Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stjärnprogrammerare utvisas – efter missen

Programmeraren Tayaab Shabab med sin nuvarande chef Mathias Plank (t.v.) på företaget Dynamo.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
– Jag är så ledsen och mår dåligt efter beslutet. Jag känner mig hjälplös, jag vet inte vad jag ska göra nu, säger Tayyab Shabab.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT

Programmeraren Tayaab Shabab har fast jobb och sägs vara en av de skickligaste inom sitt yrke i Sverige.

Men nu ska han utvisas till Pakistan – på grund av en tidigare arbetsgivares miss.

En oenig domstol går på Migrationsverkets linje och beslutar att utvisa Tayyab, skriver Breakit.

I höstas fick Tayyab Shabab, 27, chockbeskedet: han ska utvisas till Pakistan. 

Det trots att han varit i Sverige i över tre år, är högutbildad och har fast jobb som programmerare – en yrkesgrupp det råder stor brist på i Sverige.

Anledningen till att Tayyab tvingas lämna Sverige är en miss av hans tidigare arbetsgivare. Företaget gav honom inte ett tillräckligt stort lönepåslag för att täcka utgifter som pensions- och livförsäkring. Eftersom kraven inte uppfyllts fick Tayyab inte förlänga sitt uppehållstillstånd.

"Helt orimligt"

Tayyab Shabab överklagade beslutet. Men nu går Migrationsdomstolen på Migrationsverkets linje, skriver Breakit. Tayyab och hans fru ska utvisas.

– Jag är så ledsen och mår dåligt efter beslutet. Jag känner mig hjälplös, jag vet inte vad jag ska göra nu, säger Tayyab Shabab till Expressen.

Tayaab Shababs fall var startskottet för en stor debatt om arbetskraftsinvandring och alltför stränga regler i höstas. Många har uttryckt sitt stöd för Tayyab och det har bland annat samlats 10 000 underskrifter för att stoppa hans utvisning. 

– Efter allt stöd kände jag mig hoppfull och trodde att jag skulle få ett positivt beslut, säger Tayyab.

Domstolen var oenig när man fattade beslutet. Två ledamöter ansåg att arbetsgivarens misstag var ursäktligt och att Tayyab och hustrun borde få stanna i Sverige.

Tayyab Shabab överväger att överklaga beslutet vidare till Migrationsöverdomstolen.


LÄS MER: Han utvisas efter arbetsgivarens miss


– Det känns så konstigt för mig, och jag blir så besviken. Jag känner stor oro och ängslan. Jag har ett bra jobb här, ett permanent jobb, och en lägenhet, och jag förväntade mig inte det här alls, sa Tayyab Shabab till Expressen i höstas, efter att han fått det första beslutet om utvisning.

Enligt Tayyabs nuvarande chef, Dynamos vd Mathias Plank, är Tayyab en nyckelperson inom företaget och har en nästintill unik kompetens inom sitt område.

"Underbetyg för politiken"

– Jag är väldigt, väldigt besviken och ledsen för Tayyabs skull. Men samtidigt är det här en tydlig signal för att politiker måste agera, säger Maria Rankka, vd för Stockholms handelskammare.

Hon kräver en "Lex Tayyab". Det ska vara tydligt i lagen vad som krävs för arbetstillstånd. 

– Programmerare är ett av de största bristyrkena vi har. Vi ska inte ha regler som gör att hårt arbetande människor kastas ut ur Sverige på det här sättet.


LÄS MER: "Jag är tagen av hur många som bryr sig" 


Alla åtta partier i riksdagens socialförsäkringsutskott krävde i höstas att regeringen ser över reglerna, men regeringen har ännu inte föreslagit ändringar.

– Det är ett underbetyg för politiken att man inte lyckats åtgärda situationen trots att problemen varit kända under en längre tid, säger Maria Rankka.

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Johan Forssell anser att det finns många problem med migrationspolitiken, men att människor som kommer till Sverige för att jobba och betala skatt inte är ett av dem.

– Det är orimligt att vi håller på att utvisa högutbildad, eftertraktad arbetskraft, som är skötsam och betalar skatt, säger han.