Så tar du Pokémon Go till nästa nivå

Följ tipsen och bli bättre på Pokémon Go
Foto: Made Nagi / EPA EPA
Pokémon Go – spelet som revolutionerat världen.
Foto: Koji Sasahara / AP TT NYHETSBYRÅN
Men har du koll på knepen som tar dig till nästa level?
Foto: Pawel Supernak / EPA PAP
Det finns även en social aspekt i spelet.
Foto: Kimimasa Mayama / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Spela smart och bli mycket bättre.
Foto: Björn Lindgren/Tt / TT NYHETSBYRÅN

Är du redan frälst och har spelat ett tag? Kan du grunderna – var du ska gå och var du hittar olika pokémon – men ändå vill lära dig mer? Då har du hittat rätt.

Här får du svar på hur du maximerar ett lucky egg, vilka grejer du ska tömma ryggsäcken på och vilken typ av pokémon som passar i en battle mot en annan.

1. Kasta en ”curveball”

Curveballs ger dig extra poäng.

När du bemästrat det vanliga kastet kan du gå vidare och lära dig att kasta en curveball. Håll ditt finger på skärmen och snurra några varv.

Stjärnor uppenbarar sig då på skärmen, och om du kastar när de syns så skruvas bollen. Det kan vara lurigt i början, men blir du bra belönas du med extra ”experience points” (XP). 50 XP om du fångar en pokémon på första kastet med en curveball, annars 10.

Vill du köra vanligt ska du försöka dig på ett nice, great eller excellent kast då de kan ge mellan 10 och 100 XP.

Razz Berry hjälper dig fånga svåra pokémon.

2. Plocka de svåra rackarna med hallon

Ju högre ”combat points” (CP) en pokémon har, desto svårare är den att fånga. Men med hjälp av ett ”razz berry” (ett hallon) kan de små liven fångas enklare. Hallonen får du i ”pokéstops” (utplacerade ställen där man samlar saker i ryggsäcken) när du börjar komma upp lite i level.

När du sedan hittar en pokémon med hög CP kan du gå in i dina ”items” (ryggsäcken under kameran) och plocka fram ett hallon. Hallonet försämrar varelsens förmågor och gör den lättare att fånga. Men: Om den smiter ur bollen måste du ge den ett hallon till eller chansa med en vanlig boll igen.

Har du en ”great ball”, som lättare fångar in en pokémon, kan du välja en sån i stället.

Hitta bra lures och använd ett lucky egg.
Foto: Koji Sasahara / AP TT NYHETSBYRÅN

3. Använd ”lucky eggs” på ett klokt sätt

När du levlar upp kommer du få så kallade lucky eggs. De dubblar din XP under 30 minuter. XP tjänar man ju på allt - i pokéstops, när du fångar en pokémon, när du ”evolvar” (utvecklar) och så vidare. Med ett lucky egg som ger dig dubbelt vill du så klart maximera poängen.

Du kan exempelvis samla på dig vanliga typer av pokémon – såsom Pidgeys, Caterpies eller Weedles – som bara behöver 12 eller 25 så kallade ”candies” (godisar som används för utveckling) för att evolva.

Är du dessutom nära flera ”lures” (pokéstops med rosenblad runt sig) och använder en ”incense” (en funktion som lockar till sig massor av pokémon) har du goda chanser att få mycket XP och levla upp.

4. Ha tålamod och att spara candies och ”stardust”

Slösa inte bort all stardust.
Foto: Made Nagi / EPA EPA

För att evolva och förstärka (”power up”) en pokémon så att den får högre CP och ”health points” (HP) krävs candies och stardust (som man tjänar in när man levlar up).

Candies behövs för att evolva och stardust samt candies för att förstärka. Men bränn inte allt krut för tidigt. Att slösa candies för tidigt kan vara ödesdigert. Till exempel krävs det 50 000 XP för att levla mellan level 20 och 21 (att jämföra med 10 000 XP för att levla mellan 10 och 11). Har du dåligt med candies blir det tufft att komma upp i de nivåerna.

Dessutom: Ju mer du klättrar i level desto bättre pokémon kommer du hitta (fram till level 20 då det verkar randomiseras). Så att bränna stardust och candies på klena Drowzees är ingen idé om du vill komma långt - för du kommer få en bättre pokémon sen.

5. Satsa på pokémon med höga CP – typ Dragonite

Dragonite blir fetast.
Foto: Chumpad

Att olika pokémon är olika bra vet du så klart. En pokémon kan visserligen ha lägre CP men en bättre attack än en pokémon med högre CP. Men en tumregel är att hög CP = bra.

Så, vilka har bäst CP? Bland de 151 olika man tror finns nu (det kan vara fler) sägs det vara Dragonite som kan bli bäst med 3 500,06 CP.

Andraplatsen på listan, som du kan hitta i sin helhet här, är Mew (ja, det sägs att den finns) som kan utvecklas till 3299,17 CP.

