Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Skatteverket slår till mot matbudsbranschen

– Vi har sett att det finns miljonbelopp som är oredovisade, säger Emma Lindmar Viberg, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.
Foto: Fialotta Bratt
Matbud i Stockholm. Skatteverket hårdgranskar nu de ”osynliga företag” som flera av bolagen anlitar som mellanhand till cykel och mopedbuden.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Skatteverket har inlett en omfattande granskning av företag som levererar krogmat hem till privatpersoner med cykel eller mopedbud.

Bakgrunden till granskningen är misstanke om skattefusk och svart arbetskraft.

– Vi har fått tips från bud som blir lurade. får hälften svart, hälften vitt, säger Emma Lindmar Viberg, samordnare av myndighetens aktion. 

Den som inte vill gå till restaurangen eller hämta maten själv kan sedan flera år tillbaka få maten levererad direkt hem med cykel eller moped.

Foodora, Uber Eats och Wolt är frontföretagen och tillhör den växande gigekonomin med sina smartphone–appar, dit ett stort antal restauranger är knutna.

Branschen drog tidigt på sig kritik för bland annat låga löner och avsaknaden av kollektivavtal.

Skatteverket misstänker nu avancerade upplägg med både skattefusk och svart arbetskraft.

”Människor blir utnyttjade”

Granskarna har skjutit in sig på de ”osynliga företag” som flera av bolagen anlitar som mellanhand till cykel och mopedbuden. 

– Vi ser en risk att människor blir utnyttjade. Vi har fått tips från bud som blir lurade. får hälften svart, hälften vitt. De tror att det ska få ett vitt jobb, sa verksamhetsutvecklare Emma Lindmar Viberg vid Skatteverkets presskonferens om granskningen på tisdagsförmiddagen.

Verksamheten beskrivs av Skatteverket delvis som en djungel med och man misstänker i vissa fall brottsliga upplägg.

”...svarta löner till buden”

Ett tiotal personer på Skatteverket jobbar med granskningen och man har redan spårat omfattande fusk.

– Vi är bara i början. I de pågående utredningarna kan det vara helt oredovisade inkomster. Sedan har vi också sett oredovisade löner, de betalar ut svarta löner till buden, säger Emma Lindmar Viberg, samordnare av Skatteverkets aktion.

Börjar ni få någon tydligare bild av fusket?

– Vi har sett att det finns miljonbelopp som är oredovisade. Vi trodde inte att det skulle vara så höga belopp som det är i vissa fall.

Skattverket misstänker avancerade upplägg med juristhjälp för att undgå skatt. 

Fuskets vägar har också inneburit att det är möjligt för det enskilda budet att lura systemet genom att låna inloggningen från ett bud, logga in och låtsas vara den personen och arbeta svart.

– Vem som helst kan jobba på någons inloggning Omfattningen vet vi inte men vi misstänker att det skett i en del fall, säger Emma Lindmar Viberg på Skatteverket.

Allvarligt

Foodora har nyligen dragit till sig uppmärksamheten i ett fall med svart inloggning.

– Vi blev uppmärksammade av ett fall för cirka två veckor sedan. Vi ser allvarligt på att vi som blir utsatta för en person som begår skattebrott. Ett ärende som vi just nu utreder. Dock är detta inte ett utbrett problem hos oss., säger Foodoras kommunikationschef Johanna Lindskog Lindell.

Foodora uppger att man inte använder sig av den typ av underbolag som Skatteverket granskar.

– Samtliga bud är anställda hos oss – vilket vi har gjort redan från start. Vi har även kollektivavtal för cykel och mopedbud då vi tar arbetsgivaransvar, säger Johanna Lindskog Lindell.

Skatteverkets specialgranskning ska pågå under hela 2022.