Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ska du köpa in ear-hörlurar? Tänk på det här

Sats på ett par in ear-hörlurar som är vattentäta, och därmed svettåliga, om du ska ha dem när du tränar.
Foto: SHUTTERSTOCK
Se till att rulla ihop sladden till dina in ear-hörlutar på ett bra sätt för att undvika sladdtrassel.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Det är inte lätt att välja rätt i den djungel av hörlurar som finns där ute.

Har du ändå bestämt dig för att köpa ett par hörlurar som sitter i örat, in ear-lurar, så har du ändå begränsat urvalet.

Här en några tips på vad du bör tänka på innan du slår till.

Det här är in ear-hörlurar

Precis som namnet antyder så är in ear-hörlurar hörlurar som sitter inne i örat till skillnad från de som sitter på örat eller över örat, on ear- eller over ear-hörlurar. En del av dem ligger bara i örat medan andra kläms fast lite mer. Många kallar prylen kort och gott för öronsnäcka. 


LÄS MER: Läsplatta eller surfplatta – vilken ska jag välja? 


Varför ska jag välja in ear-hörlurar?

Vilken typ av hörlurar du bör köpa beror så klart på vad du i första hand ska använda dem till. In ear-hörlurar har dock flera fördelar. För det första så tar de ytterst lite plats och är inte i vägen på samma sätt som ett par over ear-hörlurar. Är de inte trådlösa så består de dock till stor del av sladd så se till att rulla ihop sladden på ett bra sätt för att undvika ett enda stort sladdtrassel när du ska använda dem.

Med ett par trådlösa in ear-lurar som fungerar med bluetooth får du ännu större frihet – men då får du också betala lite mer. Här kan du se vad Testfakta kom fram till när de testade åtta in ear-hörlurar i olika prisklasser och kom fram till bäst i test – från billigare 250 kronor upp till dyrare 1 800 kronor. 

Bland annat testade man:

Apple Airpods

Pris: Billigaste priset på Apple Airpods just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 

Happy Plugs Ear Piece

Pris: Billigaste priset på Happy plugs Ear Piece just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 

Urbanista Berlin

Pris: Billigaste priset på Urbanista Berlin just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 

Jaybird X3

Pris: Billigaste priset på Jaybird X3 just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 


LÄS MER: Så bra är Apples nya trådlösa hörlurar 


Med ett par trådlösa in ear-lurar får du större frihet.
Foto: SHUTTERSTOCK

Låt in ear-hörlurarna följa med på träningen

In ear-lurar kan också vara att föredra om du ska ha dem vid träning och sport eftersom de sitter på plats bättre och inte riskerar att glida ner när du rör på dig mycket.

De är inte heller varma att ha på sig vilket ett par over ear-hörlurar lätt kan vara. Se dock då till att du köper ett par som är någorlunda vattentåliga så att du slipper oroa dig över att svettas för mycket och inte våga träna utomhus med dem när det regnar. Är de vattentåliga kan du lätt skölja av dem efter träningspasset också.


LÄS MER: Trådlösa högtalare: Det här ska du tänka på före köp


Dåligt ljud med in ear-hörlurar – nej då

Att man får kompromissa mycket i ljudkvalité med in ear-lurar är ett påstående som inte riktigt stämmer. Du kan få alldeles utmärkt ljud i ett par små hörlurar och utveckling går hela tiden framåt på den fronten. Brusreduceringen är en av många funktioner som du numera även kan få i in ear-hörlurar. Det innebär att störande ljud utifrån stängs ute. Du får ett renare ljud i hörlurarna och du kan lyssna på din favoritmusik eller titta på din favoritserie utan att störas av ljud runtomkring.


LÄS MER: Apple Watch Series 3 – guide till Apples senaste smartklocka


Det finns flera olika typer av in ear-hörlurar så det kan vara svårt att välja.

In ear-hörlurar med mikrofon

Vill du använda dina in ear-hörlurar tillsammans med din mobiltelefon så se till att lurarna är utrustade med en mikrofon samt knappar för att höja och sänka volymen, pausa musiken och byta låt. De flesta in ear-lurar har dessa funktioner men det kan alltid vara bra att dubbelkolla.


ANNONS: NY TJÄNST. Vilken högtalare passar bäst för just dina behov? Testa dig själv hos QURIE! 


Hörlurarnas passform är A och O

Eftersom in ear-hörlurar sitter just inne i örat så är det viktigt att de sitter bekvämt och att de håller sig på plats. Det är också viktigt för ljudkvalitén att lurarna sitter som de ska.

Inget öra är dock det andra likt och just därför kan det vara bra att köpa ett par in ear-hörlurar där du får med gummiproppar i flera olika storlekar så att du kan välja ut den som passar just dig bäst.


LÄS MER: Testvinnare – här är årets bästa hörlurar