Efter våg av id-bedrägerier: Swedbank byter bankdosor

Jan Olsson, förundersökningsledare vid nationella bedrägeriroteln, säger att fingeravtrycksavläsare på bankdosan skulle hjälpa.
Foto: POLISEN
Josefine Uppling, presschef på Swedbank, berättar att en intern pilot med säkrare bankdosor pågår.
Foto: Swedbank

Swedbank byter nu ut sina bankdosor mot säkrare modeller.

Orsaken är de många e-legitimationsbedrägerierna.

– Vi planerar preliminärt lansering under 2019, säger Josefine Uppling, presschef på Swedbank. 

Bedrägerier kring e-legitimationer ökar dramatiskt i Sverige.

Förra månaden innebar rekordmånga stölder när 36 miljoner kronor flyttades från svenska bankkonton till kriminella, enligt statistik från polisen.

Swedbank är första storbank som nu byter ut sina gamla bankdosor, vilket DN var först med att berätta.

– Vi håller på med en intern pilot. Med start någon gång under 2019, beroende på hur piloten går, så kommer vi successivt börja byta ut bankdosorna, säger Josefine Uppling.

Nya kunder kommer då att få den nya dosan och befintliga kunder kommer att få den nya när de ändå behöver byta sin gamla dosa.

– Vi kommer inte att byta ut den från en dag till en annan av den enkla anledningen att den bankdosa som vi har är säker. I princip alla fall av sådana här bedrägerier beror på den mänskliga faktorn, säger Josefine Uppling.Teknisk utveckling ska försvåra bedrägerier

Exakt vad uppdateringen innebär är för tidigt att berätta, enligt Josefine Uppling. Men det handlar om att använda teknik för att försvåra för bedragarna.

– Vi vill ju göra vår del. Även om det är den mänskliga faktorn som gör att våra kunder drabbas av bedrägerierna så vill vi använda den tekniska utvecklingen för att försvåra för bedragarna, säger Josefine Uppling och fortsätter:

– Det enda sättet att helt undvika att drabbas av den här typen av bedrägerier är att aldrig lämna ut några koder till någon som ringer och att aldrig starta sitt bank-ID på uppmuntran av någon som ringer, för så går vi på bankerna aldrig till väga.QR-kod minskar bedrägeri med bank-ID

Nyligen lanserade Finansiell id-teknik, som ligger bakom bank-ID, ett uppdaterat system för att minska bedrägerierna genom att använda en QR-kod som skannas på datorskärmen vid inloggning. Swedbank, Nordea, SEB och Handelsbanken är samtliga på gång med att använda sig av det.

Jan Olsson, förundersökningsledare vid nationella bedrägeriroteln, säger att liknande teknik där man kan positionera bankdosan med användaren skulle kunna göra bankdosorna säkrare. Till exempel genom att ha en fingeravtrycksavläsare på bankdosan.

– Då måste ju faktiskt den som loggar in med koderna på datorn verifiera sig med sin egen tumme, säger Jan Olsson.

Han menar att sådan teknik skulle göra stor skillnad för att försvåra för bedragarna.

– Sedan bank-ID införde QR-koden för någon vecka sedan ser vi direkt att nu är det inte bank-ID som används vid bedrägerier längre utan det är bankdosan.


Handelsbankens bankdosor

"Vi uppdaterar ständigt vår teknik i syfte att erbjuda våra kunder lättillgängliga, funktionella och säkra tekniska lösningar. Det innebär att utrustning och programvaror uppdateras och byts löpande och då ökar oftast såväl säkerhet som bekvämlighet", skriver Handelsbankens presstalesperson Mats Olsson i ett mejl till DN.

SEB:s bankdosor

– Som teknik är bankdosan väldigt säker, utan här handlar det om bedragarna lurar personer att göra logga in på någon annans uppmaning. Det är klart att det inte är acceptabelt med de här bedrägerierna och det är därför som vi tittar på nya lösningar. Man kan tänka sig många olika tekniska lösningar på det men vi är inte riktigt där ännu med bankdosorna, säger Frank Hojem, presschef på SEB, till Expressen.

Nordeas bankdosor

"De autentiseringslösningar vi erbjuder i dag har redan en mycket hög säkerhetsnivå och vi känner oss bekväma med de lösningar vi har. Våra bankdosor har till exempel dynamiska signaturer, det vill säga koderna byts hela tiden. De bedrägerier som vi tyvärr sett är ju ett resultat av att kunder luras att lämna ut koderna som syns i dosan.

Vi arbetar löpande med utveckling av säkerheten i hela vår verksamhet men av säkerhetsskäl kan vi inte gå in på närmare detaljer.", skriver Nordeas presstalesperson Janina Pfalzer i ett mejl till Expressen.