Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Läsplatta eller surfplatta – vilken ska jag välja?

En stor telefon eller en surfplatta? Tänk på det här när du funderar på en platta.
Vilken storlek vill du ha? Vill du ta den med dig överallt ska du välja en mindre. Har du den hemma kanske du ska ha en lite större?
Foto: PAUL SAKUMA / AP
Vill du ha ett stort bibliotek med dig? Välj en läsplatta och som är perfekt för att läsa längre texter.
Foto: JOHANNA SYRÉN

Det finns massor av anledningar att skaffa en surf- eller läsplatta.

Men också goda anledningar att avstå.

Vi reder ut begreppen och ger dig tips på vad du ska leta efter.

Surf- och läsplattorna blir allt billigare och bättre. Och det finns ett antal modeller i olika storlekar att välja mellan. Priserna skiljer sig också dramatiskt. Du kan få en enkel modell för en tusenlapp eller en avancerad för närmare 14 000 kronor. 

I princip är surfplattan en väldigt stor smartphone, från samma företag som säljer mobiler. 

Vad är skillnaden mellan läsplatta och surfplatta?

Enkelt uttryckt är läsplattan bara för böcker. Den använder en skärmteknik med elektroniskt bläck som är skonsam för ögonen, men inte så bra för annat.

En surfplatta kan du dessutom surfa på nätet med, spela spel och titta på tv. Eller lyssna på musik. Vissa surfplattor har dessutom en kamera och mikrofon, vilket gör den till en väldigt stor mobilkamera.


3 saker att tänka innan du väljer modell på surfplatta eller läsplatta

■ Storlek på skärm

■ Vikt

■ Minneskapacitet


LÄS MER: Ultimata guiden till olika abonnemang på Netflix


Storleken på surfplattan eller läsplattan har betydelse

Apple var först ut när de släppte sin Ipad 2010. Sedan har ett stort antal konkurrenter hakat på. 

Apple har 2018 tre storlekar på sina surfplattor, eller tablets. Ipad mini med 8-tumsskärm är aningen större än en pocketbok, deras "normalstorlek" 9,4 tum, är aningen större än en inbunden roman, deras största, Ipad pro har 12,9 tums-skärm och är lite större än ett A4-papper. Konkurrenterna arbetar ungefär enligt samma format. 

Vikten skiljer också på modellerna, den minsta väger 300 gram, mellanmodellen nästan 500 gram och den största knappt 700 gram.

Det kan verka vara en liten skillnad, men det kan också upplevas tröttsamt att hålla i ett 700 gram tungt föremål under längre tid.

Minneskapaciteten skiljer sig också mellan modellerna och det är här de stora prisskillnaderna visar sig. De flesta har 32 GB (gigabyte) lagringsminne.  

Tänk på att skydda din läsplatta. Ett hårt skal och ett skydd för skärmen kan vara bra att köpa för att hindra att surfplattan skadas.
Foto: Shutterstock

Vilken storlek på surfplatta eller läsplatta passar mig bäst?

Det är några saker du ska tänka på när du väljer storlek på platta. 

Lätt att ta med. Den bör vara enkel att ta med sig i väskan, eller hur du nu bär den med dig.

Smidig. Vara tillräckligt enkel och bekväm att använda.

Lätt. Det får inte bli till ett gympass att använda plattan.

Surfplatta med wifi eller mobil?

Det finns två sorters tablets – en med wifi och en med plats för sim-kort. Har du redan en smartphone med mobildata kan det vara onödigt att betala en extra tusenlapp som det kan kosta att ha plats för ett simkort. Du kan enkelt ansluta surfplattan till telefonens nät.

Nackdelen är förstås att du måste ha med telefonen och tillräckligt mycket batteritid i den för att surfa fritt på nätet.

Å andra sidan erbjuder många företag gratis wifi, antingen om du är på hamburgerrestaurangen, möbelvaruhuset eller livsmedelsaffären. Tänk dock på att deras nät oftast är oskyddat. Du ska aldrig skicka känsliga uppgifter över ett osäkert nät.


LÄS MER: Guide till bäst smart-tv – det här bör du tänka på 


Surfplatta – Apple, Android eller Windows?

