Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så många åttaåringar har egen smarttelefon

I dag släpptes "Svenskarna och internet", Internetstiftelsen i Sveriges (IIS) årliga rapport om nätvanor.
Så gott som alla barn mellan 12 och 15 år har tillgång till en egen mobil.
Foto: IIS

Över hälften av åttaåringarna har tillgång till en egen mobil.

Tjänster som Uber och Airbnb har inte nått den stora massan.

Och internet har gått om tv som den viktigaste källan för information.

Det är några av slutsatserna i rapporten "Svenskarna och internet.

I dag släpptes "Svenskarna och internet", Internetstiftelsen i Sveriges (IIS) årliga rapport om nätvanor. Det 118 sidor långa dokumentet innehåller både övergripande trender och detaljer om specifika appar.

Cirka 93 procent av svenskarna använder internet, en siffra som varit mer eller mindre konstant de senaste åren. En av slutsatserna är att vi däremot lägger mer och mer tid på att surfa på nätet.

Varje vecka tillbringar svenskar cirka 24 timmar på nätet, en ökning med två timmar jämfört med förra året. Främst är det tiden vi surfar utanför hemmet, på arbetet, i skolan eller på väg någonstans, som ökar.

– Fler och fler kopplar upp sig via mobilen eller en surfplatta. Ju fler som gör det desto mer tid tillbringar man på internet, eftersom man kan vara uppkopplad överallt, säger Måns Jonasson, digital strateg på IIS, till TT.

57 procent av treåringarna på nätet

Allra tydligast är ökningen bland barn och unga.

För tre år sedan var 8 procent av tvååringarna och drygt 20 procent av treåringarna dagliga internetanvändare. I dag är siffrorna 32 respektive 57 procent.

– Tittar man på två- och treåringarna har användningen ökat rätt rejält bara på ett år. Det mesta handlar om att de tittar på barnkanalen eller använder en app, men för oss är det internetanvändning som internetanvändning, säger Måns Jonasson, till TT.

Lite äldre barn har också ökat sitt användande, mycket tack vare att fler har tillgång till en egen mobiltelefon.

55 procent av åttaåringarna har nu tillgång till en egen smart mobil.

Sociala medier är vanligare hos flickor.
Grafik: IIS

– Det är väldigt tidigt sett i ett internationellt perspektiv, sade Pamela Davidsson, statistikansvarig IIS, enligt Breakit.

Fyra procent har använt Uber

Bland övriga slutsatser syns att surfandet har gått om tv och andra traditionella medier som den viktigaste källan till information.

– Det är första gången vi ser att internet går om andra traditionella medier som viktigaste källan till information. Förut var det tv:n. Bland de yngsta har det varit så länge, men nu klättrar det upp i åldrarna.

Delningsekonomin berörs också i rapporten. Kända och i medierna välrapporterade bolag och tjänster som Uber och Airbnb har hittills inte nått den breda massan.

4 procent av befolkningen har någon gång utnyttjat privata taxitjänster som Uber. 15 procent av befolkningen har någon gång bokat eller betalat hus eller lägenhet utomlands privat via tjänster som till exempel Airbnb.

Svenskarna och internet 2016

Förra årets siffror står inom parentes.

93 (93) procent har tillgång till internet. När undersökningarna började år 2000 var siffran 51 procent.

82 (80) procent använder internet dagligen.

Det finns i genomsnitt 2 datorer och 1 surfplatta i varje hushåll.

81 (77) procent har en smart mobil.

En genomsnittlig svensk använder internet i genomsnitt cirka 23,6 (21,4) timmar per vecka, varav 9 (8) timmar är via mobilen.

Personer mellan 16 och 25 år använder internet i genomsnitt 40 (36) timmar per vecka, studier inräknat.

92 (74) procent av treåringarna använder internet. 57 (38) procent använder internet varje dag.

58 (53) procent använder sociala medier dagligen.

98 procent av fyraåringarna tittar på film på Youtube.

Omkring 7 (7) procent, eller 630 000 personer i Sverige använder inte internet. Ointresse och krånglig teknik är de vanligaste orsakerna.

Källa: TT och rapporten "Svenskarna och internet 2016", IIS

Rapporten

Svenskarna och internet 2016 är den årliga rapporten från Internetstiftelsen i Sverige, IIS, som kartlägger internetanvändningens utveckling och förändring hos den svenska befolkningen.

Genom undersökningen Svenskarna och internet vill vi på IIS, bidra till att det finns tillgång till tillförlitlig statistik för att förstå hur internets tillväxt påverkar människors beteenden, vanor och behov. Att undersökningen genomförts under så många år ger oss en unik möjlighet att följa den här utvecklingen.

Statistiken bygger på intervjusvar, vilket gör att undersökningen speglar hur svenskarna själva uppskattar sitt internetbeteende.