Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Elon Musk: ”AI ett hot mot mänskligheten”

Elon Musk.
Foto: BEN MACMAHON / EPA / TT
Elon Musk anser att det är högst sannolikt att artificiell intelligens kommer att bli ett hot mot mänskligheten.
Foto: COLOURBOX

Elon Musk anser att det är högst sannolikt att artificiell intelligens kommer att bli ett hot mot mänskligheten rapporterar Independent.

Tesla- och SpaceX-grundaren varnar för att AI kommer att ge en handfull företag ”extrem makt” – och att AI är det mest skrämmande problemet som världen står inför.

– Det finns fem till tio procents chans att göra AI säkert, säger Elon Musk till Rolling Stone.

Tech-giganten Googles guru inom AI, artificiell intelligens, Ray Kurzweil, spår att människa och maskin kommer smälta samman inom 20 år genom chip i hjärnan. År 2029 tror Kurzweil att våra hjärnor kommer vara uppkopplade mot "det smarta molnet". 

Mycket av AI-forskningen sker bakom lyckta dörrar under stort hemlighetsmakeri, i en kapprustning mellan olika nationer och företag som Google, Microsoft, Facebook och Tencent. 

Detta varnar Elon Musk för.

– Facebook, Google och Amazon har mer information om dig än du själv kan komma ihåg. Det finns stora risker med att koncentrera makt. Så om artificiell intelligens representerar en extrem maktnivå, borde det kontrolleras av några personer på Google utan att det finns någon som helst tillsyn? frågar Tesla-grundaren.

Googles AI-guru tror att människa och maskin kommer smälta samman inom 20 år genom chip i hjärnan.
Foto: COLOURBOX

”Väsentlig risk för den mänskliga civilisationen”

Musk anser att utvecklandet av AI måste regleras innan det sker en katastrof – och att produktutvecklarna måste sänka tempot så de inte oavsiktligt skapar något som inte är säkert.

– Jag fortsätter att larma om det här men tills dess att människor ser robotar på gatan döda andra människor så vet de inte hur de ska reagera, det är för diffust, säger Musk och fortsätter:

– AI är en väsentlig risk för den mänskliga civilisationen, och jag tror inte att folk fullt ut har förstått det.