste frågorna
Vilka funktioner ska ett bra gratis virusprogram ha?
Sajten itsäkerhet.com har listat de egenskaper ett bra antivirusprogram ska kunna:
■ Skanna datorn efter virus och skydda den
■ Sätta farliga filer i karantän
■ Erbjuda säker e-posthantering
■ Ha en fungerande brandvägg
■ Uppdatera live och kontinuerligt kunna identifiera nya virus.
■ Ge stöd och support till användarna.
Gör det här för att minska faran för virus
Det finns en mängd mer eller mindre praktiska tips för att ta udden av ett virusangrepp.
■ Gör backup på dina känsliga filer, bilder och filmer. Förvara gärna kopior av älskade bilder och filmer på en eller flera löstagbara hårddiskar.
■ Gör backup på registret i Windows.
■ Hitta produktnyckeln till ditt Windows. Det brukar finnas fastklistrat under din laptop.
■ Skapa ett Emergency Kit att använda om din dator inte startar på grund av virus. Ett som finns att ladda ner och använda gratis kommer från Emsisoft. Du laddar ner programmet från en usb-sticka som du sedan kan boota om datorn med i nödfall.
Tanken med dina säkerhetsåtgärder är att du utan problem ska kunna formatera om hårddisken på datorn utan att förlora information.
LÄS MER: Ingen ersättning om du cyberattackeras
Virus på Facebook – sant och falskt
Då och då cirkulerar uppgifter på Facebook där en enskild användare pekas ut som skurk. Om du blir vän med den här personen eller accepterar ett meddelande kommer han eller hon att ta över din dator och smitta den med farliga virus.
Uppmaningarna sprids som löpeld i Messenger och resulterat i att den personen som pekats ut som ansvarig fått ta emot mängder med hatmejl.
Fakta är att du inte kan få virus på Facebook om du blir vän med någon eller läser ett meddelande.
Däremot kan du bli misstänkt och i sin förlängning åtalad för förtal om du sprider sådana uppgifter. Var dock försiktig med vilka länkar du väljer att klicka på via meddelanden.

Datorn blinkar och säger att jag har virus i datorn – vad ska jag göra?
Om du surfar runt lite planlöst kan du ibland hamna i internets mörkare vrår. Du kan då bli uppmanad att rensa din dator. Webbläsaren avslöjar att din dator är är angripen av virus. Den kan också hävda att du har 17 (eller en annan påhittad siffra) skadliga filer på hårddisken.
Sedan uppmanas du att klicka på en länk och den börjar räkna allt fel som finns i datorn och att det är jättelätt att få bort problemet.
Du uppmanas att köpa och installera ett program som ska hjälpa dig.
Datorexperter varnar för den här typen av "hjälpprogram" som på engelska kallas Fake Antivirus (FakeAV), eller malware. Problemen blir bara ännu större om du installerar dessa falska antivirusprogram. Du kommer troligen att få ett oändligt antal reklamerbjudande, alla av den typen du inte skulle visa för dina föräldrar eller barn.
Internetstiftelsen i Sverige rekommenderar att vi följer följande råd: "Om du inte letade efter ett program, installera det inte". Det vill säga, programmet har letat upp dig och vill att du ska ta emot det. Det är inte du som letat efter det.
Det finns hjälp att få mot dessa ondsinta program, Trend Micro beskriver hur du ska göra och ger länkar för att bli av med dem.
LÄS MER: Så ska du göra om du förlorat din id-handling
5 saker du kan göra för att undvika virus i datorn
1. Lita inte på mejl från okända. Öppna aldrig bifogade filer i mejlen om du inte är 100 procent säker att det är okej. 99 procent duger inte.
2. Lita inte på löften om att du vunnit en telefon, eller något annat. Nej, du kan inte köpa en ny Iphone för 100 kronor på grund av en felskrivning. Nej, du har 2 000 kronor extra att hämta från Skatteverket eller din bank.
3. Säkerhetsuppdatera datorn så fort du blir uppmanad – från rätt avsändare.
4. Var försiktig att gå till sajter som erbjuder dig att ladda ner nya filmer eller tv-serier gratis.
5. Lita inte på felmeddelanden som poppar upp och säger att din dator är infekterad av virus, allt du behöver göra är att köra deras gratisprogram.
Vilka sorters virus finns?
■ Virus. Det klassiska datorviruset är som en infektion i kroppen. Viruset hakar fast i ett program och tar sig in i datorn. Väl där kan viruset radera hårddisken, avlyssna den eller ändra innehållet. Många tidiga virus skapades för att visa hur smarta virusskaparen var, skriver IIS, Internetstiftelsen i Sverige. De förstörde inget, men lämnade ett visitkort efter sig.
Virus är oftast mycket komplicerade att skriva, vilket gör att de numera är väldigt ovanliga.
■ Trojaner. Kommer från antikens Grekland, när grekiska soldater gömde sig i en stor träfigur som medborgarna i staden Troja, enligt legenden, tog för en gåva och släpade in i staden. När staden somnat hoppade soldaterna ut och öppnade portarna till staden och släppte in de fientliga trupperna i staden. Trojaner gör samma sak. Användaren luras att installera något i datorn som kan registrera dina tangenttryckningar och ta reda på användarnamn och lösenord. Informationen skickas vidare till den som styr trojanen.
En annan trojan kapar och fjärrstyr din dator för att ansluta den till ett botnät (som är värt massor av pengar) för att skicka ut stora mängder spam eller rikta överbelastningsattacker.
■ Maskar. En mask är ett fristående program som sprider sig själv och kryper fram mot nya datorer att ta över. En mask kan som epostmasken ILOVEYOU plocka fram kontaktlistan i epostprogrammet och skicka den vidare till de 50 första namnen i listan. Eftersom namnet på mejlet, I love you, var lockande, klickade många på den bifogade filen och spred masken vidare.
LÄS MER: Så skyddar du dig digitalt – 6 knep för att minska riskerna på nätet