Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Spotify hakar på nya mindfulness-trenden

– Vi vände oss till Headspace som vi anser vara världsledande inom mindfulness, säger Marc Hazan på Spotify.
Foto: / SPOTIFY
Sean Brecker på Headspace berättar att de har planer på att översätta sitt material under nästa år.
Foto: / HEADSPACE

Mindfulness blir en allt mer populär metod och används bland annat för att minska stress och ångest.

Nu hakar även musiktjänsten Spotify på trenden.

Under torsdagen påbörjar de ett nytt samarbete med hälsotjänsten Headspace, som erbjuder kurser i just mindfulness och meditation.

I dag lanserar Spotify ett nytt samarbete tillsammans med hälsotjänsten Headspace. Tjänsten erbjuder personlig handledning inom både yoga och mindfulness, en metod för att bli mer medveten om nuet och sig själv.

– Vi vände oss till Headspace som vi anser vara världsledande inom mindfulness och meditation. Vi skapade det här erbjudandet för att det är ett fantastiskt värde för våra användare och vi kan erbjuda det på ett enkelt sätt, säger vice vd för Spotifys distribution, Marc Hazan.

Samarbetet innebär att de respektive tjänsternas användare kan skaffa sig ett konto som gäller på både Spotify och Headspace. Kostnaden för det delade abonnemanget är 149 kronor.

– Spotify finns globalt, vilket gör att vi får möjlighet att leverera Headspace på ett sätt som vi inte har möjlighet att göra själva än. Det är en av de främsta anledningarna till att ett partnerskap med Spotify var så attraktivt för oss, säger verkställande direktör på Headspace, Sean Brecker.

Allt fler skapade mindfulness-spellistor

En av anledningarna till att Spotify fick upp ögonen för just mindfulness är att de såg att deras användare fick ett allt större intresse för det.

– Vi såg att det skapades allt fler spellistor med ord som kunde kopplas till mindfulness. Det finns över 22 miljoner sådana spellistor, säger Marc Hazan på Spotify.

Det finns redan ett antal mindfulness- och meditationsalbum tillgängliga på Spotify, som ingår i ens befintliga abonnemang.

– Innehållet som vi har på Spotify är inte lika djupt eller omfångsrikt som Headspace. Därför valde vi att samarbeta med Headspace, för att komplettera vår tjänst, säger Marc Hazan.

Kommer lanseras i resten av Europa

Samarbetet kommer under veckan att lanseras i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Under de kommande veckorna kommer man också att kunna ta del av erbjudandet i Storbritannien och Nederländerna.

Headspace erbjuder än så länge bara guider på engelska.

– Vi planerar att översätta tjänsten under nästa år. Men vi har inte gått ut med vilka språk det gäller än, säger verkställande direktör på Headspace, Sean Brecker

Vad är mindfulness?

Grundtanke

Mindfulness har som syfte att fokusera på att vara medveten om sig själv och det som finns i nuet. Det kan översättas till sinnesnärvaro eller medveten närvaro och har som syfte att ta vara på ögonblicket.

Användning

Som metod kan mindfulness användas inom sjukvården. Man använder sig av den för bland annat minska stress, ångest eller nedstämdhet. För andra kan det också vara ett sätt att minska sömnproblem.

Metod

Det finns olika sätt att öva mindfulness. För den som är intresserad finns det olika böcker och annat att ta del av. Det finns också övningar på nätet, bland annat på Vårdguiden.

Källa: Vårdguiden