Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Superguiden till streamad tv – gratistjänster och betalkanaler

Vad menar du? Har vi sett sista avsnittet av "Stranger things"? Det får inte vara sant!
Foto: Netflix
Släpps "Blacklist" på torsdagar på Viaplay? Är det okej, Red?
Foto: NBCU / DAVID GIESBRECHT/NBC EPISODIC

Valmöjligheterna är många. Ska jag välja Netflix, HBO, Viaplay eller någon allan streamingtjänst?

Expressen hjälper dig att välja en eller flera tjänster som passar just dig.

Med streamad tv slipper du hålla koll på klockan. Vill du se en serie eller film gör du det. Behöver du ta en paus så pausar du, du behöver inte vänta på ett reklamavbrott som aldrig kommer.

Men strömmad tv är inte gratis. Räkna med en 100-lapp i månaden, minst, per tjänst. 

Många har inte alla kanaler samtidigt, utan åker slalom mellan tjänsterna; ena månaden Netflix, nästa HBO och tredje månaden Viaplay. Streamingtjänsternas svar är att ge fördelar för de kunder som stannar. Det vanliga sättet är att inte höja månadsavgiften för de som stannar. 

Du kan alltså spara några tior i månaden på att vara kvar hos Netflix eller HBO, och flera hundralappar på C More och Viaplay om du har deras största paket.

Vilken streamingtjänst är störst?

Netflix är klart störst. Sedan följer HBO Nordic och Viaplay. 


LÄS MER: Här är de 60 bästa skräckfilmerna på Netflix 


Vad är skillnaden mellan tjänsterna?

Det finns olika tekniska skillnader. Netflix under de senaste åren varit enklare att använda och funnits tillgänglig på fler plattformar. På Netflix och Viaplay kan kunderna dessutom ladda ner program för att se på resa när man antingen inte har nät, eller inte vill utnyttja mobilpotten.

Den här servicen finns ännu inte hos HBO Nordic eller SVT Play.


LÄS MER: De 22 bästa romantiska komedierna på Netflixhttps://infogram.com/streamad-tv-1hmr6gkqgrjz2nl

Stora prisskillnader

Det är stora skillnader i pris för de streamade tv-kanalerna. Allt från SVT Play som inte tar betalt till C More och Viaplay som kostar 99–449 kronor i månaden, beroende på hur mycket direktsänd sport man vill ha. För att bara se film och tv-serier kostar det runt 100–150 kronor i månaden, beroende på om du vill ha "normal" kvalitet eller 4K-sändning.


Det här behöver du för att se streamad tv

■ Du behöver bredband hemma. Ju snabbare, desto bättre kvalitet på sändningarna.

■ I regel kan du se streamad tv i en dator med webbläsare, i en smartphone eller läsplatta. I digitala medieenheter som Chromecast och Apple TV, eller nyare tv-spel som Playstation 3 och 4, Xbox 360 och One, eller Nintendo Wii.

■ Du behöver ett abonnemang på betaltjänsterna.


LÄS MER: Läsplatta eller surfplatta – vilken ska jag välja? 


Barack Obama första gästen hos David Letterman i "Next Guest Needs No Introduction" på Netflix.
Foto: / NETFLIX

Netflix – film och tv-serier 99–149 kronor per månad

Netflix startade 1997 i USA med uthyrning av dvd med post till en fast månadskostnad. 2007 startade Netflix med streaming i USA. Till Sverige kom tjänsten 2012. År 2017 omsatte Netfix 11,7 mijarder dollar, lite knappt 100 miljarder svenska kronor. 

Företaget har i dag runt 60 procent av tittarna av streamad tv. Det finns tre abonnemang, där du får bättre bildkvalitet och kan ha fler anslutna enheter ju mer du betalar. Ingen uppsägningstid.


LÄS MER: Här är de 50 bästa filmerna på Netflix 


Netflix har serier som "Orange is the new black", "Stranger things", "Narcos", "House of cards" och "The Crown".

Tänk på att amerikanska Netfilx inte går att se i Sverige. Det handlar om upphovsrätten. Tidigare har det gått att använda en så kallad VPN-klient som lurar Netflix att tro att du är i exempelvis USA, men det fungerar inte längre. Netflix känner av att du har VPN och ber dig stänga av den. Det betyder att du inte kan se svenska program när du är på utlandssemester.

HBO Nordic har inte det bekymret, eftersom det är en självständig sajt från den amerikanska motsvarigheten, HBO Go.


LÄS MER: Här är de 50 bästa serierna på Netflix 


Finns det något mer att se på HBO än "Game of Thrones"? Jag har ju en så bra deal med streamingtjänsten.
Foto: HBO/KOBAL/REX/SHUTTERSTOCK / HBO/KOBAL/REX/SHUTTERSTOCK/IBL REX FEATURES

HBO Nordic – film och tv-serier 99 kronor per månad

HBO grundades 1972 och är USA:s äldsta betal-tv-kanal med stor egen produktion. HBO Nordic grundades 2012 och är mest känd för att visa serien "Game of Thrones".

Abonnemanget kostar 99 kronor i månaden och du kan se streamingtjänsten på ett antal olika sätt. Se exakt vad som gäller här. Du kan inte ladda ner program från HBO Nordic än.


LÄS MER: Här är de 46 bästa serierna på HBO Nordic 


HBO Nordic har serier som "Vikings", "Game of Thrones", "Sex and the city", "Walking dead", "Sopranos" och massor av Star Wars.


