Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Musks ilska i Twitter-krisen – skyller på ”aktivister”

Elon Musk intog kontoret – bärandes på ett handfat.
Elon Musk på ett halloweenparty.
Foto: STEPHEN LOVEKIN/SHUTTERSTOCK / STEPHEN LOVEKIN/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Det råder krisstämning på Twitter, enligt Reuters.
Foto: JEFF CHIU / AP TT NYHETSBYRÅN

3 700 anställda ska sägas upp, kontoren står öde och annonsörerna hoppar av.

Det råder krisstämning på Twitter efter att Elon Musk tagit över, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt har Musk lovat att ”återställa yttrandefriheten”.

Under fredagen bommades Twitters kontor tillfälligt igen. De anställdas tillgång till företaget interna system klipptes också. Enligt Reuters planerar den nya ägaren, tillika världens rikaste person, Elon Musk att slakta personalstyrkan. Han vill bli av med drygt 3 700 anställda – hälften av alla som jobbar för företaget. Anledningen är att Musik kraftigt vill kapa kostnaderna och införa en ny arbetsetik, enligt uppgifter till nyhetsbyrån.

”I ett försök att få Twitter på rätt väg kommer vi att gå igenom den svåra processen att minska vår globala arbetsstyrka på fredag”, stod det i ett mejl som gick ut på torsdagen.

Flera anställda på Twitter vittnade under fredagen om hur de förlorat tillgången till bland annat företagsmejlen, vilket de tolkat som att de blivit uppsagda. Flera team inom företaget säger att de redan ”fått sparken”. Höjdare inom företaget har redan sagt farväl via sina Twitterkonton.

Experten: ”Djupt omsmakligt”

Anställda ska nu få veta via mejl om vilket öde som väntar dem.

– Att man väljer att göra det via mejl är djupt osmakligt, men också exakt vad vi börjat förvänta oss av honom, säger David Karpf, lektor vid George Washington University, till TT.

Karpf tror att Twitter nu kommer falla samman, men att det hade kunnat undvikas om Musk inte varit så het på att genomföra de blixtsnabba förändringarna.

https://twitter.com/StephenKing/status/1587042605627490304

Samtidigt har flera bolag, däribland Volkswagen, uppmanat sina varumärken att pausa all betald annonsering på Twitter tills vidare. General Motors har tidigare gjort ett liknande uttalande.

– Annonsörer vill ha säkerhet och kontinuitet, de vill veta att när de betalar för att nå en publik så kan de göra det på ett pålitligt sätt, säger Alfred Hermida, professor i journalistik och sociala medier vid The University of British Columbia, till TT.

Musk har fått massiv kritik för sitt förslag om att verifierade konton ska börja betala åtta dollar i månaden, något som fått bland andra skräckförfattaren Stephen King att ilskna till.

”Fy fan, de borde betala mig”, skrev King på Twitter.

Enligt Alfred Hermida är kompetenstappet dock ett större problem för Musk än det eventuella införandet av betalmodell för verifierade konton.

https://twitter.com/elonmusk/status/1588538640401018880?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1588538640401018880%7Ctwgr%5E170abcb449b61a3bee270748a6fc45ff93d0bf4b%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.svd.se%2Fa%2FAPvWAA%2Fannonsorer-tar-twitterpaus

Elon Musk skyller annonstapp på aktivister

Enligt Reuters har nu uppsagda medarbetare lämnat in en stämning mot Elon Musk. De hävdar att Musk brutit mot lagen i samband med uppsägningarna.

Elon Musk har i sin tur sagt att han lovar att återställa yttrandefriheten med sig själv vid rodret. Han har också skyllt annonstappet på aktivister som ”försöker förstöra yttrandefriheten i Amerika”.


Kritik mot Teslas självkörande bil – kör över barndocka

Systemet ska utredas i USA.