Nya Läckberg-boken stoppas på Storytel

Camilla Läckberg.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ljudboksbolaget Storytel och Bonnierförlagen kommer inte överens om ersättningsnivåerna.

Det rapporterar Svensk Bokhandel. 

Den uteblivna överenskommelsen innebär att Storytel bland annat inte kommer att kunna erbjuda Camilla Läckbergs senaste titel.

Bonnier äger Bookbeat som är en konkurrent till Storytel.

– Just nu är vi på Bonnierförlagen inte överens med Storytel om vare sig ersättningsnivåer framåt eller hur vi ska arbeta tillsammans med våra titlar. Att återförsäljaren arbetar aktivt med våra böcker är en förutsättning för samarbete och i dagsläget gör Storytel inte detta. Därför släpper vi inte nya titlar till dem tills vidare, säger Bonnierförlagen operativa chef Sara Börsvik.

Hon, och Storytel, uttrycker förhoppningar om att de båda parterna ska komma överens inom kort.

Läckberg – bara hos konkurrenterna

Camilla Läckbergs ”En bur av guld” kommer att finnas alla andra återförsäljare, hos Nextory, Adlibris och Bokus.

– Det Bonnier just nu kräver är att Storytel ska förlora pengar på varje lyssning på Bonniers nya titlar. Lite förenklat kan man säga att de vill ha en gräddfil och att Storytel och våra kunder och övriga förlag ska ta notan, säger Dan Panas, kommunikations- och pr-chef på Storytel till Svensk bokhandel.

– Vi hoppas att vi tillsammans med Storytel ska hitta en bra väg framåt inom kort, säger säger Sara Börsvik till Svensk bokhandel.

Storytel, som startade 2005, hade vid årsskiftet 345 000 betalande användare i Sverige och 768 000 sammanlagt på de 15 marknaderna man finns (i dag är siffrorna 363 000 respektive 834 100).

Bookbeat, som startade 2016, hade vid årsskiftet 150 000 betalande användare, de flesta i Sverige (man finns även i Finland och Tyskland).