Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spotify rekryterar till kontor i Moskva – trots kriget

Rysslandsexperten Inga Näslund om det ryska folkets reaktioner på Putins invasion av Ukraina
Spotify öppnar nytt i Moskva.
Foto: Labunskiy Konstantin / Colourbox
Spotifys grundare och vd Daniel Ek.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Spotify är i blåsväder – igen. Företaget har sedan 2020 ett nytt kontor i Moskva och är i fullgång med att rekrytera en chef till verksamheten i Ryssland – mitt under landets pågående invasion av Ukraina.

Samtidigt vägrar Spotify att svara på några frågor om hur de ser på kriget, rapporterar nyhetssajten Breakit

Detta är en rättad version av artikeln, där det först angavs att Spotify startar kontor i Moskva, trots kriget. Rätt ska vara att Spotify öppnade sitt kontor 2020 och nu rekryterar.


I takt med att EU:s och andra länder har skärpt sina sanktioner mot Ryssland har allt fler företag börjat ta ställning mot Vladimir Putin. 

Systembolaget har bojkottat rysk sprit, Volvo har stoppat sin produktion i Ryssland och NENT Group tar bort ryskt innehåll från sina plattformar. Men för Spotify verkar något liknande ställningstagande inte vara aktuellt.

2020 öppnade Spotify ett nytt kontor i Rysslands huvudstad Moskva – och nu håller bolaget på att rekrytera en ny chef för ryskspråkiga podcasts, rapporterar nyhetssajten Breakit.

”Vi söker en erfaren och passionerad partner som ska leda utvecklingen av vår strategi för ryskspråkiga podcasts, för att vidareutveckla det regionala poddekosystemet”, skriver Spotify i annonsen.

Enligt ett pressmeddelande från den ryska nyhetsbyrån Tass, har Spotify öppnat sitt Moskva-kontor på grund av att ny rysk lagstiftning kräver att företag med över 500 000 användare måste ha ett lokalt representationskontor i landet.

Vill inte svara på frågor om kriget

Breakit ska ha sökt pressansvariga på Spotify för en kommentar om hur de ser på att de öppnar ett kontor i Ryssland givet landets pågående invasion av Ukraina – men Spotify har inte velat svara på frågorna, skriver nyhetssajten. 

Det är inte första gången i år som Spotify hamnar i blåsväder för sina ageranden. I slutet på januari fick bolaget utstå hård kritik i samband med artisten Neil Youngs beslut att ta bort sin musik från Spotifys plattformar.

Bakgrunden till beslutet var att Young anklagat Spotify för att sprida felaktig information om vaccin genom Joe Rogans podcast som finns exklusivt på Spotify. Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.