Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Det här är länkavgift och upphovsrättsfilter

Google får betala…
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
…och youtube som får införa filter mot upphovsrättsskyddat material.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Men Wikipedia slipper.
Axel Voss, tysk CDU-politiker i parlamentet, är drivande i frågan och applåderades efter omröstningen.

EU-parlamentet röstade ja den 26 mars till stärkt skydd för upphovsrätt på nätet, det så kallade DSM-direktivet.

Kritikerna menar att det kommer att bli internets död.

– Det här är inte riktat mot vanliga människor, säger Olle Wilöf, upphovsrättsjurist på Svenska Journalistförbundet.

Vad är lagen om länkavgift och upphovsrättsfilter?

Omröstningen betyder – om förslaget blir lag – att nätjättar som Google, Facebook och Youtube måste betala för att publicera andras arbete.

Enligt euobserver.com röstade parlamentet med siffrorna 438 för och 226 mot förslaget. 39 röstade inte. SVT Kultur skriver att omröstningen handlar om två frågor:

■ Nätjättar som Google och Facebook ska betala ersättning till mediehus och upphovsrättsinnehavare när de sprider nyheter och länkar.

■ Sociala medier som Facebook ska förses med upphovsrättsfilter för att stoppa upphovsrättsskyddat material från att spridas utan tillstånd.

Det skulle lagen för dig som privatperson betyda

Lagen syftar främst kring att dem som producerat bilder och artiklar ska få betalt för sitt jobb. Detta sker antingen genom annonsintäkter på sajterna eller att konsumenter och läsare betalar.

Icke-kommersiella och ideella organisationer är undantagna, så lagförslaget kommer inte att drabba sajter som Wikipedia.

– Lagen är riktad mot de stora aktörerna Google, Facebook och Youtube, säger Olle Wilöf. Privatpersoner kommer inte att bli ersättningsskyldiga.

Det handlar främst om att medieföretag ska få betalt för det arbete man lagt ner på att producera artiklar och bilder och ta fram nyheter.

– Utgångspunkten är att medieförtag blir blåsta på ersättning, säger Olle Wilöf.

Och om du som privatperson vill dela en artikel på Facebook så är det Facebook som måste ha avtal med upphovsrättsinnehavaren, inte du som privatperson. Du kommer alltså inte att få en saftig räkning som tack för att du gillar något du läst.

Hyperlänkar är undantagna från direktivet. Du kan alltså lägga upp en länk till en artikel eller bild, där mottagaren kommer in på den sida där den är publicerad. Men du kan inte kopiera artikeln på din Facebooksida.

Vilka är positiva till lagen i Sverige?

På Svenska journalistförbundets hemsida skriver Jonas Nordling, ordförande Journalistförbundet, Jeanette Gustafsdotter, Vd TU - Medier i Sverige och Kerstin Neld, Vd Sveriges Tidskrifter, en gemensam debattartikel om varför det är rätt att klubba igenom förslaget och att det förekommit missförstånd runt förslaget.

Artikelförfattarna skriver de:

”För tidnings- och tidskriftssektorn är det ett allt större problem att vissa kommersiella aktörer tillskansar sig mer och mer av de annonsintäkter som tidnings- och tidskriftsinnehåll genererar, utan att betala för innehållsproduktionen.” 

Vad säger kritikerna om lagen?

EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) är en av flera som är kritisk mot förslaget. Han menar bland annat att internet måste fortsätta vara öppet och fritt.

”Detta beslut innebär döden för internet som vi känner det i dag” skriver Federley på Twitter och säger att han tänker rösta ”emot hela paketet” i slutmonteringen. 

När träder lagen i kraft?

Det kommer att ta minst en vecka innan beslutet är utskrivet så att alla detaljer är på plats. När ministerrådet och medlemsländerna är överens måste det slutgiltiga förslaget fortfarande godkännas av Europaparlamentet innan det blir en lag.

En omröstning som alltså sker tisdag 26 mars 2019.