Den 8 september släcks de analoga sändningarna i Comhems nät. Då krävs en ny inställning, alternativt en ny tv eller att man skaffar en digitalbox till sin gamla tv.
Omkring 500 000 kunder berörs, och bland många äldre hörs kraftiga protester.
En av dem är Charlotte Boström, 75, i Borås. Sedan hon blev änka är tv:n ofta enda sällskapet, speciellt under pandemin när det sociala umgänget är strikt begränsat. Men hon gillar att i alla fall höra lite prat i bostaden.
Många är oroliga
– Jag blir tvungen att gå ut och köpa en ny tv nu, och jag tycker det är för jäkligt när jag har en fungerande, säger hon och tillägger:
– Jag tycker det är respektlöst mot oss äldre.
67-årige Istvan Hidvegi i Skarpnäck håller med.
– Jag tycker att fattigpensionärer borde kompenseras. Kanske med en gratis dekoder. Sedan är man ju tvungen att betala skatt till staten för tv-kanaler som tas bort. Känns inte riktigt det heller.
Pensionärsförbunden har fått många samtal från oroade medlemmar. Måste man ge sig ut i en tv-butik, eller släppa in en främmande installatör i bostaden – tvärtemot restriktionerna som gäller för 70-plussare?
– Vi är inte teknikfientliga men vi anser att tidpunkten för att genomföra detta är ytterst olämplig, säger Christina Tallberg, ordförande i PRO.
”Borde skjuta på det”
Nedsläckningen borde ha skjutits fram, menar Tallberg, som också framfört sina synpunkter direkt till Comhems ledning.
– Just nu när många sitter ensamma och inte kan gå ut och träffa andra blir kanske tv:n och radion det enda sällskapet.
Även SPF Seniorerna är kritiskt till nedsläckningen.
– Man borde visat större hänsyn för äldres situation när det gäller pandemin, pensionerna och digital osäkerhet. Jag tycker Comhem ska skjuta på omläggningen och åtminstone erbjuda kostnadsfri fixarhjälp när smittrisken i framtiden förhoppningsvis har minskat, säger Eva Eriksson, förbundsordförande.
Comhem: Måste inte köpa ny
Enligt Comhem kommer de analoga kanalerna definitivt att börja släckas ned på tisdag, trots protesterna.
– Men det blir inte myrornas krig på tisdag, utan vi lägger då ut en instruktionsfilm om hur man kan ställa om sin tv till digitalt, uppger Fredrik Hallstan, informationschef för Comhem.
Han hävdar att det bara är några få procent av de 500 000 kunderna som behöver köpa ny tv eller skaffa digitalbox.
– Även en 12-15 år gammal tv kan ofta ställas om. Vår kundtjänst har nu över telefon hjälpt 250 000 kunder att göra dessa inställningar.
Internettrafiken kräver mer plats
1,6 miljoner hushåll abonnerar på Comhems tjänster, och av dessa använder 500 000 de analoga tv-kanalerna.
Om din tv kan visa digitala sändningar beror på om den har en så kallad DVB-C-tuner.
Om du har Tv Hub, TiV, digitalbox eller tv-modul så tittar du redan digitalt och är inte berörd.
Comhem planerade nedsläckningen i maj men flyttade fram datumet på grund av pandemin.
– Anledningen till nedsläckningen är bland annat att det analoga nätet tar mycket plats som vi behöver för internettrafiken. Vi är bland de sista i Europa som gör det här nu, säger Fredrik Hallstan på Comhem.