Här är det bekvämligheten och plånboken som får bestämma. Apple använder sitt operativsystem iOS med appar att köpa eller hämta gratis ur Appstore. Apparna lovas vara både kollade och godkända innan de läggs upp i Appstore. De är lätta att installera och ännu enklare att ta bort.

Men Apples surfplattor är oftast dyrast. Räkna med att de kostar ett antal tusenlappar mer än konkurrenterna.

Största konkurrenten är Android-plattorna, där apparna hämtas från Google Play enligt samma princip som Apples Appstore.  

Surfplattorna med operativsystemet Windows är kanske inte de man förknippar med surfplattor. De är helt enkelt en dator med touchscreen och fristående tangentbord.

De är stora som ett A4-ark, väger drygt ett kilo och kostar som en bra dator, typ 10 000–20 000 kronor.

Surfplatta eller läsplatta? Många som valt läsplatta är tacksamma för att de inte går att surfa med. Det gör läsningen mer koncentrerad.
Foto: SHUTTERSTOCK

Så hittar du rätt läsplatta

Med en läsplatta kan du låna böcker från biblioteket eller köpa från någon av de stora bokhandlarna på nätet. 

Skärmen i en läsplatta är gjord för svart text på ljus botten och använder något som kallas elektroniskt bläck, för att du ska kunna läsa även i intensivt solsken. Skärmen har helst en matt yta så att du inte blir bländad av ytan.

Batteritiden för en läsplatta är i regel lång. Normalt sett behöver du inte ladda den oftare än en gång i månaden.

Nackdelen – eller fördelen om du så vill – är att den inte kan användas att spela spel på, eller surfa på nätet. 

Stockholms stadsbibliotek tipsar om vilka läsplattor du ska välja om du vill låna böcker från biblioteken.

Vad kostar en läsplatta?

I Smartos test från 2018 vinner Adribris Letto Frontlight 2 för 1 395 kronor. Skärmen har 8 gigabytes minne, 6 tums skärm (156x134 mm) och väger 316 gram. 

Pris: Billigaste priset påAdribris Letto Frontlight 2 just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 

Alternativet är Kindle Oasis 2. Den väger 194 gram och har 7 tums bildskärm (159x141 mm). 8 gigabytes minne.

Pris: Billigaste priset på Kindle Oasis 2 just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 

Vilken läsplatta ska jag välja då?

Frågan är vad du ska använda plattan för och om du redan har en smartphone och dator? Se över dina behov och hur du planerar att använda läs- eller surfplattan - välj därefter. 

Har du en smartphone kan plattan vara trevlig att kolla streamad tv i. Eller att läsa en tidning, ett magasin eller en bok. Eller varför inte spela spel?

Har du en dator med tillräckligt stor skärm kan det vara bra att din surfplatta är bärbar. En liten läsplatta är lättare att ta med och väger inte så mycket. 

Med en telefon med mobildata fungerar det bra med en surfplatta med bara wifi. Spara tusenlappen och köp hellre till mer minne. 

Har du redan en dator och smartphone ska du fundera på vad du behöver surfplattan för – så att du hittar en modell som gör det telefonen och datorn inte klarar.
Foto: ULF RYD / KVP/EXPR

Jag äger en smartphone, men ingen dator

Har du en bra telefon, men ingen dator kanske du ska satsa på en lite större surfplatta. Mini-modellen är inte så väldigt mycket större än en stor mobil och du kanske vill ha en bättre bild när du kollar Netflix eller SVT Play. 

Du behöver inte köpa en surfplatta med sim-kortsläsare. Koppla den till mobilen och spara pengarna till mer minne.


LÄS MER: Bäst i test: Här är bästa läsplattan och så funkar den  


Jag har ingen smartphone och ingen dator

Här gäller det att klämma in alla funktioner du vill ha i samma surfplatta. Du behöver troligen kunna surfa när du är utanför wifi-näten, så du bör i så fall skaffa en platta med mobil-surf. Det är också bra om du kan ansluta lurar med mikrofon så att du kan ringa vänner och bekanta med Skype eller Facebooks Messenger. 

Hur stor surfplatta du ska välja beror på om du kommer att ta den med dig, eller om den kommer att stanna hemma. Ju större du väljer, desto större är motståndet att ta den med dig.


LÄS MER: Apple Watch Series 3 – guide till Apples senaste smartklocka