Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så avlyssnas du via mobilen – och så kan du stoppa det

Om du pratar om Eiffeltornet kanske du plötsligt får annonser om Paris-resor.
Foto: Adobe stock och Shutterstock
Mark Zuckerberg förnekar att Facebook avlyssnar sina användare genom telefoner.
Foto: SHAWN THEW / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Säkerhetschef Anne-Marie Eklund Löwinder är försiktig med apparna i sin egen telefon.
Foto: SARA ARNALD / PRESSBILD

Många är övertygade. Telefonen hör allt du säger.

Bevisen är den reklam som poppar upp i sociala medier med nästan kuslig träffsäkerhet. Men påståendet förnekas av Facebooks grundare:

– Absolut inte, sa Mark Zuckerberg i senatsförhör på frågan om Facebook avlyssnar sina användare.
Så här säger Anne-Marie Eklund Löwinder, säkerhetschef på Internetstiftelsen.

Så smart är din smartphone

Din smarta telefon är kanske inte intelligent, men välutrustad. Den har oftast mikrofon, kamera och GPS. Mikrofonen kan vara en ovärderlig hjälp. Med hjälp av Google Assistant och Siri i Iphone kan du ringa ett samtal, skriva ett sms eller spela en låt på Spotify. Tjänsten aktiveras när du ber Siri att vakna eller Google Assistant att lyssna.

■ Säger du ”kör hem” till Siri tar den reda på var du är och vilken väg som är bäst för att köra hem. Men den kan göra mer.

Lyssnar din telefon på dig när du inte vet?

Så frågan är: 

Lyssnar dina appar på dig när du inte vill? Och:

Lyssnar mobiltelefonen med appar för att ge mig annonser?

Folk har under den senaste tiden berättat om vad som upplevs som oförklarliga samband där ett samtal resulterat i annonser i sociala medier.

Någon funderar på att resa någonstans, för att sen få förslag på flygresor dit.

En annan har varit i möte där någon annan pratat om en sjukdom. Sedan har personen fått tips om hur just den åkomman botas. 


LÄS MER: Google home – så stänger du av mikrofonen


Anne-Marie Eklund Löwinder är säkerhetschef på Internetstiftelsen och invald i Internet Hall of Fame. Hon har också läst om dessa samband, men säger att det är svårt att dra kopplingen mellan ett samtal och annonser. Det kan vara rena tillfälligheter som gör att man tror sig vara avlyssnad:

– När man laddar ner appar ska man vara medveten om att man ger dem en massa behörigheter. Och frågar de efter mikrofonbehörighet och man inte tackar nej, då har de ju tillgång till den.

Och stänger du inte av appen aktivt, så är den i gång i bakgrunden.

– Då kan ju appen lyssna vare sig du pratar i telefon eller inte. Det är ju en aktiv mikrofon om inte telefonen är helt avstängd, säger Anne-Marie Eklund Löwinder.

Mobilspelet lyssnar efter din tv

Ett exempel är mobilspel som använder plattformen Alphonso. Appen begär tillgång till din mikrofon. Sedan lyssnar den för att upptäcka om du har tv:n på under tv-reklam och tv-program, skriver Dagens Analys. 

Enligt New York Times kollar Alphonso om du spelar spel, samtidigt som tv-reklamen går i bakgrunden. Fler än 250 spel använder plattformen och kan avlyssna din telefon om du inte stänger av den. Företaget bakom plattformen är öppen med att de gör så.

Med den informationen skulle annonsörerna veta vilka program och reklamsnuttar tittarna ser och vilka som bara går i bakgrunden.

– Nu säger den här plattformen att de bara lyssnar på tv- och filmljud, men man ska vara klar över att de i alla fall i teorin kan ju lyssna på annat om de skulle vilja. Är mikrofonen aktiv så är den aktiv, säger Anne-Marie Eklund Löwinder. 

Styrs reklamen av det vi pratar om?

Anne-Marie Eklund Löwinder pekar på att det också kan vara ett sammanträffande. Anledningen är att vi exponeras för väldigt mycket reklam och att vi drabbas av ”ad blindness”.

– Det kan vara så att om man pratar om att skaffa katt, så ser man plötsligt annonser för kattmat som man tidigare ignorerat. 

Men hon vill inte utesluta att telefonerna faktiskt lyssnar på vad vi säger:

– Det finns ett skäl till varför människor som jobbar med väldigt känslig information faktiskt tvingas att låsa in sina mobiltelefoner i särskilda skåp innan man går in på möten. De gör det inte för att det är hemskt roligt.


LÄS MER: Säpos varning: Din mobiltelefon kan vara avlyssnad


Så stänger du av mikrofonen på din telefon

I Iphone går du in under Inställningar, Integritetssskydd och Mikrofon.

Där ser du vilka appar som begärt åtkomst till mikrofonen. Där kan du också stänga av de appar du inte anser behöva lyssna. 

I Android, gå till inställningar, välj ”Appar”, klicka på behörigheter, välj ”Mikrofon” och välj bort den eller dem som inte behöver lyssna på dig.


LÄS MER: Id-kapning – så gör tjuvarna för att kapa din identitet

LÄS MER: Surfa säkert: Så skyddar du dig mot virus i datorn