Sanningen om de nya svenska miljardärerna

Erik Wisterberg och Jon Mauno Pettersson har skrivit boken ”Sveriges nya miljardärer”
Foto: Josefine Bäckström / Natur & Kultur / pressbild
”Sveriges nya miljardärer” är utgiven på Natur & Kultur och finns i handeln måndag 28 oktober.

De hyllas som vår tids rockstjärnor.

Rika, smarta, visionära och avgudade av studenterna på Handelshögskolan.

Miljardärer som Spotifygrundaren Daniel Ek och Niklas Adalberth, Klarna Bank, beskrivs som det nya techundret i Sverige.

– En gemensam nämnare är att de tänker globalt och vill bli störst i världen, säger Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg, författare till boken ”Sveriges nya miljardärer”.

Antalet miljardärer har i Sverige fördubblats sedan 2008, från 98 till 191. Det skriver författarna till boken om techmiljardärerna.

Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg är ekonomijournalister på breakit.se och bevakar branschen med den nya generationens stjärnentreprenörer som på relativt kort tid tjänat ihop enorma förmögenheter.

Det finns en hel gemensamt bland personerna bakom Spotity, Klarna, Izettle, Delivery Hero med flera snabbväxande bolag. 

– En gemensam nämnare är att de jobbar hårt, tar stora risker och är tävlingsinriktade. De tänker globalt och siktar på att bli störst i världen, säger Jon Mauno Pettersson och Erik Wisterberg till Expressen.

Att techentreprenörerna är uppväxta i Sverige med gratis skolgång och tidig tillgång till internet är också förutsättningar som gynnat dem.

Några av dem kommer från välbärgade företagarfamiljer med tradition av entreprenörskap. Andra, som Daniel Ek, växte upp under enklare förhållanden och har börjat med två tomma händer.

God för 20 miljarder

Ek berättade i sitt sommarprogram om barndomen i Stockholmsförorten Rågsved med sin ensamstående mamma och lillebror. Och ”plastpappan” som jobbade med datorer och introducerade den blivande Spotifygrundaren i den digitala världen.

36-årige Ek uppges i dag vara god för cirka 20 miljarder kronor. Han är Sveriges 17:e rikaste person enligt Forbes och kompanjonen Lorentzon är nummer 14.

Så vad är det som driver det svenska techundret – utöver drömmen om lyxliv och ekonomiskt oberoende?

– Det är inte bara drömmen om att casha in som är drivkraften. Företagen blir deras baby och man fortsätter jobba hårt även efter att man blivit miljardär. Viljan att förändra något, till exempel musikindustrin, är stark. Samtidigt har de blivit otroligt rika på kuppen.

Niklas Adalberth, som var med och skapade Klarna Bank, säger i boken att hans föreställning om vad som skapar lycka sprack på ett hotellrum i Las Vegas.

Dit hade han rest för att fira att han byggt upp ett superföretag och blivit rik. Han hade nått målet man drömde om på Handelshögskolan. Att rikast vinner.

Men Adalberth kände bara tomhet när han satt i lyxsviten och tittade på sina nyinköpta kläder från svindyra märken.

– Det är en stark historia där han sitter och gråter över sina shoppingkassar, och sedan laddar om för att hitta en ny mening med livet, säger Erik Wisterberg.

Klarnamiljardären beslutade att lägga en betydande del av sitt kapital i ett filantropiskt projekt där han investerar i bolag som till exempel kan hjälpa till att lösa klimatkrisen.

– Han försöker rädda världen genom företagande, konstaterar författarduon.

Här är de nya stjärnentreprenörerna

Pär Svärdsson, 49. Kallas ibland e-handelskungen och är mannen bakom Adlibris och Apotea. Blev förmögen då han sålde Adlibris till Bonniers.

Pär Svärdson ligger bakom e-handelsbolaget Apotea.
Foto: Pressbild

Niklas Östberg, 38.  Blev miljardär på digitala hämtmattjänster som Foodora och Onlinepizza. Östberg grundade bolaget Delivery Hero 2011. Värderat till 60 miljarder kronor.

Niklas Östberg, miljardär och grundare av Delivery Hero.
Foto: Pressbild

Markus ”Notch” Persson, 40. Skapare av datorspelet Minecraft som såldes till Microsoft för 18 miljarder kronor. För pengarna köpte han bland annat Hollywoods dyraste villa efter budkrig mot artisterna Beyoncé och Jay Z. Pris: 500 miljoner kronor.

