Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

On ear- och over ear-hörlurar – så väljer du rätt

Over ear-hörlurar är ofta mer behagliga att ha på sig under längre tid, som när du ska resa långt.
Foto: SHUTTERSTOCK
Med aktiv bursreducering, noise cancelling, i dina hörlurar kan du stänga ute oljud runtomkring dig.
Foto: SHUTTERSTOCK

Många tycker det är svårt att hitta in ear-hörlurar som sitter bekvämt.

Att i stället välja ett par on ear- eller over ear-hörlurar kan då vara lösningen på problemet.

Trådlösa eller med sladd? Vilka har fått bäst i test?

Här har du en guide till vad du bör tänka på innan du tar fram plånboken.

Vad är on ear- och over ear-hörlurar?

On ear: Hörlurar som ligger mot örat utan att omsluta det. Många tycker därför att de är mer bekväma att ha på sig än in ear-hörlurar. De stänger också ute ljud runtomkring på ett bra sätt. Det finns dock dem som upplever att även denna typ av lurar klämmer åt för mycket mot öronen.

Over ear/around ear: Hörlursodell med större hörselkåpor som går runt hela örat och omsluter det – något som ofta gör dem skönare att ha få sig under lång tid, till exempel när du är ute och reser. Liksom on ear-hörlurar stänger även den här modellen ute ljud runtomkring på ett bra sätt. Kvalitén på ljudet är ofta bättre också. Over ear-hörlurar kan dock upplevas som lite otympliga på grund av sin storlek och använder du dem när du tränar så kan det dessutom bli väldigt varmt.


LÄS MER: Ska du köpa in ear-hörlurar? Tänk på det här 


On ear- och over ear-hörlurar med Bluetooth – hur fungerar de?

Trådlösa hörlurar är sladdlösa och har i stället vanligtvis en inbyggd Bluetooth-mottagare som kan ta emot musiksignalen från din telefon, surfplatta eller dator. Med blåtanden överförs musik trådlöst direkt till dina hörlurar. De hörlurar med Bluetooth har även funktioner som gör det möjligt för användaren att styra volymen, byta till nästa eller hoppa tillbaka till föregående låt, pausa musiken och ta emot telefonsamtal tack vare en inbyggd mikrofon.


LÄS MER: Så bra är Apples nya trådlösa hörlurar 


Trådlösa hörlurar är precis som det låter – hörlurar utan sladd.
Foto: SHUTTERSTOCK

Fördelar och nackdelar med trådlösa med hörlurar med Bluetooth

Den största fördelen med trådlösa hörlurar är att du slipper problemet med sladdtrassel. Det är även lättare att röra sig fritt om man inte har en sladd som är i vägen.

Nackdelen med Bluetooth-hörlurar är att de är lite dyrare. En del modeller kan även sluta fungera om strömmen tar slut i det batteri som finns inbyggt i dem. Man måste då ladda om hörlurarna. Att ha möjlighet att kunna koppla in en sladd till sina hörlurar så att man ändå kan fortsätta lyssna/titta är därför bra. Batteritiden skiljer sig också mycket mellan olika trådlösa modeller. 

Slipp oväsen runtomkring med aktiv brusreducering 

När du lyssnar på musik eller tittar på en fil eller tv-serie med dina hörlurar så vill du inte bli störd av annat oljud. Är du på en stökig eller högljudd plats kan det vara svårt. Då är hörlurar med aktiv brusreducering, noise cancelling, ett alternativ.

Hörlurar med den funktionen har mikrofoner i öronkåporna som tar upp ljudet utifrån, till exempel oväsen från bilar eller sorl i flygplan, precis innan ljudet når öronen. Elektronik inne i kåporna filtrerar sedan ljudet efter vissa bestämda frekvenser och identifierar det ljud användaren vill höra, det vill säga musiken eller de som talar i filmen eller tv-serien. 

Aktiv brusreducering är en batteridriven funktion och batterierna placeras i ena eller båda öronkåporna. Brusreducerande hörlurar fungerar även om du inte vill ha något ljud alls, bara tystnad.


LÄS MER: Guide till bäst smart-tv –det här bör du tänka på 


Välj ett par hörlurar med volymbegränsning till ditt barn för att minska risken för hörselskador.
Foto: SHUTTERSTOCK

Hörlurar för barn – det ska du tänka på

Barn har känsligare trumhinnor än vuxna eftersom deras öron inte är färdigutvecklade och det är en viktig aspekt att ta hänsyn till när det gäller val av hörlurar till dem. 

Fler tillverkare har därför tagit fram hörlurar med inbyggd ljuddämpning som gör att ljudnivån inte kan överstiga 85 db. Hörlurar med volymdämpning finns som både on ear, over ear och in ear.

Bästa hörlurarna i testen

Ljud & Bild, Nordens största hemelektroniktidning, genomförde i december 2017 ett test av hörlurar i flera olika kategorier. Bäst i test blev bland de trådlösa hörlurarna blev då over ear-hörlurarna Audio Technica ATH-DSR7BT.

"Jag har lyssnat på massor av bra musik trådlöst. Fast inte med det överflöd av detaljer som väller över mig här. Särskilt diskanten sticker ut. Små fina hi-hat-detaljer och spröda träblåsljud imponerar", lyder en del av recensionen.

Pris: Billigaste priset på Audio Technica ATH-DSR7BT just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 


Även Bäst-i-test gjorde i november förra året ett stort test av on ear- och over ear-hörlurar. 

Bäst i test blev Sennheiser Momentum On-Ear. "Föredömlig ljudkvalitet, stilren design, hög byggkvalitet", blev betyget.

Bäst i test av de brusreducerande hörlurarna blev de trådlösa Jabra Evolve 75 med motiveringen. "Underbar ljudkvalitet, skön passform, god handsfree-prestanda, bra brusreducering."

Pris: Billigaste priset på Sennheiser Momentum just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 

Pris: Billigaste priset på Jabra Evolve 75 just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 


Följande modeller fick också näst intill toppbetyg:

Bose QuietComfort 35

Pris: Billigaste priset på Bose QuietComfort 35 just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD)  

AKG K 518 LE 

Pris: Billigaste priset på AKG K 518 LE  just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 

Koss iPorta Pro 

Pris: Billigaste priset på Koss iPorta Pro just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 


Ta del av Bäst-i tests test i sin helhet här. 


LÄS MER: Apple Watch Series 3 – guide till Apples senaste smartklocka