I dag släpptes "Svenskarna och internet", Internetstiftelsen i Sveriges (IIS) årliga rapport om nätvanor. Det 118 sidor långa dokumentet innehåller både övergripande trender och detaljer om specifika appar.
Cirka 93 procent av svenskarna använder internet, en siffra som varit mer eller mindre konstant de senaste åren. En av slutsatserna är att vi däremot lägger mer och mer tid på att surfa på nätet.
Varje vecka tillbringar svenskar cirka 24 timmar på nätet, en ökning med två timmar jämfört med förra året. Främst är det tiden vi surfar utanför hemmet, på arbetet, i skolan eller på väg någonstans, som ökar.
– Fler och fler kopplar upp sig via mobilen eller en surfplatta. Ju fler som gör det desto mer tid tillbringar man på internet, eftersom man kan vara uppkopplad överallt, säger Måns Jonasson, digital strateg på IIS, till TT.
57 procent av treåringarna på nätet
Allra tydligast är ökningen bland barn och unga.
För tre år sedan var 8 procent av tvååringarna och drygt 20 procent av treåringarna dagliga internetanvändare. I dag är siffrorna 32 respektive 57 procent.
– Tittar man på två- och treåringarna har användningen ökat rätt rejält bara på ett år. Det mesta handlar om att de tittar på barnkanalen eller använder en app, men för oss är det internetanvändning som internetanvändning, säger Måns Jonasson, till TT.
Lite äldre barn har också ökat sitt användande, mycket tack vare att fler har tillgång till en egen mobiltelefon.
55 procent av åttaåringarna har nu tillgång till en egen smart mobil.

– Det är väldigt tidigt sett i ett internationellt perspektiv, sade Pamela Davidsson, statistikansvarig IIS, enligt Breakit.
Fyra procent har använt Uber
Bland övriga slutsatser syns att surfandet har gått om tv och andra traditionella medier som den viktigaste källan till information.
– Det är första gången vi ser att internet går om andra traditionella medier som viktigaste källan till information. Förut var det tv:n. Bland de yngsta har det varit så länge, men nu klättrar det upp i åldrarna.
Delningsekonomin berörs också i rapporten. Kända och i medierna välrapporterade bolag och tjänster som Uber och Airbnb har hittills inte nått den breda massan.
4 procent av befolkningen har någon gång utnyttjat privata taxitjänster som Uber. 15 procent av befolkningen har någon gång bokat eller betalat hus eller lägenhet utomlands privat via tjänster som till exempel Airbnb.