Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Nu surfar fler med sin mobil än med datorn

Allt fler surfar med sin mobil.
Foto: Colourbox
Tidigare var det vanligare att surfa via sin dator.
Foto: Monkey Business Images/Colourbox

För första gången någonsin använder fler mobilen än datorn när man surfar, skriver The Guardian.

Utvecklingen pekar nu på att det blir allt viktigare att mobilanpassa sin hemsida.

Att använda sin mobil eller läsplatta när man är ute på nätet har blivit allt vanligare sedan år 2009. Samtidigt har webbtrafiken som sker via en dator minskat och man har länge spått att mobilerna skulle slå ut de mer traditionella datorerna.

Och nu verkar det som att det slutligen hänt, sju år senare.

Enligt statistik som analysföretaget Statcounter tagit fram så skedde 51,3 procent av det globala webbanvändandet via en mobil under oktober i år. Det är första gången som mobila plattformar gått förbi datorer, skriver brittiska The Guardian.

– Mobilanpassning blir allt viktigare, inte bara beroende på mobil trafik, utan också beroende på att Google prioriterar mobilanpassade hemsidor vid sina mobila sökresultat, sade chef för Statcounter, Aodhan Cullen, i ett uttalande enligt The Guardian.

”Mobile first” allt viktigare

Att gå ”mobile first” har under de senaste åren varit ledorden inom webbutveckling och innebär att man ser till att anpassa sin hemsida för att fungera bra i en mobil webbläsare. Det är något som Aodhan Cullen menar blir allt viktigare.

– Det här borde leda till ett uppvaknande, särskilt för småföretag, enskilda handlare och professionella om att försäkra sig om att ens hemsida är mobilanpassad. Många äldre hemsidor är inte det, sade han enligt The Guardian.

På Google har man redan tidigare uppmärksammat att allt fler använder sig av mobilen. Därför har man anpassat sin sökmotor för att favoritisera de hemsidor som mobilanpassats.

Men det finns fortfarande vissa delar av världen där det är vanligare att använda sig av en dator än en mobil när man är ute på nätet. I både USA och Australien är datoranvändandet större än mobilanvändandet.