Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Obama och Greta Thunberg talar på svenskt supermöte

Klimataktivisten Greta Thunberg gör ett framträdande på hemmaplan.
Foto: STEFAN ROUSSEAU / AP TT NYHETSBYRÅN
Barack Obama är en av talarna på techkonferensen.
Foto: JARNO KUUSINEN / STELLA PICTURES JARNO KUUSINEN
Skådespelerskan Gwyneth Paltrow bildade gruppen Goop som hjälper kvinnor. Hon är av av talarna på Grand Hotel i Stockholm 13-15 juni.
Foto: HAHN LIONEL/ABACA / STELLA PICTURES/HAHN LIONEL/ABACA

Stockholm får i juni besök av en rad världskändisar.

Techkonferensen ”Brilliant minds” ståtar med talare som Barack Obama, Gwyneth Paltrow – och Greta Thunberg.

Men konferensen är bara för inbjudna och inga biljetter säljs.

– Vi vill inte att eventet ska kännas kommersiellt eller ”köpt”, säger Natalia Brzezinski, vd för ”Brilliant minds”.

Konferensen ”Brilliant minds” arrangeras på Grand Hotel i Stockholm 13-15 juni, och består bland annat av en serie föreläsningar med världskända personer. Dessutom medverkar artister på en scen i hotellets vinterträdgård.

Techkonferensen startades av för några år sedan av Spotifys grundare Daniel Ek och Ash Pournouri, tidigare manager för Avicii – Tim Bergling.

Numera är det en stiftelse som backas av Sveriges mäktigaste finansfamiljer: Wallenberg, Stena Olsson-familjen, Ax:son Johnson, familjen Rapp i investmentbolaget Pomonagruppen och några till.

Flera väldskända namn är bokade: Klimataktivisten Greta Thunberg, 16, är en av dem som ska tala liksom USA:s förre president Barack Obama.

Supermodell och Snapchat-grundare

Före detta ambassadörsfrun Natalia Brzezinski är vd för ”Brilliant minds”.
Foto: /ALL OVER PRESS / /ALL OVER PRESS EERO HANNUKAINEN

Snapchat-grundaren Evan Spiegel ska vara med liksom skådespelaren och entreprenören Gwyneth Paltrow. Supermodellen Naomi Campbell och Huffington Post-grundaren Arianna Huffington är också inbjudna.

– Greta symboliserar kärnan av varför vi startade ”Brilliant minds” och vad vi strävar efter att göra i världen, säger Natalia Brzezinski, tidigare amerikansk ambassadörsfru i Sverige och numera vd och inofficiell ambassadör för det svenska techundret.

Hon fortsätter:

– Att uppmuntra dem med stora plattformar att använda sina röster för något gott. Och att ge andra en chans att höras.

Men det finns inga biljetter att köpa till techkonferensen. Enbart inbjudna gäster kommer att få tillträde till föreläsningar och konserter.

Obama rapporteras tidigare ha fakturerat 400 000 dollar för en föreläsning, lika mycket som han tjänade på ett år som president i USA.
Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES MARIUS GULLIKSRUD

Man riktar sig till unga entreprenörer, innovatörer och andra inom teknik, mode hälsa, ekonomi och utbildning som man hoppas ska ”forma framtiden”.

– Vi slutade sälja biljetter för över ett år sedan för vi vill inte att eventet ska kännas kommersiellt eller ”köpt”, säger Natalia Brzezinski.

Inbjudningarna sammanställs av en kommitté och skickas ut till studenter, unga entreprenörer och internationella gäster, enligt vd:n.

Massmedierna är däremot inte välkomna till symposiet.

”Vi betalar inget till talarna”

Med Sveriges rikaste familjer som sponsorer kan man tänka sig att ”Brilliant minds” har en enorm budget. Det förnekas av Natalia Brzezinski.

– Vi har en väldigt strikt och tajt budget och jobbar mycket hårt för att hålla saker enkla och kostnadseffektiva.

Barack Obama har tidigare fakturerat 400 000 dollar (3,8 miljoner kronor) för en föreläsning. Men talarna på ”brilliant minds” får inte betalt, enligt Natalia Brzezinski.

– Vi har aldrig betalat några arvoden till våra talare. De kommer till Stockholm för att de gillar våra värderingar, och det otroligt blandade nätverk som vi för samman.