Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Google Home ute i Sverige – varning för den här knappen

Foto: Google
Foto: MARCIO JOSE SANCHEZ / AP TT NYHETSBYRÅN

Google Home har kommit till Sverige.

Det är en högtalare som du kan styra med rösten. Snart kan du lyssna på musik, få svar från Google Assistant eller få veta om du har något inplanerat under dagen.

Men det finns också risker med systemet om du inte är försiktig. 

Det finns en knapp du alltid ska hålla koll på.

Vad är egentligen Google Home?

Det är en högtalare som utvecklats tillsammans med Google och som integrerats med Google Assistant, vilket gör att du kan prata med högtalaren och den svarar dig, eller spelar den låt eller radiokanal du vill lyssna på.

Den kommer i tre modeller, där mellanstorleken och Mini släpps på svenska den 24 oktober. Priset kommer att bli runt 1 600 kronor för mellanmodellen och 750 för den lilla. Mellanstorleken passar kanske bäst i köket eller sovrummet där du vill ha bra ljud, men kanske inte det dyraste. Mini-versionen är mest avsett för unga. Den har inte så hög ljudkvalitet och kan inte spela så högt, uppger techtroopers.com. När och om Google Home Max släpps i Sverige är inte känt. Räkna med ett pris på runt 5 000 kronor om den släpps i Sverige.

Google Home kommer till Sverige – vad ska jag med det till?

Du kopplar Google Home med appen Google Assistant som kan besvara dina frågor, kolla ditt schema och be dig spela en viss låt på Google Music eller Spotify.

På morgonen kan du be Google Home att väcka dig till din favoritlåt vid ett speciellt klockslag. Den kan läsa upp de senaste nyheterna, berätta om vädret om du kanske ska ta på extra varma kläder eller ta med paraplyet och berätta om trafikläget där du bor, uppger Elgiganten.

På kvällen när du kommer hem kan du be den spela musiken som får dig att komma i gång eller kanske starta din favoritserie på Netflix på tv:n.

LÄS MER: Allt detta vet Google och Facebook om dig 

Finns det några nackdelar med Google Home?

Sajten techtroopers.com pekar på att Google Home är en högtalare som lyssnar på vad du säger. Med modern hackerteknik är det inte uteslutet att någon obehörig kan avlyssna dig hemma eller på arbetsplatsen, om du har Google Home där. Lösningen är en knapp du ska hålla koll på. På den lilla mini-versionen finns en strömbrytare till mikrofonen. På Google Home en mute-knapp.

En annan nackdel är att ingen av högtalarna passar för att spela musik på hög nivå. Och bara Max går att koppla till externa högtalare.

Det här får du när du köper Google Home eller Mini

Mini Google Home kan kopplas med wifi och bluetooth. De är trådlösa, men går inte på batteridrift. Mini finns i fyra färger, Google Home i en. Båda har stöd för multiroom, de har inbyggd mikrofon, klockradio med alarm och kan styras av mobilappen Google Assistant. De är inte vattentåliga och tillverkaren har inte angett effekten eller frekvensomfången för högtalarna.

För att be Google Home visa ett avsnitt på tv:n behöver du ha Chromecast anslutet till tv:n, uppger amerikanska Google

LÄS MER: Google Pixel 3: Telefonen som tar ”superselfies” – presenteras i dag 

LÄS MER: Uppfinningarna som gör ditt hem smartare