Stora guiden till den bästa billiga bärbara datorn

Ta reda på vad du vill ha innan du går till datoraffären. Då kan du göra ett mer rationellt beslut.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Tänk på att du ska vara nöjd med din dator i flera år. Kommer din nya dator att klara alla uppdateringar över tid?
Foto: JUPITER IMAGES

Du kan hitta en bärbar dator för billigare 2 000 – eller dyrare 30 000 kronor.

Det svåra är att hitta en dator som precis passar dina behov och till ett så lågt pris som möjligt.

Expressen tipsar hur du ska gå tillväga för att hitta den bästa och billigaste datorn som passar just dig. 

Den viktigaste frågan är: Vad ska du använda din dator till?

Elgiganten, som är en aktör på marknaden, har identifiera fyra typer av användare:

Enkel: I den enklaste varianten kan du surfa, läsa och skicka e-post och ta del av Facebook och andra sociala medier. Priset är från 2 000 kronor.

Hemma: Med den här datorn ska du även kunna strömma filmer, som till exempelvis via SVT Play eller Netflix. Du ska också kunna ringa och ta emot Skype-samtal och lyssna på musik via tjänster som Spotify. Den ska klara att du spelar enklare spel. Priser från 3 000 kronor.


ANNONS: NY TJÄNST. Vilken högtalare passar bäst för just dina behov? Testa dig själv hos QURIE! 


Arbete: De här datorerna ska klara det som tidigare nämnts och lite till. Du ska kunna redigera enklare filmer och använda bildbehandlingsprogram. Datorn ska klara multi-tasking, alltså göra flera saker samtidigt, utan att tappa datorkraft. Den ska klara lite mer avancerade spel, men kanske inte de mest krävande. Pris från 5 000 kronor.

Gamer: Den här datorn ska klara avancerad video- och bildredigering. Den ska också fungera som gamingdator - det vill säga en dator som klarar avancerade datorspel. Pris från 8 000 kronor. Tänk på att de stora monsterdatorerna snabbt blir varma och kräver rejäla fläktar så dessa kan låta irriterande.

Testa alltid datorn och se om du känner dig nöjd med tangentbord och utseendet. Det är du som ska använda den, inte säljaren.
Foto: ELISE AMENDOLA / AP TT NYHETSBYRÅN

Titta på detta när du väljer en dator

Det finns tre viktiga saker att kolla efter när du ska bestämma vilken dator du vill ha.

■ Processor

■ Hårddisk

■ Skärm

Processorn styr datorns prestanda. Det är tyvärr inte så att snabbast är bäst. Många arbetar med flera kärnor (bra) och har separat grafikprocessor (bra), vilket avlastar processorn. Processorerna har dessutom olika stora arbetsminne, RAM-minne, vilket man inte ska blanda ihop med hårddiskens kapacitet. 

Till råga på allt finns ett antal tillverkare av processorer av olika kvalitet.

Hårddisk: Det finns två sorters hårddiskar. Först den mekaniska typen som funnits i datorer de senaste 20 åren, med en rörlig inkapslad disk. I nyare datorer finns oftast en SSD-hårddisk, utan rörliga delar.

Fördelen med SSD är att den är betydligt snabbare, den är inte lika känslig för stötar, men dyrare.

Skärm. Det är två frågor att ta ställning till: Hur stor skärm och hur hög kvalitet. 


LÄS MER: Läsplatta eller surfplatta – vilken ska jag välja? 


Två datorer från förr. Hur stor dator vill du ha? Tänk på att det är oftast dyrare att klämma in saker i ett litet skal.
Foto: DANIEL SIDENBLADH

Vilka fler val måste jag göra när jag väljer en laptop?

Hur bärbar ska din bärbara dator vara? Här ska du både kolla vikt och batteritid. Har du din laptop i knät i soffan hela tiden så behöver den varken vara superlätt eller ha ett speciellt bra batteri.

Är du däremot ofta ute på resor, pendlar mellan två hem och använder den ofta där du inte har tillgång till ett eluttag, så är det här något du ska prioritera.


LÄS MER: Surfa säkert: Så skyddar du dig mot virus i datorn 


Är du ofta i rörelse kan det vara en poäng att satsa på en dator med SSD-hårddisk, så att du slipper obehagliga överraskningar om hårddisken skulle få en stöt och sluta fungera. Tänk dock alltid på att göra backup av dina viktiga filer dagligen.

Hur lång batteritid behöver jag? De flesta nya datorer klarar att visa åtta timmar video utan att behöva laddas. Det är dock när datorn och batteriet är nytt. Tänk på att batteritiden minskar med användningen.

