Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Huaweis svar – efter att ha stoppats i Sverige

Oskar Ekman, mäklarchef Erik Penser Bank, förklarar vilka börsbolag som drar fördel av 5G-utrullningen
Huawei stoppas från utbyggnaden av 5G-nätet i Sverige.
Foto: ANDY WONG / AP TT NYHETSBYRÅN
Digitaliseringsministern Anders Ygeman.
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Huawei.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou höll en låg profil när Förvaltningsrättens beslut blev offentligt.
Foto: SVEN LINDWALL

Kinesiska ambassaden intar en tystnad efter domen mot telekomjätten Huawei.

– Vi tror på att ni känner till positionen av den kinesiska sidan, meddelar ambassadören Gui Congyou kryptiskt efter Förvaltningsrättens beslutat att avslå Huawei överklagan om förbud mot bolagets produkter i svenska 5G-nät. 

”Förvaltningsrätten bedömer att radioanvändning kan antas komma att orsaka skada för Sveriges säkerhet om produkter från Huawei används”, skriver Förvaltningsrätten. 

– Man ser kopplingen mellan Huawei och den kinesiska staten och vad det skulle kunna få för konsekvenser, säger rättens ordförande Ulrika Melin. 

Post- och telestyrelsen, PTS, slog i fjol fast att kinesiska mobil- och telekomjätten Huaweis produkter inte får användas i det svenska 5G-nätet. 

Huawei har överklagat besluten i två mål som rör deras 5G-tillstånd. Nu har Förvaltningsdomstolen beslutat att avslå Huaweis överklagan. 

Jerker Hellström, chef för Swedish Centre of China Studies, säger att Förvaltningsrättens besked var väntat då beslutet togs på säkerhetspolitiska grunder och det inte hänt något som förändrat den situationen sedan PTS beslut. 

Hellström uppger vidare att tror inte att Kinesiska staten kommer att straffa Sverige eller svenska företag för detta: 

– Om Kina skulle straffa Sverige eller svenska företag för 5G-beslutet kommer Huawei bara att framstå som en förlängning av den kinesiska staten. Det vill ledarskapet i Peking undvika, säger han. 

Inte heller digitaliseringsminister Anders Ygeman tror på några kinesiska repressalier mot svenska företag.

– Jag hoppas inte det. Vi eftersträvar goda handelsrelationer med Kina, vilket är till nytta för båda länder, säger han.

Tonläget från Kinas ambassadör Gui Congyou i Sverige har varit högt under en längre tid när det gäller Huawei. När Expressen senast intervjuade ambassadören lät det så här: 

– Jag vill inte kommentera rättegången som gäller Huawei. Men Sveriges förbud mot Huawei är ett politiskt beslut. Detta gör att man politiserar normalt ekonomiskt samarbete och gör det med hänvisning till säkerhet och det är ideologiskt. Vi motsätter oss detta. Förbudet bygger på hypoteser och är inte baserat på fakta och saknar bevis.

Kräver ni att regeringen ska ingripa?

– Vi hoppas att den svenska regeringen kan rätta till ett felaktigt beslut och erbjuda en lämplig affärsmiljö för kinesiska företag i Sverige.

Efter Förvaltningsrättens besked på tisdagen var tonläget betydligt mildare. 

– Vi uppmärksammar förvaltningsrättens dom. Vi tror på att ni känner till positionen av den kinesiska sidan. Vi har inga nya kommentarer, skriver ambassadören i ett mejl till Expressen. 

Ambassadens besked är svårtolkat, men kan tyda på att Kina trots de indirekta anklagelserna i domen vill avvakta ett överklagande innan man eventuellt agerar.

Domstolen: ”Orsaka skada för Sveriges säkerhet”

”Förvaltningsrätten bedömer att radioanvändning kan antas komma att orsaka skada för Sveriges säkerhet om produkter från Huawei används i centrala funktioner i 5G-näten. Även beroenden i centrala funktioner av personal eller funktioner i utlandet kan antas komma att orsaka skada för Sveriges säkerhet”, skriver Förvaltningsdomstolen. 

– Sveriges säkerhet är ett tungt vägande skäl och förvaltningsrätten har beaktat att det endast är Säkerhets­polisen och Försvarsmakten som tillsammans har en helhetsbild när det gäller säker­hetsläget och hotbilden mot Sverige, säger rättens ordförande Ulrika Melin so menar att det är kopplingen mellan Huawei och den kinesiska staten som skulle kunna få konsekvenser för svensk säkerhet. 

– Till exempel så skulle man kunna uppdatera mjukvara med en kod som inte fanns där från början. Det skulle kunna bli leveransproblem med produkter av olika skäl. 

Hon berättar att det varit ett omfattande material med mycket bevisning som åberopats mellan parterna och en muntlig förhandling som pågick under tre dagar. 

– Så det har varit mycket att beakta. 

Ericssons vd Börje Ekholm kämpade för Huawei i 5G-nätet

Vad tycker Huawei om det här? 

– De är av en helt annan uppfattning. Att det här är inget som de skulle göra och att de är ett företag som inte ägnar sig åt sådant här, säger Ulrika Melin. 

En av dem som har försökt påverka Sverige i frågan om Huawei ska få finnas i 5G-nätet är telekombolaget Ericsson vd Börje Ekholm som har utövat en påtryckningskampanj mot regeringen. 

”Borde ni inte prata med PTS?”, skrev Ekholm i ett sms till handelsministern Anna Hallberg (S), enligt DN:s uppgifter. 

Är det här en press som ni har känt av när ni dömde i ärendet? 

– Nej, det har vi inte, säger Ulrika Melin. 

Huawei: ”Givetvis besvikna”

I ett pressmeddelande beklagar Huawei domen, som de menar strider mot svensk och EU-rätt. 

– Vi respekterar domslutet, men är givetvis besvikna över förvaltningsrättens avgörande som innebär att vi fortsätter att stängas ute från den svenska 5G-marknaden. Vi har varit verksamma i Sverige i 20 år och bidragit till den svenska digitaliseringen. Huawei kommer nu att utvärdera och analysera domen, dess konsekvenser för Huaweis verksamhet i Sverige och hur vi på bästa sätt kan fortsätta att ta tillvara Huaweis och våra kunders rättigheter och verka för vår rätt att fortsätta vara del av den svenska marknaden, säger Kenneth Fredriksen, chef för bland annat Huaweis nordiska avdelning, i ett pressmeddelande.

Företaget har nu ytterligare en möjlighet att överklaga beslutet till kammarrätten i Stockholm, vilket de överväger.

Det blir skillnaden med 5G

Hur kommer utrullningen av 5G att påverka våra liv, vad är fördelarna – och nackdelarna? Ekonomistudion har svaret