Lingonligan har premiär 5 april på TV3, Viafree och Viaplay.
Foto: / ANAGRAM/TV3

Viaplay – sport, film och tv-serier 109–449 kronor per månad

Viaplay är kanske mest populär för all sport. De sänder Champions League i fotboll, Engelska premier league, spanska La Liga, italienska Serie A och danska Superliga. Hockey från NHL och ryska KHL, plus mycket mer sport.

På Viaplay finns serier som "X Files", "Glee", "Blacklist", "24", "Seinfeld" och "Penny Dreadful".


LÄS MER: Viaplay: De 26 bästa tv-serierna just nu 


Viaplay finns från 109 kronor i månaden (utan sport) till 449 kronor för allt. Du kan ladda ner ett antal serier, men inte allt. 


C More – sport, film och tv-serier 99–449 kronor per månad

C More konkurrerar med Viaplay om sportpubliken. De sänder bland annat herrallsvenskan i fotboll och SHL-hockeyn, men även speedway, golf och handboll och basket från NBA.

C More sänder serier som "Grå zon", "Peaky blinders", "Black sails", "Solsidan" och "Kommissarie Maigret".

Billigaste abonnemanget kostar 99 kronor utan sport, fast med TV4 utan reklam. Dyraste med all sport 449 kronor, 349 med helårsabonnemang. För 199 kronor i månaden kan du se matcher från bland annat allsvenskan och SHL, men inte allt.


LÄS MER: Så mycket kostar Netflix – guide till olika abonnemang 


SVT Play – film och tv-serier 

SVT:s playkanal är en guldgruva av gammalt och nytt. I webbversionen kan du även se SVT 1, 2, SVT 24, Barnkanalen och Kunskapskanalen direkt. Serien är gratis och du kan se de mesta ur SVT:s utbud under en tid efter de sänts, beroende på upphovsrätten.

I Öppet arkiv finns dessutom "arkeologiska" utgrävningar från tv:s barndom.


LÄS MER: Här är de 32 bästa svenska filmerna på Netflix 


TV4 Play – film och tv-serier – gratis inloggning krävs

TV4 Play kan du se aktuella program ur TV4-gruppen, med reklamavbrott. Du måste skaffa ett konto för att se, men å andra sidan är det gratis. Genom att logga in kan TV4 se vad du och alla andra tittar på, vilka program som stängs av och vilka vi tittar på flera gånger. Tanken är inte övervakning, utan att göra program som många vill titta på, vilket leder till mer reklamintäkter för att kunna göra fler program.

För att slippa reklamen krävs ett abonnemang på C More för 99 kronor i månaden.


Viafree – film och tv-serier

Viafree är TV3:s motsvarighet till TV4 Play. Tjänsten är gratis och programmen visas med reklam. På Viafree sänds egenproducerade program från TV3, TV6, TV8 och TV10 och vissa livesändningar. Här kan du exempelvis se alla avsnitt från sju säsonger av "Paradise Hotel".

Bianca, Christina och Pernilla. Tre generation stjärnor i "Wahlgrens värld".

DPlay – film och tv-serier – gratis eller 79 kronor per månad

DPlay är Kanal 5:s streamingtjänst. Här kan du se "Wahlgrens värld" och "Breaking News" med Fredrik och Filip gratis med reklam. 

Med ett premiumabonnemang för 79 kronor i månaden kan du se kanalerna direkt och streamade program utan reklam. Du får dessutom tillgång till all direktsänd sport. Vilka kanaler då? Jo: Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Discovery Channel, TLC, ID, Animal planet, Eurosport 1 och Eurosport 2.


LÄS MER: 10 bästa anime på svenska Netflix just nu


Mubi – film för 95 kronor per månad

Mubi är den udda fågeln i streamingvärlden. Här visas kultfilmer, klassiker, indiefilmer och prisbelönta rullar från hela världen. Varje film ligger uppe i 30 dagar. Vid midnatt försvinner den äldsta, samtidigt som en ny läggs till. Den som laddar ner filmen har någon dag till att titta innan den tas bort.

Kostar 95 kronor i månaden. Studenter och lärare kan ansöka om gratis medlemskap.


LÄS MER: Så laddar du ner filmer och serier från Netflix 


Draken film – filmer från Göteborgs filmfestival för 79 kronor i månaden

Draken film har vinnare av Guldpalmen, svensk independent, hbtq-filmer och Lo-fi sci-fi, skriver de på hemsidan. De har 620 filmer från 106 länder. Varje tisdag och torsdag läggs nya filmer till i utbudet.

Du bör veta vad du letar efter, här finns inga topplistor. Bland filmerna märks många klassiker som "Spelets regler" av Renoir, "Rom – öppen stad" av Rossellini och "Tiny furniture" av Lena Dunham. 


LÄS MER: Här är allt du behöver veta om Netflix i 4k


SF Anytime – film och tv-serier – pay per view

SF Anytime är knuten till Svensk Filmindustri. Här finns inget abonnemang utan du hyr eller köper filmer och tv-serier du vill se. Exempelvis kan du köpa rätten att se "Homeland" för 99 kronor per säsong (139 för säsong 6). Ett annat prisexempel: filmen "Solsidan" kostar 39 kronor att hyra, 139 kronor att köpa. För att underlätta filmvalet visar SF Anytime betyget från filmsajten Imdb. "Thor: Ragnarök" har betyget 8,0 (av 10).


LÄS MER: Netflix: Här är alla nyheter för juni 2018