Hur stor skärm vill du ha? Den här frågan är direkt relaterad till förra. För ju större skärm desto mindre bärbar blir den, på grund av storleken. 

Tänk också att du behöver en 15-tumsskärm om du vill ha ett tangentbord med numeriska tangenter. 

Hur mycket RAM-minne vill du ha? Ju större minne till processorn, desto fler och tyngre program kan du ha i gång snabbare. Det är ju roligt, men kan kosta mer än det smakar.

Hur stor hårddisk vill du ha? Tänk på att operativsystemet som krävs för att använda datorn är på cirka 20 Gigabyte. Att då välja en hårddisk på 32 GB är lite klent, även om du dessutom har en extern hårddisk eller sparar filer i molnet.

På en 128 GB, eller 256 GB, har du plats för dina viktigaste program, inklusive virusskydd, och kan spara dina Word-dokument och ett antal bilder, på hårddisken. 

Alla datortillverkare med självaktning har snygga startbilder till sina datorer. Det säger en del om visningsprestandan, men inte så mycket mer.
Foto: Acer

Vilken dator ska jag välja?

Det är svårt att ge exakta svar på vilken dator som är bäst just nu. Det släpps hela tiden nya modeller och livslängden för en dator i butik är några månader. Det betyder att modellen tas ur produktion, inte att den slutar fungera.

Dessutom sänks priserna regelbundet på lite äldre modeller som ska fasas ut ur butikernas sortiment, vilket gör att en dator som ingen rekommenderade när den kostade 6 000 kronor kan bli bästa fyndet för 4 500 kronor.


LÄS MER: Bäst i test: Det här är bästa surfplattan 2018 


Kan jag köpa en begagnad dator?

Med tanke på den snabba omsättningen av modeller i handeln blir även de begagnade datorerna yngre och bättre. 

Det finns flera stora företag som handlar med just begagnade datorer och lämnar upp till ett års garanti.

Med en tidigare använd dator gör du dels ett klimatsmart val, eftersom datorn redan är tillverkad. Dels får du en billigare dator som du förhoppningsvis kan använda i flera år utan problem.

Är du nyfiken på vad datorn kostade som ny så finns bra hjälp att få på Prisjakt.nu.

Här är en hdmi-port för tv eller monitor, två usb och en nätverksingång. Bra om wifin slutar fungera eller är långsam.

Vilka finesser till datorn vill jag ha?

Det finns många finesser att lägga pengar på. Här är några som kan vara användbara.

Många usb-ingångar: Ju fler portar desto fler saker kan du koppla in samtidigt. Med usb 2.0 eller 3.0 får du snabbare överföringar om din utrustning klarar det. Det är bra om du ska säkerhetskopiera datorn till en extern hårddisk.

Hdmi-utgång: Trevligt om du vill streama tv och film direkt till din tv. 

Mindre plastigt skal och tangentbord. De allra billigaste datorerna snålar in på chassi och tangentbord. Det fungerar fint om du inte använder datorn flera timmar om dagen. Men ett klent tangentbord kan ge upp och göra det svårt för dig att använda det professionellt. Det finns även tangentbord som är upplysta, så du har lättare att se vilka tangenter du trycker ner. 

Inbyggd wifi och bluetooth. Det är två finesser du inte vill vara utan. Det inbyggda wifi-kortet ska inte vara långsammare än det internet du har hemma. Det ska inte vara långsammare än 250 megabit per sekund. Blutooth är bra om du vill strömma musik eller koppla in en trådlös mus.

Inbyggt kamera. Gillar du att prata med släkt och vänner med Skype så är detta en användbar finess. 


LÄS MER: 10 Viktiga saker att tänka på innan du köper en ny dator 


Detta är den bästa datorn för under 3 000 kronor

Med sökfunktionerna på Prisjakt går det att hitta en dator för under en viss summa, som 3 000 kronor. Sedan väljer man att sortera sökningen efter betyg. Detta är ingen exakt test, utan vilka betyg som användarna satt på sin dator. 

I juni 2018 var den bästa datorn under 3 000 kronor Acer Chromebook CB3-532 med 15,6 tumsskärm och operativsystemet Google Chrome OS. 89 procent av de 141 som lämnat omdöme gav datorn 4 eller 5 stjärnor.

Pris: Billigaste priset på denna produkt just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 

Billigaste PC:n med Windows 10 under 3 000 är Acer Switch One 10 med 10-tumsskärm.