Som förälder vill du ha koll på vad dina barn gör, var de befinner sig och kunna kontakta dem. Att de är säkra är A och O men du vill också att de ska få ha sin frihet.
Att köpa smartklockor, en smartwatch, till sina barn blir därför allt vanligare. Till skillnad mot mobiltelefoner är det inte lika lätt att slarva bort under barnens vilda lekar eftersom en klocka sitter fast runt handleden. Smartklockor är dessutom mer tåliga och vattentäta – och billigare än dagens smartphones. De kostar allt från ett par hundralappar upp till runt 1 500 kronor beroende på märke och vilka funktioner de har.
Med smartphones blir det också lätt mycket spelande, surfande och sociala medier – något du kan sätta stopp för med en smartklocka.
LÄS MER: Fitbit – stor guide till rätt modell för just dig

LÄS MER: Surfa säkert: Så skyddar du dig mot virus i datorn
Vilka funktioner kan du få i en smartwatch för barn?
Beroende på vilken smartwatch för barn du väljer så kommer den med flera olika funktioner.
Här kan du läsa mer om de vanligaste:
GPS-tracker: Med en inbyggs GPS kan du hålla kolla på var ditt barn befinner sig när du inte är i närheten.
Stör ej-funktion: Klockan kan ställas så att den inte stör i klassrummet under skoltid.
Säkerhetszon: Det är även möjligt att som förälder upprätta en säkerhetszon – det vill säga definiera ett område som det är tillåtet för barnet att vistas i. Avviker barnet från det område larmas du som förälder.
Inkommande och utgående samtal: Precis som med en vanlig telefon kan du ringa och ta emot samtal. Det går dock bara att ringa de telefonnummer som du som förälder förprogrammerat in, detta för att inga obehöriga ska kunna ringa ditt barn.
SOS-nummer: Skulle en akut situation uppstå så kan man registrera ett begränsat antal telefonnummer som SOS-kontakter. Numren rings upp i den ordning de är inlagda genom att barnet trycker på en SOS-knapp.
Text- och röstmeddelanden: Föräldern kan skicka röst- samt textmeddelanden till barnet och barnet kan skicka röstmeddelanden tillbaka.
Fjärravstängning: För att ditt barn eller någon annan obehörig inte ska kunna stänga av smartklockan, antingen av misstag eller med flit, så finns funktionen fjärrstyrning. Det innebär att man bara kan stänga av den via en app.
Avtagningssensor: Skulle barnet ta av sig smartklockan eller tappa den så underrättas du som förälder – antingen via sms eller via en app-notis.
LÄS MER: Fitbit Ionic, Fitbit Versa eller Apple Watch Series 3 – välj rätt smartwatch

LÄS MER: Läsplatta eller surfplatta – vilken ska jag välja?
GPS-klockor för barn:
En GPS-klocka eller smartklocka, för barn fungerar som en smartphone som kommunicerar med föräldrarna via en app
Föräldrar kan kommunicera med sina barn genom sin mobiltelefon och se var barnet befinner sig.
LÄS MER: Det här är nya dataskyddslagen GDPR
Allvarliga säkerhetsbrister i Xplora, Gator 2 och Viksfjord
Den norska motsvarigheten till Sveriges konsumenter Forbrukerrådet släppte i slutet av förra året en mycket kritisk rapport som visade på allvarliga brister i säkerhet och integritetsskydd i smartklockor för barn.
Klockorna som testades var Gator, Tinitell, Viksfjord och Xplora men Forbrukerrådet framhåller att det finns många likadana klockor som säljs men under andra namn.
Syftet med smartklockorna är att barnen ska vara säkrare, eftersom de ger föräldrarna mer kontroll, men enligt Förbrukarrådets test gör de snarare barnen mer utsatta.
De tre allvarliga bristerna som testet avslöjade är:
Säkerhetsbrister: Två av de testade smartklockorna var så pass lätta för utomstående att hacka att användaren inte ens märker det. När personen tagit kontroll över klockan kan han/hon kontakta barnet, se var det befinner sig och avlyssna barnet. Vissa klockor går även att manipuleras så att de visar att barnet befinner sig på en plats som inte stämmer. Privat information om barnet skickas dessutom okrypterat på nätet.
Opålitliga funktioner ger falsk trygghet: SOS-funktionen i två av klockorna var påfallande dålig. Det larm som ska utlösas när barnet avviker från ett specifikt område gick inte heller att lita på.
Olagliga avtalsvillkor: Flera av apparna till klockorna saknar användarvillkor. Det är inte heller möjligt för användaren att välja att radera sin data eller användarkonto, något som bryter mot personuppgiftslagen och dataskyddsförordningen.
Av de fyra testade klockorna varnar Sveriges Konsumenter och norska Forbrugerrådet för tre av dem. Gator2, Viksfjord och Xplora. Tinitells testresultat var bättre tack vare att den saknar de funktioner som hade allvarligast brister.
Här kan du läsa Forbrugerrådets rapport #WatchOut i sin helhet.
Kritiserade smartklockor för barn har förbättrats
Viksfjord togs senare bort från butikshyllorna medan Gator2 och Xplora fortfarande säljs. De två smartklockorna för barn har dock genomgått flera förändringar för att förbättra säkerheten, skriver den norska sajten Tek.no. Gator2 kommer nu dessutom med en mycket säkrare app.
Förbättringarna av säkerheten när det gäller de två klockmodellerna har även lett till att Forbrukerradet mildrar kritiken mot dem, skriver Tek.no.
Xplora
Pris: Billigaste priset på Xplora just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD)
LÄS MER: Apple Watch Series 3 – guide till Apples senaste smartklocka

LÄS MER: Fitbit Charge 3 – guide till Fitbits senaste modell
Sveriges Konsumenter råd:
Köp inte GPS-klockor för barn förrän produkterna blivit säkrare och företagen respekterar konsumenternas rättigheter.
Om du redan köpt en Gator2, Viksfjord eller Xplora – sluta använda den och radera appen.
Reklamera klockan och hänvisa till säkerhetsbristerna, de icke fungerande funktionerna samt personuppgiftslagen.
Källa: Sveriges Konsumenter
LÄS MER: Id-kapning – så gör tjuvarna för att kapa din identitet