Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så bra är Apples nya trådlösa hörlurar

Expressen har testat Apples trådlösa airpods och kan konstatera att mycket arbete återstår.
Foto: Marcio Jose Sanchez / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Marcio Jose Sanchez / AP TT NYHETSBYRÅN

Trådlösa hörlurar är onekligen framtiden – Apple markerade det tydligt genom att helt ta bort den traditionella hörlursporten från sin senaste Iphone-modell.

Den egna statusprodukten Airpods har dock dröjt fram nu men är fortsättningen på den inslagna sladdfria vägen.

Expressen har testat lurarna och kan konstatera att mycket arbete återstår.

Funktionalitet

Det absolut bästa med Airpods är den smärtfria och smidiga parkopplingen. Genom att öppna det lilla etuiet, som också fungerar som extrabatteri och laddare, synkas lurarna och går sedan smärfritt att använda med andra Appleprodukter som lyder under samma Icloud-användarkonto.

Trots att mikrofonen som sitter i änden av den lilla pinnen knappt når nedanför örsnibben fungerar de märkligt väl som handsfree under telefonsamtal. Bättre än Apples egna sladdlurar och även i citymiljö med gott om buller i omgivningen.


LÄS MER: Guide till de bästa hörlurarna med Bluetooth – så väljer du rätt


Ljud

Ljudkvaliteten är inte dålig. Den är jämförbar med Apples Earpods, det vill säga den sladdkopplade motsvarigheten som kommer med nya Iphones. Men detta bygger lite på att formen på hörluren passar dina öron, vilket osökt för oss in på…

Design

Hata eller älska den här modellen. Det bästa är förstås storleken – hörlurarna är extremt små, väger otroligt lätt och är i designen förstår synnerligen bekant för användaren. Men den som vill använda Airpods under löprundan bör ha testat sladdmodellen innan.

Till skillnad från många andra bluetooth-lurar vi testat saknar Airpods – uppenbarligen – gummikoppen som karaktärisera ”in-ear”-lurar. Dessa sitter förstås avsevärt bättre. Airpods är mer anpassade för lugna promenader, bilkörning eller, allra helst, totalt stillasittande. Ju längre tiden går, desto längre från örongången glider lurarna, vilket också försämrar ljudet. Först när du trycker in dem rejält får du bäst upplevelse.


LÄS MER: Ska du köpa in ear-hörlurar? Tänk på det här


Hårdvara

En sensor känner av när hörluren sitter i öran och pausar musiken när du tar ur (eller tappar) den. En annan sensor gör att du kan aktivera röststryningen Siri med en dubbeltap på utsidan. Men i övrigt saker Airpods knappar eller instrument för att byta låt eller höja och sänka ljudet. Det är lite irriterande.

Största vinsten är W1-chipet som är den hårvara som löser parkopplingen så smidigt och, enligt Apple, bidrar till minskad batteriförbrukning i bluetooth-överföringen. Batteriet håller inte mer än fyra-fem timmar, vilket är linje med vad vi vant oss vid för små lurar som dessa.

Sammanfattning

Priset är höga 1795 kronor. Vi betalar uppenbarligen den minimala förpackningen, den välfungerande hands-free-mikrofonen och märket – men mina budgetlurar för 300 kronor sitter bättre i öran och ger bättre ljud. Men tar du en titt på märkeslurar inom bluetooth-segmentet inser du snabbt att priserna ofta är höga för den här teknologin.

Det är tydligt att det här är ett första steg för Apple – ska du som företag slopa porten för vanliga hörlurar måste du erbjuda något i dess ställe. Men kom ihåg att Apple äger hörlursföretaget Beats och förmodligen lägger mest krut på att utveckla nya varianter under det märket. Vi väntar med spänning.


LÄS MER: On ear- och over ear-hörlurar – så väljer du rätt