Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skatteverket stoppar flera it-system – ska vara olagliga

Kaos råder på Skatteverket. Elva interna it-system har stoppats omedelbart.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Skatteverket stoppar omedelbart flera interna it-system. 

Enligt två anonyma anmälningar kan Skatteverket – i strid med lagstiftning – ha sparat känsliga uppgifter som privatpersoners bankkontoutdrag och gjort dessa sökbara. 

I ett av de ifrågasatta datasystemen kallas granskade privatpersoner för grisar, enligt uppgift till Expressen.

Skatteverket bekräftar att it-systemen har stoppats. 

– Det är rimligt att gå till botten med detta, säger avdelningschef Marie Carlsson.

Skatteverket ströp i måndags tillgången till ett tiotal interna it-system. Inga anställda får använda systemen. 

Anledningen är misstankar att myndigheten under flera års tid ska ha sparat integritetskänsliga uppgifter om privatpersoner i strid med svensk lagstiftning, enligt uppgift till Expressen. 

Uppgifterna bekräftas av ett internt mejl som skickats ut till chefer inom myndigheten, och som Expressen tagit del av.

Det var i måndags som allt arbete i flera av Skatteverkets system stoppades, sedan myndigheten mottagit två anonyma anmälningar. 

Flera av Skatteverkets system och applikationer som hanterar integritetskänsliga uppgifter har nu stängts för användning. 

"Det har kommit till min kännedom att Skatteverket fått in två anonyma anmälningar där vissa arbetssätt ifrågasätts kopplat till urval med hjälp av vissa applikationer. Tillsvidare stoppar jag därför alla utredningar kopplat till programmet "Missbruk av systemen" och allt urvalsarbete i Kuben och andra urvalsapplikationer kopplade till nämnda program", skriver en chef i det interna mejl. 

Marie Carlsson, avdelningschef på skatteavdelningen bekräftar att Skatteverket stoppat användningen av flera olika interna it-system. Exakt hur många som har tillgång till systemen, eller vad dessa innehåller vill hon inte gå in på:

- Orsaken är att vi fått två anonyma anmälningar att det finns en risk att vi inte hanterar uppgifter på ett korrekt sätt. Det är rimligt att gå till botten med detta, säger hon.

Källa: "Det är helt olagligt" 

I it-systemet Kuben, som nu är stoppat, sparas enligt uppgift till Expressen privatpersoners bankkontoutdrag från Skatteverkets utredningar, utan bankernas och de berörda personernas vetskap. 

Enligt uppgift till Expressen sparas bankkontoutdrag i Kuben i Excel-format. Bankkontoutdragen har gjorts sökbara och används frekvent av Skatteverkets skattekontrollanter.

– Det är helt olagligt, menar en person med insyn.

Syftet har bland annat varit att man ska kunna söka i systemet för att se om det finns bankuppgifter på en person, för att slippa skicka ut förfrågningar till närmare 20 banker vid en utredning. 

Detta eftersom det tar tid att få in kontoutdrag från bankerna. 

– Alla borde förstått att det inte är tillåtet att spara sådan här information. Bankuppgifter är bland det mest integritetskänsliga som finns, säger källan.

Ett annat av systemen som stoppas kallas internt för "Grisen", enligt det interna mejlet som Expressen tagit del av. Här hanteras företagsregistrering. 

Enligt uppgift till Expressen kallas personerna som granskas i systemet, och som ofta misstänks ha en kriminell koppling, för grisar.


Skatteverket stoppar flera it-system

Skatteverket har med omedelbar verkan stoppat arbetet i flera interna it-system, efter att två anonyma anmälningar lämnats in. 


Bland annat följande områden berörs:


Orena revisionsberättelser

Företagsregistrering, kallat grisen

Styrelseändringar

Byggliggarkontroller

Bilinförsel

Angreppsföretag

Osanna lönemottagare