Trea är Moltres (3240,47 CP), fyra Zapdos (3114,38 CP) och femma är Snorlax (3112,85 CP).

Behövs det ens nämnas att du behöver spela smart och spara på de rätta grejerna för att ens ha chansen att få någon av dessa så bra?

6. Töm ryggsäcken på rätt saker

Töm rygsäcken under kameran.

Om du inte ska slåss i gym (där du tränar dina pokémon, tar över gym och kan tjäna guldmynt) bör du tömma ryggsäcken (alltså items) på ”potions” och ”revives”. Det används för att läka en pokémon som battlat i ett gym, samt för att återuppliva en som svimmat. Man får alltså tillbaka HP:s när potions och revives används.

Men ska du inte slåss så mycket är det bättre att tömma och spara på bollarna. Du kanske tror att 150 bollar är mycket i början, men de försvinner snabbt ju mer du levlar och ju svårare pokémon du ska fånga.

Töm ryggsäcken genom att gå in i items och tryck på papperskorgen.

7. Manipulera Eevees evolution till Jolteon, Flareon eller Vaporeon

Eevee kan utvecklas olika.

Pokémon #133 heter Eevee och är en söt liten räv, typ. Den kan utvecklas på tre olika sätt, antingen som en Vaporeon, en Jolteon, eller en Flareon. Dock kan den utvecklingen kontrolleras. Detta genom att byta namn på Eevee innan du evolvar.

Namnet byts enkelt genom att gå in på en pokémon och trycka på namnet. Du kan döpa den till Lasse, Britta eller Doris – men vill du styra Eevee ska du döpa den till Rainer (för en Vaporeon), Sparky (för Jolteon) och Pyro (för Flareon). När du döpt om och evolvar får du sedan vad du önskar.

8. Battla smart i gymmen

Tänk dig för och slipp spö.
Foto: Björn Lindgren/Tt / TT NYHETSBYRÅN

När du levlat upp, gått med i ett team och vill börja slåss och ta över gym finns det ett antal knep att använda sig av. I ett gym kommer du möta ett antal andra spelare, och du kan slåss med sex olika pokémon för att slå samtliga tränare som försvarar gymmet.

En pokémon har två olika attacktyper – en basic som går snabbt och en specialtyp som tar längre tid att ladda. För att använda den snabba trycker du bara på din pokémon. För att slå till med specialattacken behöver en mätare laddas upp, sen håller du nere fingret en stund för att avfyra.

Se till att inte bara trycka vilt hela tiden – du måste nämligen skydda dig också. Genom att swipa höger eller vänster, eller trycka till höger eller vänster på skärmen, kan du ducka och komma undan motståndarens attacker.

När man laddar en specialattack går det inte att försvara sig – något motståndare kan utnyttja mot dig, och du mot dem.

Välj med omsorg vem du slåss emot. Har du level 11 och en Hypno med 689 CP bör du kanske tänka ett varv extra innan du går in i en battle mot en spelare med level 29 och en Dragonite på över 2 000 CP.

Välj din pokémon med omsorg.
Foto: Pawel Supernak / EPA PAP

9. Vilken pokémon är bra mot en annan?

Fire, Electric, Grass, Ground, Flying och en himla massa andra sorter. Du har säkert full koll på det här, men vet du vilka som passar mot vilka?

En Fire-pokémon passar till exempel bra mot en Steel, Bug, Ice eller Grass. Då är den effektiv, men mot en Rock, Water eller Ground är den rätt svag.

Läs på om vad du ska välja och mot vilken här.

Hur ska du använda incubators?

10. Spara på de bästa äggen - och välj passande ”incubator”

Det finns ägg som tar två, fem eller tio kilometer att kläcka. Du börjar spelet med en incubator (en aparat som kläcker äggen) som du alltid har kvar.

Under spelets gång får du fler som kan användas tre gånger. Det kan vara en god idé att inte slösa en tillfällig incubator på ett tvåkilometersägg som kommer ge en sämre pokémon än ett fem- eller tiokilometers.

Dessutom kan du tjäna på att spara äggen som kräver längre promenader tills du levlat upp något. Ju högre level, desto bättre pokémon som kläcks från ägget, sägs det.

Lär dig evolva bra.
Foto: Achmad Ibrahim / AP TT / NTB SCANPIX

11. Evolva dina pokémon som en kung

Har du fångat en massa pokémon men är osäker på vilka du ska evolva? Ett valigt problem, och det är egentligen magkänslan som styr – för vem vet om du kommer att fånga en Drowzee med högre CP än din nuvarande som har över 300, till exempel.

Det som i alla fall går att ta reda på är hur mycket CP varje pokémon kommer att öka med när den evolvas. Här är en grym kalkylator du kan använda.

Vill du ha en lättare guide? Läs Pokémon Go-tipsen för nybörjare här. Och är du sugen på att tjäna pengar på spelet? Kika hur du kan gå tillväga här.