Guide till de bästa hörlurarna med Bluetooth – så väljer du rätt

Slipp sladdar som trasslar sig med trådlösa hörlurar.
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN
Trådlösa hörlurar har en inbyggd Bluetooth-mottagare som kan ta emot musiksignalen från din telefon, surfplatta eller dator.
Foto: SHUTTERSTOCK

Hörlurssladdar som trasslar sig när man ska prata i telefon eller lyssna på musik är minst sagt irriterande.

Med ett par trådlösa hörlurar med Bluetooth slipper du det problemet.

Här är en guide till vad du ska tänka på när du köper Bluetooth-hörlurar.

Trådlösa hörlurar är precis som det låter – hörlurar utan sladd. Vill du slippa en kabel mellan dina hörlurar och din mobiltelefon eller surfplatta så är det därför ett bra val. 

Så fungerar hörlurar med Bluetooth – trådlösa hörlurar

Trådlösa hörlurar har som sagt ingen sladd utan vanligtvis har de i stället en inbyggd  Bluetooth-mottagare som kan ta emot musiksignalen från din telefon, surfplatta eller dator. Blåtanden gör det möjligt att överföra musik trådlöst direkt till dina hörlurar. 

De flesta trådlösa hörlurar har även funktioner som gör det möjligt för användaren att höja och sänka volymen, hoppa till nästa eller föregående låt, pausa och ta emot telefonsamtal tack vare inbyggd mikrofon.


LÄS MER: Trådlösa högtalare: Det här ska du tänka på före köp


Hörlurar med Bluetooth – bra vid träning

Den största fördelen med Bluetooth-hörlurar är givetvis att du slipper sladden och alla problem den kan medföra. Det är även lättare att röra sig fritt om man inte har en sladd som hänger och slänger. Hörlurar med Bluetooth är därför populära som träningshörlurar, speciellt in ear-modellerna. Se dock då till att du köper ett par som är någorlunda vattentåliga så att du slipper oroa dig över att svettas för mycket och inte våga träna utomhus med dem när det regnar. 

Nackdelen med hörlurar med Bluetooth är att de är lite dyrare. En del modeller kan även sluta fungera om strömmen tar slut i det inbyggda batteriet. Då måste man ladda hörlurarna igen. Att ha möjlighet att kunna koppla in en kabel till sina hörlurar så att man ändå kan fortsätta lyssna är därför bra.

Batteritiden skiljer sig också mycket mellan olika trådlösa modeller. In ear-lurar har sämre batteritid än over ear-hörlurar eftersom de är så pass små.


LÄS MER: Smartklockor för barn - för och nackdelar 


Trådlösa hörlurar är populära vid träning.
Foto: SHTTERSTOCK

LÄS MER: Så bra är Apples nya trådlösa hörlurar 


In ear eller over ear – vad ska jag välja?

Har du kommit så lång att du bestämt dig för att köpa ett par hörlurar med Bluetooth så kommer nästa fråga – in ear-hörlurar eller over ear-hörlurar? Vilken typ av hörlurar du bör köpa beror så klart på vad du i första hand ska använda dem till.

In ear-hörlurar sitter direkt i örat och eftersom de är små så tar de ytterst lite plats. In ear-lurar kan också vara att föredra om du ska ha dem vid träning och sport eftersom de sitter på plats bättre och inte riskerar att glida ner när du rör på dig mycket. De är vanligtvis också billigare än on ear- och over ear- hörlurar.

De är inte heller varma att ha på sig vilket ett par over ear-hörlurar lätt kan vara. Se dock då till att du köper ett par som är någorlunda vattentåliga och tål svett och regn om du vill använda dem vid till exempel löpning utomhus.

Nackdelen med dem är att ljudåtergivningen kan variera beroende på hur du placerar öronsnäckorna i öronen eller om de inte riktigt passar dina öron. Många tycker även att det är obehagliga eftersom öronsnäckorna trycks in öronen.

ANNONS: NY TJÄNST. Vilken högtalare passar bäst för just dina behov? Testa dig själv hos QURIE! 

On ear är en modell av hörlurar som ligger mot örat utan att omsluta det. Många tycker därför att de är mer bekväma att ha på sig än in ear-hörlurar. De stänger också ute ljud runtomkring på ett bra sätt. Det finns dock dem som tycker att även denna typ av lurar klämmer åt för mycket mot öronen.

Over ear/around ear är en modell med större hörselkåpor som går runt hela örat och omsluter det – något som ofta gör dem mer behagliga att ha få sig under lång tid, till exempel när du reser. Liksom on ear-hörlurar stänger även den här modellen ute ljud runtomkring på ett bra sätt. Kvalitén på ljudet är ofta bättre också. De kan dock upplevas som lite otympliga på grund av sin storlek och använder du dem när du tränar så kan det dessutom bli väldigt varmt.


LÄS MER: Ska du köpa in ear-hörlurar? Tänk på det här 


Over ear-hörlurar är en modell med större hörselkåpor som går runt hela örat och omsluter det.
Foto: SHUTTERSTOCK

Aktiv brusreducering – stäng ute omvärlden

När du lyssnar på musik eller tittar på en fil eller tv-serie i dina hörlurar så vill du inte höra något annat. Är du på en stökig eller högljudd plats kan det vara svårt – om inte hörlurarna har aktiv brusreducering eller noise cancelling.