Markus Persson var med och skapade spelsuccén Minecraft som sedan såldes till Microsoft.
Foto: EMMA JOHANSSON / DN


Stina Erhensvärd, 52. Amerikansk-svensk entreprenör som driver IT-säkerhetsföretaget Yubico. Något av en doldis men bolaget värderas till flera miljarder kronor. Mottagare av KTH:s stora pris 2016.

Stina Ehrensvärd, entreprenör.
Foto: Pressbild


Sara Wimmercranz, 39. Har tillsammans med kompanjonen Susanne Najafi skapat riskkapitalbolaget Backing minds som jagar de oslipade diamanterna i techbranschen.

Sara Wimmercranz och Susanne Najafi står bakom riskkapitalbolaget Backing minds
Foto: Pressbild


Cristina Stenbeck, 42. Tung techprofil och investerare sedan hon lämnat Kinneviks styrelse. E-handelsjätten Zalando, elscooterbolaget Voi och ett knippe små startups finns bland hennes skötebarn.

Cristina Stenbeck är techprofil som söker spännande och lönsamma projekt att investera i.
Foto: CAROLINA BYRMO / IBL


Daniel Ek, 36: Svensk innovatör, entreprenör och vd inom IT-branschen. Mest känd för att ha grundat musiktjänsten Spotify. God för 20 miljarder kronor. Köpte klassisk villa i Djursholm som nu ska rivas och byggas om från grunden.

Daniel Ek växte upp i Rågsved i södra Stockholm. I dag har han råd att bo var han vill i världen.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Martin Lorentzon, 50: Var med och grundade Spotify med pengar han tjänat på tidigare affärer med bland annat onlinemarknadsföringsbolaget Tradedoubler. Sitter i styrelsen för Telia Sonera.

Martin Lorentzon satsade pengar på Spotify och blev miljardär flera gånger om.
Foto: EXP ANNA-KARIN NILSSON

Niklas Adalberth, 38: Grundade IT-företaget Klarna med studiekamraterna Sebastian Siemiatkowski och Victor Jacobsson. Har sagt att han är beredd att lägga större delen av sin miljardförmögenhet i stiftelsen Norrsken Foundation i hopp om att förbättra världen på olika sätt.

Niklas Adalberth, till höger, här med Erik Engelau-Nilsson, vd för Norrsken Foundation.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

Jacob de Geer, 44. Friherren från Upplands Väsby som skapade betaltjänsten Izettle, som sedan såldes till amerikanska Paypal för nästan 20 miljarder kronor.

Jacob de Geer sålde Izettle för nästan 20 miljarder kronor.
Foto: JOHAN JEPPSSON / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ/IBL IBL

Läs utdrag ur boken ”Sveriges nya miljardärer”

När morgonen gryr bestämmer sig Niklas för att trappa upp. Han ger sig ut bland Las Vegas exklusiva butiker och köper plagg efter plagg – det ena dyrare än det andra.

Fortfarande försöker han tränga bort den olustiga känslan från gårdagskvällen. Nu med hjälp av tröstshopping i kvadrat. Han frossar i lyxkonsumtion.

Väl tillbaka på hotellrummet tittar Niklas ner på påsarna på det blanka golvet, märkta med sina pråliga varumärken. De stirrar tillbaka på honom, med ett enda budskap: Fan, vad patetisk du är.

Tankarna flyger genom huvudet på honom.

Är det detta som jag har offrat så mycket för? Är det detta som jag har försakat mina vänner och kärleksrelationer för?

Han känner sig förvirrad. Det var ju framgång han ville ha – så varför mår han sämre än någonsin?

Där, med shoppingpåsarna utspridda på det blanka golvet, brister det för den nyrike entreprenören. Niklas börjar gråta, på ett sätt som han inte gjort sedan han var barn.

”Mitt narrativ om vad som skapar lycka sprack. Någonstans där i Las Vegas kom insikten om att allt det där inte är värt någonting”, säger Niklas Adalberth.

Om allt man har kämpat för visar sig vara en tom illusion, vad gör man då med sitt liv?


Spotify 10 år – här är milstolparna i bolaget: