Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Detta är Spotify – världens mest använda streamingtjänst för musik

Daniel Ek, grundare av Spotify.
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Spotify är världens största tjänst för att lyssna på musik online.

Det svenskägda företaget har 140 miljoner användare över hela världen. Snart går det att köpa aktier i företaget.

Spotify startades i april 2006 av Daniel Ek och Martin Lorentzon tillsammans med ett antal av världens största skivbolag.

Tanken var att ge ett lagligt alternativ till den stora mängd piratkopierad musik som fanns att ladda hem från nätet, främst genom Pirate Bay. Musikälskarna hade länge irriterat sig på skivbolagens stelbenthet och priserna på cd som de tyckte var höga.

Redan 2010 pratades det om att Spotify skulle börsintroduceras. Först nu verkar det som att det blir verklighet. Enligt Veckans Affärer har Spotify i hemlighet registrerat dokument hos den amerikanska Finansinspektionen, SEC, inför en kommande börsnotering på New York Stock Exchange (NYSE). Uppgifterna har inte bekräftats av Spotify.

När släpptes Spotify?

7 oktober 2008 lanserades Spotify för ett litet antal inbjudna användare. Under de första åren jagade nätanvändarna inbjudningar för att kunna vara med. 

Två år senare, i augusti 2010, blev Spotify öppet för alla. Antingen gratis med reklam och restriktioner, antingen som medlem utan reklamavbrott.

I juli 2017 hade Spotify 140 miljoner användare i 61 länder, 60 miljoner av dem betalande prenumeranter.

Spotify i siffror

Spotify är ett privatägt aktiebolag som ägs av grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek, plus ett antal externa ägare. Musikindustrin, genom bland andra världens fyra stora skivbolag Universal Music Group, EMI Music, Warner Music Group och Sony BMG äger cirka 18 procent.

Spotify är värderat till cirka 100 miljarder kronor, enligt DI.

Vad är kritiken mot Spotify?

Många användare och artister har uppskattat att kunna lyssna på musik helt lagligt, utan att bli ruinerad av skivköp. 

En del artister har kritiserat tjänsten för att de fått väldigt lite pengar tillbaka för folks lyssnande. 2009 hotade svenska artister som Magnus Uggla att dra sig ur Spotify, precis som Bob Dylan gjort tidigare, rapporterade Expressen här.

Både Magnus Uggla och Bob Dylan kan höras på Spotify i dag.
Foto: PEO MÖLLER / KVP/EXPRESSEN

LÄS MER: Spotify ansöker om börsnotering 


2014 drog Taylor Swift tillbaka sin musik från Spotify på grund av det hon ansåg var låga ersättningsnivåer. I stället lade hon över sin musik hos konkurrenten Tidal, som hon också blev delägare i. 

Hur lyssnar jag på Spotify?

Det finns tre prenumerationsmodeller för Spotify. Gratisversionen innehåller reklam efter ungefär var sjätte låt. Du har begränsad möjlighet att lyssna i mobilen och kan inte ladda ner för att lyssna off-line.

I Premium för cirka 99 kronor i månaden, slipper du reklam, kan lyssna i mobilen, ladda ner och lyssna med högre kvalitet. Begränsningen är att du kan bara lyssna i en apparat, dator eller telefon, åt gången. Med "Family"-medlemskap för 149 kronor i månaden kan du och din familj lyssna från sex källor samtidigt.


LÄS MER: Okända funktionen på Spotify – ger superkvalitetsljud 


Är du student kan du få 50 procent rabatt på en Premium-prenumeration.

Du kan lyssna på Spotify via en webbläsare eller app, som finns till pc, mac, Iphone och Android-telefoner, samt spelkonsoler och smarta tv-mottagare.

Hur många låtar finns på Spotify?

Det finns 20 miljoner låtar på Spotify, det skulle ta runt 150 år att lyssna på allt. Det tillkommer cirka 20 000 nya låtar varje dag. Var femte låt är ospelad, ett litet antal har streamats över en miljard gånger. Här listan på de låtar som spelats mest genom tiderna.


LÄS MER: Miljontals låtar på Spotify är ospelade