Hörlurar med den funktionen har små mikrofoner i öronkåporna som tar upp ljudet utifrån, till exempel lastbilar som gasar förbi och skrikande och stojande människor, precis innan dessa ljud når öronen. Elektronik inne i kåporna filtrerar sedan ljudet efter vissa bestämda frekvenser och identifierar sedan det ljud användaren vill höra, det vill säga musiken eller de som talar i filmen eller tv-serien. 

Aktiv brusreducering är en batteridriven funktion och batterierna placeras i ena eller båda öronkåporna. Brusreducerande hörlurar fungerar även om du inte vill ha något ljud alls, bara tystnad.


LÄS MER: Apple Watch Series 3 – guide till Apples senaste smartklocka


Trådlösa hörlurar med aktiv brusreducering är lösningen om du vill slippa allt ljud runtomkring dig när du lyssnar på musik.
Foto: SHUTTERSTOCK

Bra hörlurar med bluetooth - bäst i test

Testfakta genomförde i december förra året ett test av åtta trådlösa in ear-hörlurar. 

Följande egenskaper testades:

Ljudkvalitet vid musiklyssning

Ljudkvalitet vid telefonsamtal

Komfort

Användarvänlighet 

Batteritid

Bäst i test blev då:

Apple Airpods

Pris: Billigaste priset på Apple Airpods just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Jaybird X3 

Pris: Billigaste priset på Jaybird X3 just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Plantronics BackBeat Go 3

Pris: Billigaste priset på Plantronics BackBeat Go 3 just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK)  

Här kan du ta del av hela testresultatet.


Även  Ljud & Bild, Nordens största hemelektroniktidning, genomförde i december förra året ett test av hörlurar i flera olika kategorier. Bäst i test blev bland Bluetooth-hörlurarna blev då Audio Technica ATH-DSR7BT.

"Audio-Technica gör en gång för alla upp med Bluetooths rykte som en praktisk men mindre hifi-duglig teknik. ATH-DSR7BT är verkligen en sällsynt fullträff för pengarna", lyder recensionen.

Pris: Billigaste priset på Audio Technica ATH-DSR7BT just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Läs hela testet av Audio Technica ATH-DSR7BT här


LÄS MER: Läsplatta eller surfplatta – vilken ska jag välja? 


Det finns många olika headsets för gaming på marknaden.
Foto: SHUTTERSTOCK

Bäst headsets för gaming

Det finns mängder av olika headsets för gaming på marknaden. Vilka du ska välja är mestadels en smaksak men enligt prylsajten M3 finns det några saker du bör tänka på innan du bestämmer dig:

Vilka format fungerar det till? Ska de användas till pc, Playstation 4 eller Xbox One till exempel.

Trådlöst eller med sladd? Det är skönt att slippa sladdar men med trådlösa hörlurar riskerar du störningar plus att måste laddas om. Headseten i de övre prisklasserna har dock oftast båda funktionerna.

Komfort - hur bekväma de är att ha på sig? Ska du sitta länge och spela så är de viktigt att hitta ett par lurar som känns bra och inte gör att du får ont i öronen efter en stund.

Priset – hur mycket vill jag betala? Tänk först efter hur pass avancerade hörlurar du egentligen behöver. Det går att få ett bra gamingheadset för runt 1000-lappen men ju mer du betalar desto fler finesser och desto bättre ljud får du ofta.

Surroundljud eller inte?  Gamingheadsets som använder virtuellt surround kommer sällan upp i samma kvalitet som ett fysiskt surroundsystem. De flesta surroundfunktioner är dessutom ofta exklusiva till pc, inte till exempelvis Mac, något som kan vara värt att tänka på.

Enligt M3:s experter är det oftast inte värt det att skaffa ett headset baserat på dess virtuella surround eftersom det i de flesta fall låter bättre i stereo.

Mjukvaran är något som är viktigt att tänka på om du har pc. Vissa tillverkare erbjuder en hyfsat bra mjukvara medan andra inte har någon överhuvudtaget.

Gamingheadsets eller vanliga hörlurar? 

Det går att använda vanliga hörlurar även vid gaming och skillnaden i ljudkvalité skiljer sig inte så mycket. 

M3 genomförde i år ett omfattande test av ett flertal gameset hörlurar. Här är dem som blev bäst i test:

Astro Gaming A50

Pris: Billigaste priset på Astro Gaming A50 just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 

Logitech G933

Pris: Billigaste priset på Logitech G933 just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 

Razer ManO'War 

Pris: Billigaste priset på Razer ManO'War  just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) 

Razer Kraken Pro

Pris: Billigaste priset på Razer Kraken Pro just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK/SPONSRAD) Steelseries Arctis Pro Wireless

Pris: Billigaste priset på Steelseries Arctis Pro Wireless just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 

Steelseries Arctis Pro + Game Dac

Pris: Billigaste priset på Steelseries Arctis Pro + Game Dac just nu – se Prisjakt (EXTERN LÄNK) 


Ta del av hela testet här! 


LÄS MER: Guide till bäst smart-tv –det här bör du tänka på