Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

En halv miljon svenskar använder inte internet

En halv miljon svenskar använder aldrig internet – de allra flesta är över 76 år.
Foto: TT
Allt fler myndigheter kräver identifikation med bank-id, vilket skapar problem för de som inte använder sig av internet.
Foto: TT

Trots att 98 procent av hemmen nu har tillgång till internet används det inte av en halv miljon svenskar, de flesta över 76 år. Räknar man in de som bara är uppkopplade sällan blir siffran 1,1 miljoner.

I andra änden av skalan finns spädbarnen under 12 månader där var fjärde använder internet, visar rapporten Svenskarna och internet 2018.

Internetstiftelsen i Sverige (IIS) publicerar varje år en rapport om hur internet används här i landet och i år införs begreppet "sällananvändare", en grupp på omkring 600 000 personer som i likhet med de som aldrig kopplar upp sig till största delen består av personer över 76 år.

– Anledningen till att vi tar med även sällananvändarna är att det blir allt viktigare att kunna delta i samhället digitalt. För 10 år sedan kunde man stå utanför internet och klara sig som medborgare, men när nu allt fler myndigheter kräver mobilt bank-id för identifikation och blanketter försvinner till förmån för onlineformulär blir det allt svårare, säger Måns Jonansson, digital strateg på IIS.

Digitalt utanförskap

Det digitala utanförskapet har varit i fokus i de senaste årens rapporter och det är uppenbart att den stora gruppen är svår att reducera med information och utbildning.

– Vår undersökning visar att de som står utanför internet har valt det. De anser inte att det är intressant eller viktigt att vara på nätet. De här människorna riskerar att bli demokratiskt akterseglade och det är ett stort problem.

– Det går nog inte att utbilda bort problemet eller tvinga folk. Det vi vill göra är att belysa problemet och se till att beslutsfattarna tar med den här gruppen, omkring 10 procent av befolkningen, i beräkningarna när nya tjänster ska utvecklas.

"Digidelcenter"

IIS föreslår att biblioteken blir bättre rustade för att kunna spela rollen som brygga mellan den här gruppen och det digitala samhället. IIS har inrättat ett sådant "digidelcenter" på biblioteket i Motala där äldre kan få hjälp med sina digitala kontakter och tjänster. Regeringen anslog i somras pengar så att fler bibliotek kan starta den typen av tjänster.

En nyhet i rapporten är att IIS för första gången undersökt nätvanorna bland spädbarn. En fjärdedel av föräldrarna uppger att deras spädbarn på 0–12 månader använder internet, två av fem bland ettåringarna gör det och vid två års ålder använder fler än hälften internet varje dag. I första hand handlar det om videotittande och slutsatsen är att surfplattan har ersatt tv:n.

Om det är bra, vill IIS inte ta ställning till. Frågan om framför allt de yngres skärmberoende har på senare tid annars blivit en het fråga.

– Det är mycket en generationsfråga. Föräldrarna till de här barnen har vuxit upp med internet och de ser inte detta som något negativt. Vi gör inga värderingar, men självklart måste det forskas mera om vad som är bra och vad som är dåligt, säger Måns Jonasson.